Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Ερώτηση Κυριαζίδη για τις πιστώσεις στο τμήμα Οινολογίας Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 844/9-5-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη διάθεση υπέρ του Τμήματος Οινολογίας και Τροφίμων Δράμας των αναγκαίων πέντε πιστώσεων προς πρόσληψη απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Τμήματος.

Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, η Δράμα της διαρκούς απομόνωσης και των αλλεπάλληλων αποκλεισμών ετοιμάζεται να δεχθεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα. Παρά τη θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για τη διάθεση πεντακοσίων πιστώσεων για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δυστυχώς, το ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κατανομή των έντεκα θέσεων που του αναλογούν πληροφορούμαι ότι προτίθεται να διαθέσει μόνο μια θέση για το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ένα Τμήμα το οποίο στέκεται όρθιο ένεκα της αυταπάρνησης και της εντατικής επιστημονικής προσπάθειας του ελάχιστου έκτακτου προσωπικού που διαθέτει, προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία, η οποία και για τους σπουδαστές και για την ίδια την κοινωνία είναι πολύ θετική.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα Τμήμα συνδεδεμένο άμεσα με την παραγωγή, με πλήρη απορρόφηση από την αγορά των αποφοίτων, με διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς συνεργασίες και με μια προοπτική αξιοζήλευτη, οι κατ’ ελάχιστον πέντε θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ανάγκη κινδυνεύουν να μην καλυφθούν, λόγω εσφαλμένων αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης.

Ενώ αυτός ο αριθμός του μονίμου προσωπικού ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Τμήματος, στη δυναμική και στην πορεία που έχει προς ανάπτυξη και προσφορά, η αποδοτικότητά του και προσφάτως η αξιολόγησή του επιβάλλουν την προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη διάθεση υπέρ αυτού των αναγκαίων πιστώσεων ένεκα, εάν θέλετε, της ανάγκης που έχει και ο τόπος, αλλά και η πατρίδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η έκδηλη αυτή αγωνία όλων των Δραμινών, ανεξαρτήτως κόμματος ή άλλων θέσεων, στέλνει το μήνυμα προς εσάς, κυρία Υπουργέ, έτσι ώστε αυτή η αγωνία να βρει μια ανταπόκριση θετική.

Ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ: Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να διατεθούν υπέρ του Τμήματος Οινολογίας οι αναγκαίες πέντε πιστώσεις προς πρόσληψη του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία και πώς αυτή θα διασφαλιστεί;

Ποια τα σχέδια του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο Τμήμα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του; Θα υπάρξουν από πλευράς σας κονδύλια για την ενίσχυση και τη λειτουργία και των εργαστηρίων του; 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και κυρία Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνουν πάντα την ευκαιρία να αναφέρω και να πείτε και εσείς οι ίδιοι οι Βουλευτές την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιδρύματα μετά από έξι χρόνια πολιτικών λιτότητας, υποστελέχωσης και μειωμένων προϋπολογισμών.

Ξέρετε -το είπατε και εσείς- ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια φέτος μετά από έξι χρόνια να στελεχώσουμε τα ιδρύματα. Οι πεντακόσιες θέσεις δεν είναι πολλές για τον κόσμο που έχει φύγει από τα ιδρύματα, αλλά είναι μια αρχή, πολύ περισσότερο που θα ακολουθήσουν άλλες πεντακόσιες θέσεις.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλω να πω ότι κατανεμήθηκαν σε αυτό έντεκα θέσεις. Το σκεπτικό της κατανομής αυτών των πεντακοσίων θέσεων ήταν όχι να λυθούν τα προβλήματα -γιατί είναι αδύνατον- αλλά τουλάχιστον να αρχίσει να μειώνεται αυτή η υποστελέχωση και να μην μείνει κανένα τμήμα χωρίς προσωπικό, χωρίς μόνιμους διδάσκοντες.

 

 

Το πρόβλημα είναι -και το ξέρετε κι εσείς, κύριε Κυριαζίδη- ότι η παρέμβαση του Υπουργείου είναι μέχρι ενός σημείου. Είναι να κατανείμει τις θέσεις και από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να επιβάλει σε κανένα ίδρυμα το Υπουργείο πού θα πάνε και πού δεν θα πάνε οι θέσεις.

Ξέρετε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι, αν κάνω την παραμικρή παρέμβαση, όχι εσείς προσωπικά, αλλά το κόμμα σας, οι εφημερίδες που πρόσκεινται σε εσάς, τα μέσα, θα αρχίσουν να φωνάζουν για κομματοκρατία ή για σοβιετικού τύπου κράτος. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και κάποιο διάστημα, πήρα τους προέδρους των ΤΕΙ και τον συγκεκριμένο Πρόεδρο και είχαμε μία καλή συζήτηση ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα που δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Η συζήτηση ήταν καρποφόρα. Μου είπε ότι αυτό θα κάνει. Δεν μπόρεσα, όμως, εγώ και δεν μου επιτρέπεται να πω ότι θα δώσετε σε αυτό το τμήμα τόσες θέσεις. Συγχρόνως, υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς κανέναν διδάσκοντα μόνιμο προσωπικό και είναι το Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, το οποίο είναι και απομονωμένο.

Η έκκληση που έκανα και στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και στους προέδρους των ΤΕΙ ήταν να δώσουν βαρύτητα στα τμήματα που είναι απολύτως υποστελεχωμένα ή δεν έχουν καθόλου μόνιμο προσωπικό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τα ΤΕΙ για ένα πράγμα. Ξέρετε τον ανορθολογισμό που υπήρξε -είμαι από αυτούς που δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, παρ’ ότι ιστορικός- αλλά δεν είναι δυνατόν από το 2009, που δεν ήμασταν στην κρίση, αυτά τα τμήματα να μην έχουν ποτέ ούτε έναν άνθρωπο μόνιμο προσωπικό. Αυτό, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε με τις επόμενες πεντακόσιες θέσεις, είναι να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά μέχρι του σημείου να φθάσουν στο ίδρυμα.

Εγώ ξέρω για το Τμήμα Οινολογίας, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλό τμήμα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή στην περιοχή, στη Δράμα. Θα ήταν άδικο αυτό το Τμήμα να τείνει προς κατάρρευση. Γι’ αυτό κι εγώ κάνω έκκληση από εδώ -γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω- το Τμήμα να ενισχυθεί, όπως και του Διδυμοτείχου και να σας πω -γιατί οι Βουλευτές πρέπει να ξέρουμε για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την περιοχή μας- ότι έχουμε δώδεκα τέτοια τμήματα σε ΤΕΙ ανά τη χώρα, τα οποία δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Μετά θα σας πω λίγο και για τα εργαστήρια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ο κ. Κυριαζίδης έχει και πάλι τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την έρευνα που κάνατε, γιατί πράγματι μού είναι και μένα γνωστό αυτό. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε εδώ, επειδή και μας παρακολουθούν, αλλά και θα γίνουν γνωστά όσα έχουν συζητηθεί, ότι τα ΤΕΙ, όπως και τα άλλα ιδρύματα, ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η ανισομέρεια από πλευράς της Διοίκησης. Ειλικρινά το λέω, εκεί εντοπίζω το πρόβλημα.

Έχουμε δύο τμήματα οινοποιίας σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στη Δράμα, σ’ έναν τόπο παραγωγής, ο οποίος διαφημίζει, και εντός της χώρας αλλά και εκτός αυτής, αυτό το προϊόν και κατ’ επέκταση τη χώρα μας, να υπολειτουργεί το Τμήμα. Όταν στην αξιολόγηση ρωτήσατε και εσείς, ήταν δεύτερο, μολονότι δεν έχει προσωπικό, μολονότι έχει έρθει σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως της Τουλούζης, που είναι το πέμπτο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο και δεν μπορεί αυτά τα τμήματα να μην έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης με προσωπικό, ενίσχυσης ακόμη και για μεταπτυχιακά, διότι οι βαλκανικές χώρες δίπλα επιθυμούν και θέλουν να έχουν μία τέτοια παρουσία. Όλοι οι απόφοιτοι βρίσκουν αμέσως δουλειά, ενισχύονται τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, που για μένα είναι της Δράμας. Ταυτοχρόνως, για τις αναλύσεις είναι υποχρεωμένα τα οινοποιεία όλης αυτής της περιοχής να οδηγούνται προς ανάλυση στη Θεσσαλονίκη και το κόστος να αυξάνεται. Να, λοιπόν, και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από πλευράς ανάπτυξης, μια και είμαστε ακριβώς σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη πλευρά, ειλικρινά, 800.000 ευρώ -περίπου 1 εκατομμύριο- μέσω ΕΣΠΑ οδηγήθηκαν σε εργαστήρια, όχι στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά αλλού. Καταλαβαίνετε ότι εδώ αρχίζουμε και μπαίνουμε σε μία άλλη λειτουργία. Λέγεται στη Δράμα ότι προφανώς επιθυμούν να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα για κάποιους λόγους. Άρα, θα παρακαλούσα τη δική σας παρέμβαση. Άλλωστε, υπάρχει και η επιστολή των φοιτητών, την οποία μπορεί να την έχετε πάρει, αλλά θα την καταθέσω, για να δείτε την αγωνία αυτών των ανθρώπων, διότι είναι από τις μόνες σχολές που ακόμη βρίσκουν δουλειά και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο και την ντόπια παραγωγή ενισχύουν, αλλά και οι ίδιοι διασφαλίζονται.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή κουβέντα και προς τη Διοίκηση των ΤΕΙ θα στείλει ένα μήνυμα. Προσωπικά, ειλικρινώς δεν πρόκειται να το αφήσω. Δεν κάνω κάποια περιαυτολογία, αλλά δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα, το οποίο παρέχει τόσα στον τόπο αλλά και στην χώρα μας, να τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας ευχαριστώ, κύριε Κυριαζίδη.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κυριαζίδη, ξέρετε πολύ καλά, το είπατε και εσείς, ότι τα Ιδρύματα έχουν το αυτοδιοίκητο. Η πολιτεία μπορεί να παρέμβει, σας το είπα και πριν, μέχρι ενός σημείου. Έχουμε δώσει και έκτακτο προσωπικό είκοσι επτά θέσεων και δύο ή τρεις θέσεις –δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς- έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας. Δηλαδή, έχουν δοθεί στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όχι πάρα πολλά, για να μη θεωρηθεί ότι λέμε πράγματα, τα οποία είναι ανυπόστατα.

Όμως, θέλω και εγώ να κάνω από αυτή την Αίθουσα μια έκκληση προς όλα τα Ιδρύματα. Ακόμα και αν λειτούργησαν ορθολογικά σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ακόμα αν έκλεισε ή άνοιξε τμήματα με ανορθολογικό τρόπο, δεν μπορεί τα ιδρύματα να κλείνουν προς αποδυνάμωση τμημάτων από μόνα τους, χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή καθόλου με το Υπουργείο, χωρίς το Υπουργείο να έχει καμμία τέτοια πρόθεση. Δεν έχουμε καμμία τέτοια πρόθεση και το αντιμετωπίζω συνέχεια αυτό το πρόβλημα, αυθαίρετα τα ιδρύματα εις βάρος των φοιτητών και των φοιτητριών να λειτουργούν με τρόπο αποδυνάμωσης αυτών των τμημάτων, κάτι που εκθέτει την πολιτεία, γιατί καλώς ή κακώς τα έφτιαξε αυτά τα τμήματα, για μένα σε πολλές περιπτώσεις καλώς για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Δεν μπορούν να έρχονται τα ιδρύματα.

Έχω την περίπτωση του Αγρινίου, όπου αποψιλώθηκαν τα τμήματα σε σημείο να αποδυναμωθούν. Μετακινήθηκαν οι καθηγητές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί για το Αγρίνιο και έχω εγώ τώρα με τους φοιτητές να λύσω ένα πρόβλημα, ενώ τα ίδια τα ιδρύματα επικαλούνται ακαδημαϊκούς λόγους. Εγώ τους σέβομαι τους ακαδημαϊκούς λόγους και τα ιδρύματα πρέπει εν τέλει να αποφασίζουν, αλλά από τη στιγμή που αποδέχθηκαν, όταν ιδρύθηκαν αυτά τα τμήματα, την ίδρυσή τους, δεν μπορούν τώρα να τα αποδυναμώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ίσα, ίσα για μένα πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Αυτή την έκκληση κάνω και εγώ απ’ αυτήν την Αίθουσα, γιατί είναι θέμα σεβασμού και της πολιτείας και των ιδρυμάτων προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Εγώ πάντως θα κάνω πάλι έκκληση, παρέμβαση δεν μπορώ να κάνω.

Ευχαριστώ.

 […..]

Click to comment

Απάντηση

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Πρόσκληση συμμετοχής ανέργων σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725€

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική́ ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας»  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 345 ώρες, εκ των οποίων 270 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 75 ώρες πρακτική άσκηση.

Το εκπαιδευτικό επίδομα κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα κατάρτισης, είναι πέντε ευρώ (5€/ώρα) και έως 1.725€ για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 Περιφέρειες, συγκεκριμένα: Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. 

 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων που γίνεται μέσω του ακόλουθου

συνδέσμου στο διαδίκτυο: https://sbeanergoi.gr/ 

 

Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων για 4.984 άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι, κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Να κατοικούν στις 5 επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
  • Να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980.
  • Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.  Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.

Στη ιστοσελίδα του έργου: sbeanergoi.gr παρέχονται λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Η Πράξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: 

  1. Την παροχή δεκατριών (13) ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με στόχος την ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
  2. Την  υλοποίηση θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες (90 ώρες) όσο και εξειδικευμένες γνώσεις (24 προγράμματα διάρκειας 180 ωρών), με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων των ωφελούμενων άνεργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων.
  3. Την πρακτική άσκηση διάρκεια εβδομήντα πέντε (75) ωρών, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του ωφελούμενου μέσω της εμβάθυνσης ή απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύνδεση με το προφίλ του κάθε ωφελούμενου
  4. Την πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προϊοντικών πιστοποιήσεων, ανάλογα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και από εθνικούς πόρους, μέσω του ΠΔΕ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en