ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιμένει σε «καθαρή» λύση και συνολική συμφωνία

Σε απόρριψη μεσοβέζικων λύσεων και στην προώθηση μιας «καθαρής» συμφωνίας στο επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, επιμένει η ελληνική πλευρά.

Από την στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι, με τις χθεσινές του δηλώσεις, έβαλε στοπ στις ελπίδες για ένταξη της Ελλάδας στο QE, χωρίς μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση υπερτονίζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε «ατελή» συμφωνία χωρίς QE και σε ανάλογα ενδεχόμενα ημίμετρα. Ημίμετρα όπως αυτό που παρουσίασε ως κυβερνητική επιλογή η γερμανική εφημερίδα Bild και έκανε λόγο για άρνηση της Αθήνας να λάβει την επόμενη δόση εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους.

Το Μαξίμου, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλο, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της γερμανικής Bild, λέγοντας στο Reuters «δεν είναι αλήθεια. Θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου». Σε τοποθέτηση διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος προχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον οποίο η Bild «χρέωσε» το παραπάνω σχέδιο σημειώνοντας πως

«η Bild διαστρέβλωσε αυτά που είπα εχθές. Ποτέ δεν δήλωσα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της Bild

H Bild υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της, τονίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη χρήματα, μη πληρώνοντας ουσιαστικά στο εσωτερικό τις οφειλές της προς τρίτους.

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Η… ύστατη προσπάθεια

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, με τον χρόνο να κυλά εις βάρος της και τις «ευχάριστες» λύσεις να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο, βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Επιμένει στη συνολική, «καθαρή» συμφωνία, με χρονικά ορόσημα το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου, προσδοκώντας σε «χαλάρωση» της στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή η ύστατη προσπάθεια προκειμένου να… πειστεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ να αλλάξει ρότα στην ελληνική υπόθεση, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο ενδεχομένως να αποτελεί και μονόδρομο για το Μαξίμου, που κινδυνεύει σοβαρά να αποκλειστεί σε αδιέξοδο…

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version