ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ερώτηση Α. Τσανάκα για το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την απόδοση του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στην τοπική κοινωνία, κατέθεσε η βουλευτής Νομού Καβάλας, Αλεξάνδρα Τσανάκα. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Για την απόδοση του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» της Καβάλας στην τοπική κοινωνία.

Η πόλη της Καβάλας, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της αστυφιλίας και της άναρχης και υπερβολικής δόμησης που άνθισαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να υπάρχει σοβαρή υστέρηση σε χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, πάρκα και χώρους αθλητικής δραστηριότητας.

Στην ανατολική έξοδο της πόλης και σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της, βρίσκεται το στρατόπεδο «Ασημακόπουλου» που είναι εδώ και χρόνια ανενεργό και εκτείνεται σε 89 στρέμματα, εκ των οποίων τα περίπου 30 έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, ενώ όλη η έκταση έχει ήδη ενταχθεί από τον Δήμο στο Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο).

Επειδή είναι καθολικό αίτημα όλων των πολιτών της Καβάλας και όλων των τοπικών φορέων η απόδοση του συγκεκριμένου χώρου στην τοπική κοινωνία μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την μετατροπή του σε κοινόχρηστο χώρο, προσβάσιμο σε όλους με δημόσιο χαρακτήρα, ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα σοβαρό πνεύμονα πράσινου που θα φιλοξενεί πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα θα προσδώσει αισθητική και οικονομική υπεραξία σε μία υποβαθμισμένη περιοχή.

Επειδή ανεξάρτητα από τη νομική κατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο χώρος αυτός στην ουσία του αποτελούσε «δάνειο» της τοπικής κοινωνίας στις Ένοπλες Δυνάμεις για την εξυπηρέτηση του κύριου έργου τους, της άμυνας δηλαδή και της προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Επειδή η κυβέρνηση με τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευτεί για την απόδοση των χώρων αυτών, που πλέον έπαψαν να εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς, στον φυσικό τους δικαιούχο, του πολίτες.

Επειδή σήμερα έχει γίνει κατανοητό σε όλους, ότι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου μέσα στις αστικές μονάδες, δεν είναι χώροι που έχουν απωλέσει την αξία τους εξαιτίας της μη οικοδόμησης, αλλά αντίθετα είναι χώροι που προσθέτουν αξία στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, εξοικονομούν ενέργεια και είναι οι σύμμαχοι μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός

Προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα την ιδιοκτησία του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, ώστε να προστατευθεί από την τσιμεντοποίηση, εξασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωφελή χρήση του χώρου;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version