ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση κλίματος και αλλαγή κατεύθυνσης στο χρηματιστήριο

Συνέβη τελικά αυτό που φοβόταν τόσο καιρό η αγορά και παρέμενε επιφυλακτική στην άνοδο: Μία ακόμη εμπλοκή στην άτυπη συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η “βόμβα” Σόιμπλε για επαναδιαπραγμάτευση νέου προγράμματος-μνημονίου χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, η άκαρπη έκβαση  της πολυμερούς διάσκεψης για το κυπριακό και οι νέες τουρκικές προκλήσεις που δυναμιτίζουν την προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος, προκαλούν σοβαρή επιδείνωση κλίματος στο χρηματιστήριο.

Μετά από τρεις εβδομάδες “αργόσυρτης” ανοδικής κίνησης το ΧΑ αλλάζει κατεύθυνση και μπαίνει σε τροχιά διόρθωσης. Την Παρασκευή όλοι οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά χωρίς την παραμικρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση και με όλα τα blue chips στο κόκκινο. Η αγορά φάνηκε ότι “καταθέτει τα όπλα”, αποδεχόμενη το σενάριο αρνητικών εξελίξεων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι συνεδριάσεις της  επόμενης εβδομάδας, κατά τις οποίες θα φανεί αν υπάρχουν ακόμη “αντοχές και υπομονή”, ώσπου να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές προβλέπουν ένα 15ήμερο μεταβλητότητας και διακυμάνσεων με πτωτική κατεύθυνση. Εκτιμούν πάντως ότι η καθοδική κίνηση θα είναι αργή και οι συνολικές απώλειες περιορισμένες.

Στο επίκεντρο της προσοχής  και σε ρόλο βαρόμετρου της αγοράς θα παραμείνουν τα τραπεζικά χαρτιά. Σήμερα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ενώ ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 3,90%. Πειραιώς -5,4%, Eurobank -3,9%, Alpha -3,5%, Εθνική -3,4%, Αττικής -2,4%, Ελλάδος -1,2%

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -2,29% στις 650 μονάδες και τερμάτισε στις 651,70 με -2,03%. Βρίσκεται λοιπόν ακριβώς στα όρια της περιοχής στήριξης – σε σημείο όπου θα κριθεί αν θα ακολουθήσει πορεία διόρθωσης ή θα ξεκινήσει νέο κύκλο ανάκαμψης.

  Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,04% στις 1.746,46 μονάδες. Επόμενη στήριξη στις 1.725.

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Βιοχάλκο και Jumbo -5,4%, ΔΕΗ -3,7%, Σαράντης -3,5%, Ελλάκτωρ  -3,4%, ΕΛΠΕ -2,9%, Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,3%.

 Ο συνολικός τζίρος ήταν 35,1 εκατ. ευρώ, λίγο αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version