Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών | Έκτακτη ανακοίνωση για τους δικαιούχους

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Παράταση της προθεσμίας για αγορές με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».


Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 θα έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους αντί της αρχικής ημερομηνίας που ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.

Την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι κατηγορίες συσκευών

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών:

Κλιματιστικά
Ψυγεία
Καταψύκτες

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αγορές μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανακοινώθηκε παράταση

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» απευθύνεται σε νέους από 18 έως 39 ετών, με το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση ακόμα και για να αντικαταστήσουν τις οικιακές τους συσκευές ή και το σύστημα smart home.

Με αυτό, δίνεται η δυνατότητα -σε λίγους- να αλλάξουν και συσκευές που δεν περιλαμβάνονταν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όπως -για παράδειγμα- το πλυντήριο.

Παρατείνεται η προθεσμία για αγορές με χρήση κουπονιών μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η νέα καταληκτική ημερομηνία για τις αγορές αυτές είναι η 1η Νοεμβρίου 2022.

Όσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση για το πρόγραμμα και είναι στους επιλαχόντες ενδεχομένως να είναι στους νέους δικαιούχους που ανακοίνωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Το ύψος της έκπτωσης

Τις επόμενες μέρες, σε κάθε νέο δικαιούχο θα σταλεί ένα SMS στο κινητό του τηλέφωνο και στη συνέχεια με το voucher θα μπορεί να προχωρήσει σε αγορά της συσκευής που θέλει να αντικαταστήσει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Εάν θέλετε να υπολογίσετε το ύψος της έκπτωσης -από 30% έως 50%- πρέπει να έχετε υπόψη πως αυτή διαμορφώνεται από point system, σύμφωνα με τα ακόλουθα εισοδηματικά κριτήρια:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το αλλάζω συσκευή

Για αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι νέοι δικαιούχοι θα είναι από τη λίστα επιλαχόντων σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.
Την αύξηση των δικαιούχων κατά 200.000 στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ειδίκευση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής κατά 200.000, μια πρωτοβουλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews αναμένεται οι νέοι δικαιούχοι να προέλθουν από τη λίστα με τους επιλαχόντες του πρώτου κύκλου του προγράμματος.

Επίδομα μέχρι και 50%

Υπενθυμίζεται οτι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευή.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

• κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
• ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
• καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη
Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια για αγορές κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στην συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής.

Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο, ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή.

Πώς θα πετύχετε τη μείωση 15% στην κατανάλωση ρεύματος

Αρκετές από τις καθημερινές μας συνήθειες «επιβάλλεται» να αλλάξουν από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα έρθουν οι σαρωτικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα «πιάσουμε» τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, η οποία θα φέρει τη μείωση 15% στους λογαριασμούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα είναι η θέρμανση του σπιτιού. Για πετρέλαιο δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το κλιματιστικό και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν ενέργεια.

Αρκετοί πολίτες που είχαν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος τα τελευταία χρόνια για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως λένε αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο του 15% που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη του στόχου για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα μέτρα και ο τρόπος που θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα οφείλεται τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ρεύματος. Η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό διπλής ενέργειας μπορεί να μας δώσει εξοικονόμηση από 60 έως 70%.

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Στην περίπτωση όμως που κάτω από το σιδερόπανο στρώσουμε φύλλα αλουμινόχαρτου, ένα θερμόφιλο υλικό δηλαδή, θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο σιδερώματος. Με αυτό τον τρόπο ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 20 κιλοβατώρες το μήνα, θα εξοικονομήσει τις 10, δηλαδή το 50%.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάροχο ρεύματος αναζητώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια.

 

Πηγή: newsme.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές 2024

Ένας μήνας σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου , και τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον ρυθμό για τα καλά.

Το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει και με το τμήμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy” συνέντευξη τύπου για την επιστολική ψήφο.

Βασικός σκοπός ; Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και για το πως θα μπορέσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων.

Διοργανωτής της ημέρας , το Ινστιτούτο Πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «βία στόπ». Συνεργάτες ωστόσο τόσο το λύκειο Ελληνίδων όσο και ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια πνοή που κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών γυναικών της πόλης μας αλλά και να εμπλουτίσουν την ομιλία με ειδικούς του χώρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια στην αγορά της

Λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι Καβαλιώτες έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά τους ψώνια στην αγορά της πόλης.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, η κατάσταση και η κίνηση στην αγορά φέρνουν αισιοδοξία στους καταστηματάρχες ενώ επίσης γίνεται γνωστό και το εορταστικό ωραρίο των καταστημάτων με την Κυριακή των Βαϊων να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εορταστικό ωράριο αλλά και η αισιόδοξη κίνηση που απασχολεί τους καταστηματάρχες της πόλης αλλά και η οργάνωση θεσμός πλέον της Λευκής Νύχτας που έρχεται για ακόμη μια χρόνια στην πόλη της Καβάλας με πολλά δρώμενα και συναυλίες στις 24 Μαΐου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en