ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Εντός του μήνα αρχίζει να λειτουργεί το γραφείο αγροτικών θεμάτων

Ν. Τσαλικίδης: «Ένας δίαυλος επικοινωνίας, για τα καθημερινά αγροκτηνοτροφικά προβλήματα». Θεσμοθετείται το βήμα συνεργασίας αντιπεριφέρειας Νομού Ροδόπης – αγροτών κτηνοτρόφων.

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ η συμφωνία με αγρότες και κτηνοτρόφους να κινείται μεν σε σωστά βήματα, να μην έφερε δε απτή συμφωνία, στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης όμως η συνεργασία της με αγρότες/ κτηνοτρόφους αποκτά «σάρκα και οστά». Με απόφαση αντιπεριφερειάρχη περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται -εκτός απροόπτου- η ίδρυση γραφείου στη Ροδόπη που θα ασχολείται με αγροκτηνοτροφικά θέματα, και συμμετοχή σε αυτό θα έχουν τόσο θεσμικοί φορείς όσο -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Τσαλικίδης δήλωσε τη στήριξή του προς τον αγροτικό κόσμο, μιλώντας για την ανάγκη υπάρχει ενός «δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Ροδόπης και αγροτών, προκειμένου να διεκδικούν συλλογικά. Το γραφείο αναμένεται μέχρι και τα τέλη Μαρτίου κι έχει ως στόχο «να λύνει τα θέματα της καθημερινότητας αγροτών και κτηνοτρόφων».

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα, στο περιφερειακό συμβούλιο, ο Νίκος Τσαλικίδης μίλησε και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τους δυο κλάδους.»Οι επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις, από την κεντρική διοίκηση, είναι ελάχιστες. Γι’ αυτό ως περιφερειακή ενότητα δίνουμε μάχες, για να βοηθάμε στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, με μια σειρά ενεργειών, τις οποίες θα ήθελα να αναφέρω», είπε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε ειδικότερα για τρέχοντα ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, 

-Για τα εγγειοβελτιωτικά έργα έθεσε ως στόχους: την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως την ποσοτική επάρκεια των υδάτων πόρων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και τη βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών και τον έλεγχο των υδάτων.
-Για το φράγμα Ιασίου, είπε ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στοχεύουν στις επιθυμητές εξελίξεις, αν και η υπόθεση του φράγματος ταλανίζει τη Ροδόπη εδώ και πολλά χρόνια.

-Για τους αναδασμούς, αναφέρθηκε στο ότι -ελλείψει χρημάτων- προχωρούν με αργούς ρυθμούς, όμως «ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε τους προγραμματισμένους, σε Γρατινή-Θρυλόριο, και ίσως σε Ίσαλο, Φύλακα».

-Για τους ταμιευτήρες, επεσήμανε ότι υπάρχει μελέτη για Νέο Σιδηροχώρι και Αδριανή, όμως το υψηλό κοστολόγιο (της τάξης των 12.000.000 ευρώ), ίσως σταθεί εμπόδιο.

-Για την απονητροποίηση, τόνισε πως «είναι στόχευσή μας. Χιλιάδες νέοι καλλιεργητές δικαιούνται ενισχύσεις για την εφαρμογή του προγράμματος και στόχος μας είναι μέσα στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 να εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο μέρος των εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής μας και να μεγιστοποιήσουμε τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα».

-Για το πρόγραμμα νέων αγροτών, είπε πως έχει μεγάλη συμμετοχή, με 407 νέους αγρότες από τους συνολικά 1.200 να είναι στη Ροδόπη. Μάλιστα συνολικά στην περιφέρεια έχουν κατατεθεί 1.552 νέοι φάκελοι και εγκριθεί οι 1.200, δηλαδή έγκριση της τάξης των 77%.

-Για λοιπά ζητήματα, αναφέρθηκε στα σχολεία οδήγησης γεωργικού ελκυστήρα, τα οποία βοηθούν στο να είναι νόμιμοι οι αγρότες. Μάλιστα, οι υπηρεσίες εξέτασης πηγαίνουν οι ίδιες στα χωριά, ώστε οι αγρότες να μπορούν να εξεταστούν χωρίς να έρχονται στην Κομοτηνή.

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version