ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Επίθεση Κοτζιά σε Ζάεφ | Παραβιάζει και την Ενδιάμεση Συμφωνία

Παρέμβαση στο Σκοπιανό, επ αφορμής των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ για τη «διδασκαλία της Μακεδονικής γλώσσας» άσκησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παραβιάζει και την ενδιάμεση συμφωνία.

«Θα τράβαγα τα αυτιά του Ζάεφ με όλους τους τρόπους, αν ήμουν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές.

Τέλος, σημείωσε ότι στη Συμφωνία δεν προβλέπεται να παρεμβαίνει η μία χώρα στην άλλη. «Το τι γλώσσες θα διδάσκονται στην Ελλάδα είναι δικιά μας δικαιοδοσία», επεσήμανε.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, σε συνδυασμό με το κλίμα έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ, που μετέφερε στη DW ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, διαμορφώνουν την εικόνα μιας μίνι κρίσεις στις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να προκύπτει αίσθηση κρισιμότητας, ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επίσης, η παρέμβαση του τέως υπουργού Εξωτερικών αποτελεί πολιτική στάση και επιλογή, καθώς και μήνυμα τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και στη διεθνή κοινότητα αναδεικνύοντας το ζήτημα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον Ζόραν Ζάεφ που έχει επικεντρώσει στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο, εν μέσω διαρκών και ηχηρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version