ΚΑΒΑΛΑ

Επανεξετάζονται τα δεδομένα σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μίας ακόμα πλωτής δεξαμενής αποτελεί βασική συνιστώσα του ελληνικού σχεδίου για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.

Το σχέδιο αντιμετώπισης μιας διακοπής στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία (η οποία προς στιγμήν συνεχίζεται αδιατάρακτα, όπως διαβεβαιώνει σε καθημερινή βάση η Gazprom…) παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, που περιηγήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Μια άλλη σημαντική πτυχή του, που είναι η ενίσχυση των «λιγνιτικών εφεδρειών» για το επόμενο διάστημα -ώστε να μετριαστεί η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο-, χωρίς ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω ο κεντρικός σχεδιασμός για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μίγματος, παρουσιάστηκε προχθές από τον κ. Μητσοτάκη, κατά τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία και των αλλαγών στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, επανεξετάζονται και τα δεδομένα σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα δεδομέν α είναι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου (που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους για την πλήρωση της δεξαμενής στο επίπεδο που απαιτείται για να λειτουργήσει) και η νέα υποχρέωση που τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες-μέλη της που δεν διαθέτουν αποθήκες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιούν αποθήκες άλλων χωρώνμελών για το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο «φόντο» της πρόβλεψης αυτής -που υιοθετήθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος-, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική Snam για το ενδεχόμενο δέσμευσης χωρητικότητας για λογαριασμό της Ελλάδας 1 δισ. κυβικών μέτρων σε αποθήκες της Ιταλίας.

Ειδικότερα, στελέχη του ΔΕΣΦΑ σημειώνουν πως η μεγάλη χωρητικότητα σε αποθήκευση της Ιταλίας (17,5 δ ισ. κυβικά μέτρα) δίνει σημαντικά περιθώρια λύσεων για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες (Βουλγαρία), των οποίων η αποθηκευτική δυνατότητα σε φυσικό αέριο είναι περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου ώστε η Ελλάδα να έχει ενισχύσει τις ενεργειακές της «άμυνες» πριν από τον επόμενο χειμώνα, με την ελπίδα η ενεργειακή κρίση και η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης να έχει εκτονωθεί έως τότε…

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version