ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Επιστολή Παπακοσμά σε Παυλίδη για το συνέδριο καπνού

Με αφορμή το συνέδριο για τον Καπνό που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στην Περιφέρεια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο , ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Γιώργο Παυλίδη.
 
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Πρόσφατα ανακοινώσατε στο Π.Σ. και στον τύπο ότι θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, διεθνές συνέδριο με θέμα τον καπνό και την καλλιέργεια του στην Κομοτηνή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Κάθε οργάνωση που προσελκύει κόσμο και αφορά μείζονος σημασίας θέματα για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτη και κινείται στην σωστή κατεύθυνση, άλλωστε  η καπνοκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια για χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Περιφέρεια και μάλιστα σε ευαίσθητα της σημεία.
Βέβαια δεν είναι μόνο η καπνοκαλλιέργεια είναι και η επεξεργασία του η οποία αφορά επιχειρήσεις που εδράζονται στην Καβάλα και στην Ξάνθη και απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις  σας, έχει γίνει πρόταση στην ΗITGA για την διοργάνωση του συνεδρίου στην Κομοτηνή.
 Η  οργάνωση αυτή (σύμφωνα με τα στοιχεία της στο διαδίκτυο)  είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1984 και μετέχουν καπνοκαλλιεργητές. Από την έρευνα στο διαδίκτυο, η οργάνωση αυτή  έχει έδρα την Πορτογαλία μετέχουν αγρότες από όλο τον κόσμο, πουθενά όμως δεν γίνεται αναφορά σε Ελληνική συμμετοχή (;).
Πριν δυο χρόνια στην Θεσσαλονίκη , από τον τύπο έχω πληροφορηθεί ότι οργανώθηκε συνάντηση της Οργάνωσης με την συμμετοχή εκπροσώπων της ΣΕΚΕ. Οι δε συμμετέχοντες επισκέφθηκαν  και την Ξάνθη.
Πέρα της οργάνωσης αυτής, τους καπνοκαλλιεργητές εκφράζει και η οργάνωση UNITAB, που δημιουργήθηκε το 1952 και είναι η ευρωπαϊκή ένωση των καλλιεργητών καπνού, έχει δε μέλη εθνικές και  περιφερειακές ενώσεις.
Η UNITAB το 2004 με πρωτοβουλία του αειμνήστου Βουλευτή Καβάλας και Γ.Γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου οργάνωσε στην Καβάλα το 29ο διεθνές συνέδριο της με θέμα: «Οι προοπτικές  του Καπνού στην Ε.Ε. Ποιότητα  και Σεβασμός στο Περιβάλλον». Στο συνέδριο εκείνο ο Α. Καραγκιοζόπουλος εκλέχθηκε , τότε, πρόεδρος της οργάνωσης , στην οποία μετείχε η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Υπάρχει σήμερα συνεργασία μεταξύ των δυο οργανώσεων;
Πέρσι τον Μάρτιο στην Καβάλα , κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την απασχόληση τέθηκε το θέμα των Καπνοκαλλιεργητών, της Θράκης με πρωτοβουλία τότε της διοίκησης της Περιφέρειας. Αποφασίσθηκαν δε μια σειρά παρεμβάσεων και δράσεων .
Στην επικείμενη δράση, του Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή συμμετοχή και αρωγή ;
Έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις για την ανάδειξη της περιοχής μας ως μοναδικής στην καλλιέργεια των φημισμένων καπνών ανατολικού τύπου;
 κ. Περιφερειάρχη
 Θα πρότεινα ένα τέτοιο συνέδριο να μην περιορισθεί μόνο, στα της καλλιέργειας, αλλά και να επεκταθεί και στην διαχρονική πορεία του Καπνού στην εξέλιξη της περιοχής , στην ενσωμάτωση των προσφύγων με την τέχνη της επεξεργασίας . Στην κοινή συνύπαρξη και δράση ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευμάτων.
Στην ανάπτυξη του εμπορίου , της αστικής τάξης αλλά και της παρουσίας των Ευρωπαίων εμπόρων στην περιοχή .
Ένα άλλο στοιχείο για τον καπνό είναι η ιστορία του, που αφορά κυρίως την κατεργασία του, την εμπορία του και την εξαγωγή του στο εξωτερικό.
Στο σημείο αυτό η Καβάλα, ιδιαίτερη πατρίδα μου, πρωτοπορεί , η πόλη έχει χαρακτηριστεί «Μέκκα του καπνού» στην καπνεργασία , εδώ δε η εργατική αλληλεγγύη μεγαλούργησε όπως και η κοινή συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών ενθοτήτων και θρησκειών.
Οι απόγονοι των καπνεργατών τίμησαν και τιμούν την ιστορία του τόπου με την δημιουργία του Μουσείου Καπνού, του μνημείου του Καπνεργάτη, σειράς εκδόσεων  αλλά και της Δημοτικής Καπναποθήκης που σημειωτέον αγοράσθηκε από τον Δήμο Καβάλας.
Διαρκής στόχος είναι η ανάδειξη της Καβάλας ως πόλης του Καπνού, της καπνεργασίας, του εμπορίου της εργατικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης.
Η μεταφορά και αναβάθμιση του Μουσείου Καπνού στον φυσικό του χώρο , στην Καπναποθήκη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για προσέλκυση επισκεπτών αλλά και πραγματοποίηση μουσειακών και άλλων δράσεων.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ξεκινήσει   προσπάθεια εξέλιξης του Μουσείου.
Διαχρονικά η κρατική και η πρώτη αιρετή Περιφερειακή διοίκηση έχουν συνδράμει με δράσεις και έργα στην προσπάθεια αυτή.
Η θεματική του αναφορά αποτελεί συγκριτικό του πλεονέκτημα.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει και στηρίξει σε όλη την Ελλάδα μια σειρά Μουσείων θεματικού ενδιαφέροντος (Μετάξι, Ελιά κ.λ.π.) ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία, με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας.
κ. Περιφερειάρχη
Με τις σκέψεις αυτές θα πρότεινα μια συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων ( Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της κυβέρνησης, Δήμων, αγροτικών ενώσεων, ομάδων παραγωγών, καπνεμπορικών επιχειρήσεων, Μουσείου Καπνού Δήμου Καβάλας, ιστορικών ερευνητών κ.α.) που θα προετοίμαζε ένα τέτοιο συνέδριο με θεματικές δράσεις στα σημεία του Καπνού , της καπνοκαλλιέργειας, της Κατεργασίας και του εμπορίου σε όλη την Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα την πραγματοποίηση θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων σε Καβάλα, Ξάνθη,  Δράμα, Αλεξανδρούπολη όπου θα αναδεικνύονταν ανά περιοχή ο ρόλος της στην καλλιέργεια, Καπνεργασία και εμπόριο.
κ. Περιφερειάρχη
Στην διάθεση σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία με σκοπό την συνεργασία που κοινό στόχο έχει την ανάδειξη της Περιφέρειας μας .
Με εκτίμηση
 
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ

π. Αντιπεριφερειάρχης
Πολιτισμού – Τουρισμού Α.Μ.Θ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version