Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επίκαιρη ερώτηση Βενιζέλου προς Τσίπρα για την χθεσινή «έξοδο» των προσφύγων

image_print

Δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της Ε.Ε., επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Απολύτως απαράδεκτη» και «απάνθρωπη» χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την χθεσινή «έξοδο» των απελπισμένων ανθρώπων από την χώρα. 

Ο κύριος Βενιζέλος, που σημειώνει πως η κατάσταση αυτή «παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως όμως τη χώρα μας».
 
Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι ο καταυλισμός δεν είναι επίσημος «φαίνεται να θεωρεί ότι απαλλάσσεται των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των αντίστοιχων ευθυνών της» επισημαίνει ακόμα ο κύριος Βενιζέλος και τονίζει πως μετά την χθεσινή μαζική απόπειρα «εξόδου» των προσφύγων από τη χώρα, «δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα της».
 
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Η κατάσταση στην Ειδομένη και η φυγή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την ΠΓΔΜ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι απολύτως απαράδεκτη,   απάνθρωπη, παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως όμως τη χώρα μας.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός βρεφών, παιδιών, εγκύων γυναικών και αναπήρων παραμένουν επί ημέρες, υπό άθλιες συνθήκες, στην Ειδομένη σε αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει προ πολλού μετατραπεί σε λασπότοπο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.

Οι συνθήκες στέγασης και υγιεινής είναι τραγικές και ήδη καταγράφτηκαν τα πρώτα κρούσματα λοιμωδών ασθενειών.

Οι υπεράνθρωπες και συγκινητικές προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών να βοηθήσουν, αντιμετωπίζοντας κυρίως τις ανάγκες διατροφής, δεν μπορούν να καλύψουν το κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας.

Η Ελληνική Δημοκρατία δείχνει να έχει παραιτηθεί της κυριαρχίας της στην περιοχή. Η Κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην Ειδομένη δεν υπάρχει οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες οφείλουν να κατευθυνθούν στα υπάρχοντα και υποδεικνυόμενα   κέντρα φιλοξενίας, απαλλάσσεται των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των αντίστοιχων ευθυνών της.

Χθες, Καθαρή Δευτέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν προς το γειτονικό χωριό Χαμηλό και διασχίζοντας με κίνδυνο ζωής χείμαρρο, που βρίσκεται στη συνοριακή  γραμμή, εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές ενθάρρυναν ή πάντως δεν απέτρεψαν αποτελεσματικά την κίνηση αυτή προσφύγων  και μεταναστών.

Προφανώς δεν υιοθετώ κάτι τέτοιο. Όμως δημιουργούνται έντονα αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα και ενισχύονται οι οπαδοί του κλεισίματος των βόρειων συνόρων στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς και αυτοί που ισχυρίζονται ότι η χώρα μας δεν καταγράφει πλήρως όσους εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα της.

Ερωτάται συνεπώς ο κ. Πρωθυπουργός :

1.     Πώς και πότε επιτέλους σχεδιάζει να αντιμετωπισθεί με κριτήρια ανθρωπιστικά η κατάσταση στην Ειδομένη; Ποια είναι η προοπτική που υπάρχει για όσους βρίσκονται εκεί;

2.     Από το σύνολο όσων εισήλθαν και βρίσκονται στην Ελλάδα πόσοι κατά την εκτίμηση των ελληνικών αρχών μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα, πόσοι μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της επικουρικής προστασίας και πόσοι είναι (οικονομικοί) μετανάστες χωρίς έγγραφα;

Επίσης αυτοί που βρίσκονται στην Ειδομένη πώς ταξινομούνται με βάση τις παραπάνω ιδιότητες και αν τυχόν δεν έχουν καταγραφεί γιατί συνέβη αυτό ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται επί πολλές ημέρες στην Ειδομένη;

Τέλος
​,​ πόσοι φιλοξενούνται σε οργανωμένους χώρους, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες υπάγονται και τι προβλέπεται να γίνει ως προς την τύχη τους ;

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2016
Ο ερωτών βουλευτής
Ευάγγελος Βενιζέλος

 

πηγή: protothema.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας

image_print

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στον χώρο Marine, η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, με τη συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του Κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οργανωτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του Κινήματος, με τα στελέχη να υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή, η συλλογική προσπάθεια και η εξωστρέφεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των πολιτικών στόχων.

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την επόμενη ημέρα και την αλλαγή που, όπως τονίστηκε, «έχει ήδη αρχίσει».

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ξανθόπουλος: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας.
image_print

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής απομόνωσης της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο βουλευτής Δράμας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η παρέμβαση έγινε κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα δεν έχει κινηθεί επιβατική αμαξοστοιχία από το 2019.

Παράλληλα, συνέδεσε την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γενικότερη απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα συγκοινωνιακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης εντείνει τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Δράμας και περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτήματα για τη μετακίνηση με λεωφορεία

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο υφιστάμενο καθεστώς μετακίνησης, σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες αποβιβάζονται στη Δράμα, συνεχίζουν με λεωφορείο έως την Κομοτηνή και στη συνέχεια επιβιβάζονται ξανά σε τρένο για την Αλεξανδρούπολη.

Ζήτησε εξηγήσεις για το γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται επί σειρά ετών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σαφές σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της γραμμής.

Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Δράμα λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμου, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, την ώρα που η πόλη στερείται ενεργής επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Πρόταση για τουριστικό τρένο στα Στενά του Νέστου

Κατά την παρέμβασή του έθεσε και το αίτημα για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμα–Στενά Νέστου με επιστροφή.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι τα ερωτήματα που έθεσε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, το σημερινό μοντέλο μετακίνησης και την προοπτική του τουριστικού δρομολογίου έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα.

Ολόκληρη η παρέμβαση :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en