Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Επεισόδιο στις Οινούσσες | Ελιγμοί, πέτρες και βολές στον αέρα

image_print

Επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και σε τουρκικό αλιευτικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης βορειοδυτικά των Οινουσσών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το τουρκικό σκάφος ψάρευε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις που δέχτηκε από τους λιμενικούς και αντί να αποχωρήσει επιχείρησε με επικίνδυνους ελιγμούς να τους εμβολίσει.

Το πλήρωμα του Λιμενικού έκανε συστάσεις αρχικά μέσω του ασυρμάτου και έπειτα ακόμη και με φωνές, όταν τα δύο σκάφη βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση. Καμία υπόδειξή τους όμως δεν έφερε αποτέλεσμα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο χειριστής του τουρκικού αλιευτικού, στο οποίο βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τρία άτομα, αρχικά κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους, χωρίς να καταφέρει να τους χτυπήσει. Επειτα όσοι επέβαιναν στο αλιευτικό πέταξαν διάφορα βαριά αντικείμενα, ακόμη και πέτρες κατά του ελληνικού σκάφους. Οι λιμενικοί αντέδρασαν με ρίψη προειδοποιητικών βολών τόσο στον αέρα όσο και πάνω στο τουρκικό σκάφος, σε «ασφαλή τομέα», όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση. Τότε μόνο στράφηκαν οι αλιείς προς τα τουρκικά παράλια και αποχώρησαν.

Η τουρκική εκδοχή

Η τουρκική ακτοφυλακή με δική της ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε χθες, δίνει διαφορετική εκδοχή για όσα συνέβησαν μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Ισχυρίζεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη βρίσκονταν στα ανοιχτά της Σμύρνης όταν στις 19.15 δέχτηκαν ελληνικά πυρά. Οπως υποστηρίζουν, δεν είχε προηγηθεί κάποια προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά και από τα πυρά ένας αλιέας τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Φέρεται να δέχτηκε πρώτες βοήθειες από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που έσπευσαν στην περιοχή και έπειτα να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Τσεσμέ.

Μεταξύ άλλων, στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πυροβολισμός «κατά ανυπεράσπιστων αλιέων» είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο επέδωσε στον σύμβουλο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται για δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον δύο αλιευτικών.

Παραβιάσεις

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναρτηθεί σε τουρκικά ΜΜΕ ένα βίντεο με φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε έναν Τούρκο ψαρά και Ελληνες λιμενικούς. Του ζητούσαν να αποχωρήσει καθώς βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά εκείνος δεν δεχόταν, επιμένοντας ότι ψάρευε σε διεθνή ύδατα, ώσπου συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και άλλαξε ρότα. Στο παρελθόν, Ελληνες ψαράδες έχουν καταγγείλει σειρά παραβιάσεων από μηχανότρατες και γρι γρι τουρκικής σημαίας που διασχίζουν την οριογραμμή και ψαρεύουν ανεξέλεγκτα σε ελληνικά ύδατα στα ανοιχτά της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Λέρου και της Καλύμνου. «Τα τουρκικά σκάφη προκαλούν αφενός την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων των Ελλήνων παράκτιων ψαράδων και αφετέρου την υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας μας», ανέφερε σε παλιότερη επιστολή του για το ίδιο ζήτημα το Πανελλήνιο Δίκτυο Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική «παρατηρείται χρόνια».

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

«Ελληνική ασπίδα» που φτάνει έως την Τουρκία – Ο ρόλος των Patriot σε Θράκη και Αιγαίο

image_print

Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας, με τις συστοιχίες Patriot να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ελληνικές συστοιχίες Patriot που είναι εγκατεστημένες στο Διδυμότειχο και στην Κάρπαθο δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα ελληνικά σύνορα, καλύπτοντας περιοχές της Ανατολικής Θράκης αλλά και της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Η «ελληνική ασπίδα», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, δεν αφορά μόνο την εθνική άμυνα, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας, ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί και σε διεθνείς αποστολές, επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

image_print

Τελετή παράδοσης και παραλαβής της διοίκησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη βάση της Χρυσούπολης, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Διοικητής Β’ Κλάδου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Πεγκιαρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο απερχόμενος διοικητής, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Τσέκος, παρέδωσε τη διοίκηση στον νέο διοικητή, Επισμηναγό Δημήτριο Παπαβέργο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσία εκπροσώπων των ενόπλων και σωμάτων ασφαλείας, όπως ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Ηλίας Κωστάκης, ο Λιμενάρχης Καβάλας Πλοίαρχος Αθανάσιος Βρύζας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Πύραρχος Αντώνης Χρηστίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, εξήρε το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της βάσης για τη διαχρονική προσφορά του στην προστασία της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Τιμούμε την Πολεμική Αεροπορία για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πρόσωπο του απερχόμενου διοικητή, ευχαριστούμε όλα τα στελέχη της Π.Α. στην Π.Ε. Καβάλας, που από το 2016 μέχρι σήμερα συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, προστατεύοντας τα δάση και το φυσικό κάλλος του τόπου μας. Ευχόμαστε στον νέο διοικητή καλή θητεία και στον απερχόμενο καλή συνέχεια στην πορεία του».

Η τελετή ολοκληρώθηκε σε κλίμα τιμής, σεβασμού και συνέχειας της υψηλής αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Συντήρηση Παρέβριων Διαδρομών στον Έβρο: Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΘΑ

image_print

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση Δικτύου Παρέβριων Διαδρομών» υπέγραψαν την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το έργο, με προϋπολογισμό 576.013,14 ευρώ, αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενων δρομολογίων συνολικού μήκους 15.091 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από χρήση και καιρικά φαινόμενα. Η παρέμβαση έχει διττό στόχο: την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της πολιτικής προστασίας και κινητικότητας στην παραμεθόρια περιοχή.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία του Υφυπουργού Θανάση Δαβάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, και του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Κλούβα, Διοικητή της ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών).

Ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνεργασία και τη στήριξη σε ένα έργο υψίστης σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών του Έβρου. Με τέτοιες παρεμβάσεις, ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη και αναβαθμίζουμε τη συνολική επιχειρησιακή εικόνα των παραμεθόριων περιοχών μας».

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές στην ευαίσθητη ζώνη του Έβρου, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εθνική ασφάλεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en