ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ερώτηση Για Τα Μέτρα Για Την Οζώδη Δερματίτιδα Στην ΑΜΘ

Ερώτηση με την οποία ζητά την στελέχωση των αποδεκατισμένων κτηνιατρείων στον Έβρο και τη λειτουργία του Πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού κατέθεσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή την επέλαση της νόσου της Οζώδους Δερματίτιδας στην γειτονική Τουρκία.
Όπως τονίζει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στον ¨Έβρο είναι τραγικά υποστελεχωμένες, ενώ τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει πληγεί επανειλημμένα από ζωονόσους.
Η ερώτηση της παράταξης έχει ως εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση  θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων του Έβρου, που ενώ ακόμα παραμένουν ανοιχτές οι πληγές και τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, για τα πρόσφατα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας που εμφανίστηκαν  στη γειτονική Τουρκία.
Δυστυχώς   την ώρα που νέοι κίνδυνοι απειλούν την αποδεκατισμένη από τις ζωονόσους  κτηνοτροφία του Έβρου,   οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε παραμένουν «απογυμνωμένες» από το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα:
Στο κτηνιατρείο του Δήμου Διδυμοτείχου με 5.000 βοοειδή και 25 χιλιάδες αιγοπρόβατα υπηρετεί μόνο ένας (1) κτηνίατρος!!!
Στο κτηνιατρείου του Δήμου Ορεστιάδας  με 3.000 βοοειδή και 15.000 αιγοπρόβατα υπηρετούν δυο (2) κτηνίατροι εκ των οποίων ο ένας παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία των σφαγείων!!!
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των  κυβερνήσεων  και συγκυβερνήσεων  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιώντας  τις  αντιαγροτικές- αντικτηνοτροφικές ,  κυριολεκτικά εγκληματικές,  πολιτικές της ΕΕ,  άφησαν  τους κτηνοτρόφους και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας στο έλεος των ζωονόσων.   Στα ίδια χνάρια  βαδίζει  και η   νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,   αποδεχόμενη πλήρως  τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.
Το ελάχιστο προσωπικό,  που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του,   να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών,  ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ . Από τα πράγματα  αναγκάζεται να περιορίζει τις εργασίες του στις τελείως απαραίτητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα  το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα , που τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από 7 χρόνια και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραμένει ανενεργό,  γιατί δεv διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κτηνοτρόφους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα και οργανωμένα να αντισταθούν στις πολιτικές της  ΕΕ και των κυβερνήσεων  που υποβαθμίζουν συνεχώς τις Δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και οδηγούν  τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα.
ΕΠΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι Αντιπεριφεριάρχες τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε
-Να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας ζωονόσου ( Οζώδους δερματίτιδας) στην περιοχή μας.
-Αν θα προχωρήσουν και πως στην  άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Π.Ε.ΕΒΡΟΥ  με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
-Καθώς και τη λειτουργία του Πρότυπου Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού»
 

Πηγή: evros24.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version