Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Επίδομα «μπόνους» σε συνταξιούχους | Με συντάξεις έως 1.200 ή 1.500 ευρώ οι δικαιούχοι

Ανοίγει ολοένα και περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων συνταξιούχων που θα πάρουν από τον ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα «μπόνους» προσωπικής διαφοράς πριν από το Πάσχα, επειδή δεν έλαβαν λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν πως το επίδομα προσωπικής διαφοράς μπορεί τελικά να δοθεί σε έως και 800.000 – 850.000 συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις (ενδεχομένως και άλλες πηγές) έως και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή στην συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έλαβαν κάτι από τις αυξήσεις του 2023, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι 900.000.

Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων

Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, που θα κλειδώσει grosso modo την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια, το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις και τον Μάρτιο, πριν τις πρώτες κάλπες, οι πληρωμές. Τα νέα δεδομένα, που δείχνουν διευρυμένες δημοσιονομικές δυνατότητες βάζουν στο κάδρο του έκτακτου «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» τις εξής κατηγορίες:

  1. 140.000 – 150.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 800 – 1.000 ευρώ – Είναι αυτοί που δεν πήραν τίποτα, ούτε από την επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς έχουν υψηλότερες συντάξεις από 800 ευρώ, ούτε από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ, αλλά ούτε και από την αύξηση 7,75% επειδή έχουν προσωπική διαφορά. Είναι αυτοί που έχουν 100% κλειδώσει το επίδομα.
  2. 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις κάτω από 800 ευρώ (η πλειονότητα στα 650 με 800 ευρώ) οι οποίοι πήραν μεν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα αλλά δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς.
  3. 145.000 – 150.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 12.000 – 15.000 ευρώ (1.000 – 1.200 ευρώ το μήνα): Κερδίσανε μόλις 36 ευρώ το χρόνο (3 ευρώ το μήνα) μεσοσταθμικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς.
  4. 300.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα 15.000 – 20.000 ευρώ το χρόνο (1.250 – 1.600 ευρώ το μήνα): Κερδίσανε μόλις 110 ευρώ το χρόνο (9 ευρώ το μήνα) μεσοσταθμικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς.

Συνολικά οι εν λόγω συνταξιούχοι αθροίζουν 850.000 δικαιούχους. Ωστόσο δεν είναι κλειδωμένο αν θα συμπεριληφθούν τελικά οι 300.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα 15.000 – 20.000 ευρώ το χρόνο ή ο πήχης θα μπει χαμηλότερα. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου. Μπορεί για παράδειγμα να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους ορισμένοι εξ αυτών ή και κανείς. Παράλληλα, υπάρχει και μια ακόμη δυνητική δεξαμενή δικαιούχων που δεν είναι άλλη από τους 300.000 συνταξιούχους που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%. Εφόσον μπουν από αυτούς ορισμένοι στη δεξαμενή των δικαιούχων, τότε κάποιοι άλλοι (π.χ. από τους 300.000 με εισοδήματα 15.000 – 20.000 ευρώ) θα εγκαταλείψουν το επίδομα.

Συνολικά 910.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 στην τσέπη.

Η επιταγή ακρίβειας

Οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται και από το αν θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας πριν το Πάσχα, όπως δόθηκε τα Χριστούγεννα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αν δοθεί επιταγή ακρίβειας – έκτακτο επίδομα 250 ευρώ – αυτή θα είναι περιορισμένη (π.χ. σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 600 ευρώ το μήνα) και όχι όπως δόθηκε τα Χριστούγεννα με την λογική ότι θα τρέχει το market pass για τους ευάλωτους (σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες) και θα δοθούν και τα έξτρα μπόνους στους συνταξιούχους. Σε αυτή την περίπτωση οι 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά και δεν πήραν ούτε ευρώ από την αύξηση του 2023, θα είναι οι πρώτοι που θα προστεθούν στους δικαιούχους του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Η πλειονότητα από αυτούς εισπράττει 650 με 800 ευρώ καθαρά.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων:

  • περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%
  • περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά
  • περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ποσό

Το ποσό θα είναι είτε οριζόντιο είτε κλιμακωτό, ανάλογα με το πλήθος των δικαιούχων. Καθώς η βεντάλια των δικαιούχων ανοίγει, επιστρέφει στο τραπέζι το σενάριο του κλιμακωτού ποσού, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.

imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en