ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Εργαστηριακή παραγωγή φυτού χρήσιμου στη χημειοθεραπεία

Μεταφορά θεραπευτικών ιδιοτήτων σπάνιου φυτού σε άλλο που αναπτύσσεται εύκολα πέτυχαν επιστήμονες, για να αξιοποιήσουν μοναδικές ιδιότητές του στη δημιουργία φαρμάκου για τη χημειοθεραπεία.

Σημαντικό ποσοστό φαρμάκων προέρχεται από φυτά, ορισμένα, ωστόσο, θεραπευτικά φυτά είναι υπό εξαφάνιση ή δύσκολο να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα, για κάποιους επιστήμονες, η εξασφάλιση πρόσβασης στις συγκεκριμένες φαρμακευτικές ιδιότητες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν και πήραν τα γονίδια ενός φυτού προς εξαφάνιση στα Ιμαλάια, που έχει τη μοναδική ικανότητα να παράγει ένα χημικό απαραίτητο για την παρασκευή ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου χημειοθεραπείας και, κατόπιν, τα εισήγαγαν σε ένα φυτό εργαστηρίου που αναπτύσσεται εύκολα και παράγει το ίδιο χημικό. 

Το εν λόγω φυτό (mayapple) παράγει ένα χημικό, πρόδρομο της ετοποσίδης, που χορηγείται σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, των όρχεων, του εγκεφάλου, λέμφωμα, λευχαιμία και άλλους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές κατασκεύασαν γενετικά το εργαστηριακό φυτό Nicotiana benthamiana, συγγενές του καπνού, προκειμένου να παρασκευάσουν το συγκεκριμένο χημικό. 

«Πολλές φαρμακευτικές ουσίες φυτών δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη φύση και δύσκολα παρασκευάζονται στο εργαστήριο,» υποστηρίζει η Dr. Elizabeth Sattley, επικεφαλής της έρευνας. «Η μίμηση της μεθόδου με την οποία η φύση δημιουργεί αυτά τα μόρια είναι μια εξαιρετική, αλλά και απαιτητική εναλλακτική».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν έξι γονίδια του φυτού mayapple που, σε συνδυασμό με τέσσερα ακόμα γνωστά γονίδια, παράγουν τη βασική χημική ουσία του συγκεκριμένου φαρμάκου χημειοθεραπείας.  

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version