Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχειρησιακή σύμβαση έριξε τον κατώτατο μισθό στα 500 ευρώ

«Δεν έχει καμιά ισχύ και δεν θα εφαρμοστεί», λέει το υπουργείο Εργασίας.

Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε διετής επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη σύμβαση «σπάει» τα όρια των νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, παρά τη σχετική απαγόρευση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με βάση τη σύμβαση, την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και ένωση προσώπων των εργαζομένων, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχή – ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο, αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας».

Με αφορμή το δημοσίευμα, το υπουργείο Εργασίας απαντά:

  1. Η αναφορά σε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση η οποία κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι παράτυπη και παράνομη καθώς με το Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών και το οποίο ισχύει από 01.04.2013. Συνεπώς συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιχειρησιακή δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
  2. Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί.
  3. Καλούνται όλοι οι εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | To λαϊκό μιούζικαλ τσέπης «Μίξερ» στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

«Μίξερ»

Με την Έλενα Χαραλαμπούδη (5 minute mum) & τον Αλέξανδρο Σιάτρα

To λαϊκό μιούζικαλ τσέπης

σε κείμενο της Ζέτης Φίτσιου και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου έρχεται για τρεις παραστάσεις στην Καβάλα!

Παρασκευή 17 Μαΐου |21:00| και 

Σάββατο 18 Μαΐου |18:30 – 21:00|

Μετά από μία εκρηκτική sold out σεζόν στην Αθήνα, το Μίξερ της Ζέτης Φίτσιου (βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022*), η αναπάντεχη έκπληξη – παράσταση της χρονιάς που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, έρχεται για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 21.00 και το Σάββατο 18 Μαΐου στις 18.30 και στις 21.00. 

Αυτό το ξέφρενο, σχεδόν παράλογο γλέντι επί σκηνής, σε ξεκαρδιστική πάντα δεκαπεντασύλλαβη γραφή, φέρει το αιχμηρό χιούμορ της Ζέτης Φίτσιου, την ανατρεπτική μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και την ευφυέστατη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Σιλβέστρου.

Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε: τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες της Έλενας Χαραλαμπούδη (γνωστής και ως 5 minute mum) και του Αλέξανδρου  Σιάτρα και τη δεξιοτεχνική μαεστρία στο μπουζούκι του Κωνσταντίνου Τσιμπούκη. 

Το αποτέλεσμα; Ένα σύγχρονο μιούζικαλ τσέπης – ξόρκι για την εποχή που ζούμε. Μια παράσταση κάθαρση και εξιλέωση απέναντι στα τραύματα που μας προκαλεί ο σαρωτικός, σύγχρονος κόσμος.

Λίγα λόγια για το «Μίξερ»

Ένας νέος φέρελπις καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει τον Άμλετ. Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού μπάτζετ, τελικά αλλάζει το όραμά του και αντί για τον Άμλετ παίζει τον Βαγγέλη, που αντί για τη Δανία, ζει κάπου στην Κυψέλη. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταφέρει να ανεβάσει την παράστασή του. Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου. 

Η παράσταση ξεκινά και μπροστά μας ξετυλίγεται η ιστορία του Βαγγέλη που από άσημος πορτιέρης, καταλήγει μέσα από μια σειρά παράδοξων γεγονότων να γίνει αρχηγός του κράτους. Ενός κράτους εντελώς διαλυμένου και ανοργάνωτου στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά, η λαμογιά και η τσαπατσουλιά. Σ’ αυτή την ξέφρενη πορεία «ανέλιξής» του, ο ήρωας θα συναντήσει στον δρόμο του χαρακτήρες που είτε θα του βάλουν εμπόδια είτε θα του αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Συντελεστές:

Έργο: Ζέτη Φίτσιου

Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Τέλλος

Προγραμματισμός φωτισμών: Παναγιώτης Τσεβρένης

Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Νικολάου

Video Art: Άννα Φωτιάδου

Φωτογραφίες | Trailer: Διονύσης Κούτσης

Διεύθυνση Παραγωγής: Λαμπρίνα Καραγιαννίδου

Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη

Digital Manager: Ανδρέας Κυριακάκης

Παραγωγή: ΑΕΙΡΕΙΤΗ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Σιάτρας, Έλενα Χαραλαμπούδη 

Επί σκηνής ο μουσικός: Κωνσταντίνος Τσιμπούκης

Ευχαριστούμε τον Πάτροκλο Σκαφίδα για τη συμβολή του στο trailer της παράτασης.

* Το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022 απέσπασε το έργο «Οι αποκάτω» της Ζέτης Φίτσιου. Το έργο, σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, διακρίθηκε για την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δραματουργία του, τον καθαρό χειρισμό χαρακτήρων και τη φαντασία. Η θεματολογία του διακρίνεται από πρωτοτυπία και η ανθρώπινη παρουσία συνομιλεί με σύγχρονα θέματα.

Trailer παράστασης:

https://vimeo.com/manage/videos/928105975

Τιμές εισιτηρίων:

14 € Γενική Είσοδος,

12 € (Μαθητικό – Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ)

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, 11.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00, στο Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) στην Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566.

Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/mixer-tis-zetis-fitsiou-tour/?lang=el

«Μίξερ»

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαΐου 

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Διάρκεια: 75’ χωρίς διάλειμμα

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10:00-14:00).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διήμερες εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας στο Δήμο Σερρών

Ο Δήμος Σερρών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού συνδιοργανώνουν με τον Σύλλογο Σερραίες Μανούλες διήμερες εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας, με τίτλο «Μανούλα, τι λέξη γλυκιά!»

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 από τις 20:00 έως τις 22:00 στην οδό Δορυλαίου μπροστά στο Άγαλμα της Μητέρας εις μνήμην Πάττυς Κουτμερίδου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα μαθητριών του Μουσικό Σχολείο Σερρών “Παιδείας Τέχνη” και “Σπασμένα Κλειδιά”.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ. Φιλίτσα Γκόβρανου.

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 από τις 11:00 έως τις 14:00 στην Πλατεία Ελευθερίας οι μανούλες γιορτάζουν και τα παιδάκια διασκεδάζουν με μουσική, χειροτεχνίες και παιχνίδια. Παράλληλα θα υπάρχει bazaar για ενίσχυση του Συλλόγου, photobooth για τις αναμνηστικές σας φωτογραφίες και γλυκίσματα.

Η βοηθός μητρότητας κ. Μαρία Σιγκιρίδου θα ενημερώνει για τη συναισθηματικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.

Η σύμβουλος θηλασμού της LLL κ. Ελισάβετ Μιχαηλίδου θα ενημερώνει και θα υποστηρίζει μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού.

Τα έσοδα του bazzar θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό βοηθώντας μια μητέρα της πόλης μας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ημέρα Νοσηλευτή | Το Γενικό Νοσοκείο Καβάλας τιμά την ημέρα

Η 12η Μαΐου, παγκοσμίως, αποτελεί μια ημερομηνία σύμβολο για το σύνολο των Νοσηλευτριών/των, που  προασπίζουν  την Δημόσια Υγεία και τα Δικαιώματα των Ασθενών.

 Οι νοσηλευτές  παρέχουν καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος στην Υγεία για Όλους.

 Μέσα από την πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος αλλά και η  υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αποδείχτηκε όμως και ότι το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν ,μπήκαν μπροστά, ηγήθηκαν, κινδύνευσαν  αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς αποτελούν τη ψυχή του ΕΣΥ, ως αξιόπιστοι συμπαραστάτες που διασφαλίζουν την ποιοτική φροντίδα στις υπηρεσίες υγείας των πολιτών και των οικογενειών τους.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις σε πολιτικές υγείας που διασφαλίζουν ότι όλοι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, δίνοντας μεγάλο αγώνα για να μετατρέψουν σε ασθενοκεντρικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Για εμάς προτεραιότητα έχει ο ασθενής.

Για την ασφάλειά του και την βελτίωση στην ποιότητα της περίθαλψής του δουλεύουμε νυχθημερόν. Είμαστε πάντα δίπλα του για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του και να τον στηρίζουμε ψυχικά και σωματικά μέχρι να αισθανθεί δυνατός για να συνεχίσει υγιής τη διαδρομή της ζωής.

Σήμερα τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος, την ανιδιοτέλεια και τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν.

Τιμούμε, όμως, ιδιαίτερα το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, συνεχίζει να εργάζεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με τις κενές θέσεις να αγγίζουν το 50% ,να περιθάλπει ασθενείς από όλη την Περιφέρεια .

Χρόνια πολλά στους Νοσηλευτές που μιλούν με το έργο τους!

Δελτίο Τύπου | Σωματείο Εργαζομένων Γεν. Νοσοκείου Καβάλας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en