Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαδάκτυλος | Ένας διασωληνωμένος από 100.000 εμβολιασμένους

Για τη δραματική αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών λόγω κορωνοϊού μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ απάντησε και στο τι πρέπει να γίνει αν καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

«Για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, θα πρέπει να κοιτάμε τους αριθμούς τους σκληρούς, τους διασωληνωμένους. Όχι τόσο τα κρούσματα. Γιατί αν ήμαστε όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε μεν πολλά κρούσματα αλλά δεν θα είχαμε επιπτώσεις», ανέφερε αρχικά, στον Alpha ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «με βάση τους διασωληνωμένους τους σημερινούς, από 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους. Άρα εκεί είναι το πρόβλημα, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους. Όχι στα κρούσματα», τονίζοντας πως «δεν είναι μάταια η προσπάθεια να εμβολιαστεί κανείς τώρα».

«Το σύστημα έχει αντέξει και πάνω από 800 διασωληνωμένους αλλά δεν είναι καλό να δοκιμάζεται διαρκώς», συμπλήρωσε ο κύριος Εξαδάκτυλος, προτάσσοντας πως χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή οι ανεμβολίαστοι, καθώς «αυτή τη στιγμή, εκείνο που είναι το ορθολογικό να πράξουμε, είναι να φροντίσουμε να μην εκτίθενται αυτοί που είναι πιο εκτεθειμένοι. Πρακτικά, ο πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι ανεμβολίαστοι και εκεί θα πρέπει να υπάρξουν όποια μέτρα υπάρξουν».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γιάννης Πασχαλίδης | Στην τελική ευθεία το Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας»

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο ότι, σύμφωνα με τις από 15.5.2024 νέες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, καλύπτοντας πλέον και την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο Υπουργός είχε αναφερθεί αναλυτικά επί του εν λόγω ζητήματος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δήμου Νέστου για την ενημέρωση των Αγροτικών Συλλόγων, όπως ρητά αναφέρεται στο από 13.5.2024 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής έθετε κατεξοχήν υψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία τόσο κατά τις επιμέρους συναντήσεις του με τους ιθύνοντες του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (Βλ. ενδεικτικά Δελτία Τύπου από: Τηλεδιάσκεψη με Πρωθυπουργό στις 14.10.2020, Συνάντηση με ΥπΑΑΤ στις 23.02.2022, Συνάντηση με Υπουργό Επικρατείας στις 30.06.2022, Ενημερωτικό προς τους πολίτες στις 15.05.2023, Συνάντηση με Πρόεδρο ΕΛΓΑ στις 03.04.2024 κλπ.) .

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Για μία ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υπουργό. Το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας είναι καίριο για την περιοχή μας και αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση που είμαστε πλέον κοντά στην υλοποίησή του.»

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Διυπουργική σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Στην διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο στην ΠΑΜΘ, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Στόχος της διευρυμένης διυπουργικής σύσκεψης ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων στην πρόληψη, διαχείριση αλλά και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Η καινοτομία που εισάγει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η ενεργότερη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και για το λόγο αυτό παρέστη στη σύσκεψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Η επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων στον τομέα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, που φέρει και την ιδιότητα του επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, αφού ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν τομέα αυξημένης βαρύτητας για την Διοίκηση. Εξήγησε ότι έχει ήδη δεσμευτεί 1 εκ ευρώ στο πρόγραμμα INTERREG για την Πολιτική Προστασία καθώς και ότι θα διατεθούν και επιπλέον πόροι, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο κ. Τοψίδης τόνισε ακόμη ότι σε επίπεδο προετοιμασίας έχει ήδη συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το συντονισμό των δράσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, έχουν καταρτιστεί Μητρώα Εθελοντών όπως και Μητρώα διαθέσιμων Μηχανημάτων Έργου καθώς και οργανωμένοι κατάλογοι Δασεργατών που έχουν καλή γνώση της γεωγραφίας των Δασών.

Καταληκτικά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε τη διάθεση συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και των υπηρεσιών της με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τόσο στην πρόληψη όσο όμως και στη διαχείριση των φαινομένων, εφόσον τελικά προκύψουν.

19af8670 2a53 420b bb9b 7d2f177d8cc5

 

50c01172 922c 4cea a5e8 ea873e2205f3

 

f2c61b19 fb47 4f9d bfe5 b4ffca9834df

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση

Μήνας ευαισθητοποίησης για την υπέρταση είναι ο Μάιος. Από το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) κατά το οποίο πραγματοποιούνται δράσεις και διεξάγονται μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, σε πάνω από 100 χώρες. Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι «Μετρήστε την πίεσή σας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης παρουσίασε το πρόγραμμα ΜΜΜ 2024 που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα, με στόχο να γίνουν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 18 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Τρίπολη, Βέροια, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Μολάοι, Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων. Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

  • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
  • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000)
  • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι)
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης, όμως απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή).

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της, υπάρχουν διάφορα μέσα: η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης της πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en