ΕΡΓΑΣΙΑ

Επικουρικές συντάξεις | “Ψαλιδισμένες” τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

Σε δύο φάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να γίνουν οι περικοπές (5-40%) στις επικουρικές συντάξεις. Η ΗΔΙΚΑ αναμένει την εντολή απο το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προωθήσει το πρώτο έτοιμο πακέτο 900.000 επανυπολογισμένων επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΤΕΑ, αρχικά εκτιμάται ότι οι περικοπές θα γίνουν σε περίπου 210.000 συντάξεις, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη περικοπή επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός του 80% των συντάξεων, για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ το μήνα.

Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή περίπου 50.000 συντάξεις πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει το δεύτερο «κύμα» περικοπών. Αφορά κυρίως ταμεία με προβλήματα στα μηχανογραφικά τους συστήματα, που τώρα καλούνται να επανυπολογίσουν τις συντάξεις με τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Το άθροισμα των συντάξεων που θα περικοπούν θα καλύπτει περίπου το 10% των συνταξιούχων.

Οι μειώσεις εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν από επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ (καθαρό ποσό). Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων επικουρικών θα γίνει με αναπλήρωση των συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ’ έτος (18% στην 40ετία). Στον υπολογισμού του ορίου προστασίας (1.300 ευρώ μεικτά) δεν συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.

Οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο, καθώς το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να καλύπτεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το νέο νόμο η επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται με βάση: α) Τα δημογραφικά δεδομένα. β) Το πλασματικό ποσοστό επιστροφής από τις συνολικά καταβαλλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων.

Σε περίπτωση όπου θα διαπιστώνεται ελλείμματα θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος ωστόσο αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Επιτρέπεται όμως να γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.

Εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των κουρεμένων εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Σύμφωνα με Τα Νέα, τα πρώτα 1.500 ψαλιδισμένα εφάπαξ από τα 62.000 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα πιστωθούν στο τέλος Ιουλίου 2016 σε λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι περιμένουν στην ουρά εδώ και τρία χρόνια.

Πιεσμένη στον κοινωνικό τομέα εμφανίζεται η κυβέρνηση, μια πίεση και δυσαρέσκεια που αναπόφευκτα θα αυξηθεί μόλις θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των φόρων. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του μίνι υπουργικού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με κύριο θέμα την αναπλήρωση του εισοδήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ.

Κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να δώσουν άμεσα λύση, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, για τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ, ζητώντας να βρεθεί τρόπος για την αναπλήρωσή του, ειδικά με την ψυχρολουσία που υπέστησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι οι εκπτώσεις σε φόρους και ΕΝΦΙΑ, αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο.Σε ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» φαίνεται ότι έχουν μπει και το 2016 φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί εκβιάζοντας άλλη μια παράταση στις φορολογικές δηλώσεις με το υπουργείο οικονομικών να αμύνεται σθεναρά απειλώντας με πρόστιμα.Με βάση το τέλος της χθεσινής ημέρας έμειναν άλλες περίπου 700.000 φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version