ΑΜΥΝΑ

Επεισόδιο στις Οινούσσες | Ελιγμοί, πέτρες και βολές στον αέρα

Επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και σε τουρκικό αλιευτικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης βορειοδυτικά των Οινουσσών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το τουρκικό σκάφος ψάρευε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις που δέχτηκε από τους λιμενικούς και αντί να αποχωρήσει επιχείρησε με επικίνδυνους ελιγμούς να τους εμβολίσει.

Το πλήρωμα του Λιμενικού έκανε συστάσεις αρχικά μέσω του ασυρμάτου και έπειτα ακόμη και με φωνές, όταν τα δύο σκάφη βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση. Καμία υπόδειξή τους όμως δεν έφερε αποτέλεσμα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο χειριστής του τουρκικού αλιευτικού, στο οποίο βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τρία άτομα, αρχικά κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, χωρίς να καταφέρει να τους χτυπήσει. Επειτα όσοι επέβαιναν στο αλιευτικό πέταξαν διάφορα βαριά αντικείμενα, ακόμη και πέτρες κατά του ελληνικού σκάφους. Οι λιμενικοί αντέδρασαν με ρίψη προειδοποιητικών βολών τόσο στον αέρα όσο και πάνω στο τουρκικό σκάφος, σε «ασφαλή τομέα», όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση. Τότε μόνο στράφηκαν οι αλιείς προς τα τουρκικά παράλια και αποχώρησαν.

Η τουρκική εκδοχή

Η τουρκική ακτοφυλακή με δική της ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε χθες, δίνει διαφορετική εκδοχή για όσα συνέβησαν μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Ισχυρίζεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη βρίσκονταν στα ανοιχτά της Σμύρνης όταν στις 19.15 δέχτηκαν ελληνικά πυρά. Οπως υποστηρίζουν, δεν είχε προηγηθεί κάποια προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά και από τα πυρά ένας αλιέας τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Φέρεται να δέχτηκε πρώτες βοήθειες από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που έσπευσαν στην περιοχή και έπειτα να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Τσεσμέ.

Μεταξύ άλλων, στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πυροβολισμός «κατά ανυπεράσπιστων αλιέων» είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο επέδωσε στον σύμβουλο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται για δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον δύο αλιευτικών.

Παραβιάσεις

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναρτηθεί σε τουρκικά ΜΜΕ ένα βίντεο με φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε έναν Τούρκο ψαρά και Ελληνες λιμενικούς. Του ζητούσαν να αποχωρήσει καθώς βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά εκείνος δεν δεχόταν, επιμένοντας ότι ψάρευε σε διεθνή ύδατα, ώσπου συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και άλλαξε ρότα. Στο παρελθόν, Ελληνες ψαράδες έχουν καταγγείλει σειρά παραβιάσεων από μηχανότρατες και γρι γρι τουρκικής σημαίας που διασχίζουν την οριογραμμή και ψαρεύουν ανεξέλεγκτα σε ελληνικά ύδατα στα ανοιχτά της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Λέρου και της Καλύμνου. «Τα τουρκικά σκάφη προκαλούν αφενός την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων των Ελλήνων παράκτιων ψαράδων και αφετέρου την υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας μας», ανέφερε σε παλιότερη επιστολή του για το ίδιο ζήτημα το Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική «παρατηρείται χρόνια».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version