Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

image_print
Επιβλήθηκαν 280 πρόστιμα σε 2.178 ελέγχους το πρώτο τρίμηνο
Εντατικοί είναι από την αρχή του έτους οι έλεγχοι στην αγορά από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. Το πρώτο τρίμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 2.178 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 280 πρόστιμα, ενώ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν προϊόντα παράνομης απομίμησης.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματεία δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα παραπλάνησης και κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών, αφενός, και αφετέρου να εξασφαλιστεί ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των Περιφερειών, σημειώνεται ότι προβαίνουν καθημερινά – και πιο εντατικά λόγω του Πάσχα – σε ελέγχους σε σουπερ μάρκετ, καταστήματα, σφαγεία, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, κεντρικές και δημοτικές αγορές, λαϊκές αγορές, αποθήκες, κυλικεία κλπ., με σκοπό την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Στο μεταξύ, εν όψει της γιορτής του Πάσχα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ΣΕΛΠΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδας, Ένωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών) και επισκέφθηκε την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Ρέντη), την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, και τις Κεντρικές Αγορές λιανικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Βαρβάκειος, Καπάνι), προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και τα δεδομένα της αγοράς.

Σύμφωνα με τους φορείς με τους οποίους συνομίλησε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, στην αγορά υπάρχει επάρκεια προϊόντων, ενώ οι τιμές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα περσινά επίπεδα, με αποκλίσεις συγκυριακές σε ορισμένα είδη λόγω της ημερομηνίας του φετινού Πάσχα, του παρατεταμένου χειμώνα, αλλά και των ασθενειών που έπληξαν την κτηνοτροφία.

Η γενική γραμματεία συνιστά στους καταναλωτές:

– Να προγραμματίσουν έγκαιρα τις αγορές τους, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Οι συγκεκριμένοι πρέπει να διαθέτουν εύλογες ποσότητες για εύλογο διάστημα, διαφορετικά οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές.

Εφιστάται, επίσης, η προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

– Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να φέρουν την ωοειδή σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας.

– Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

– Τα σφάγια Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με ένδειξη χώρας προέλευσης.

– Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα χρώματος καφέ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης.

– Κατά την πώληση αμνοεριφίων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και να εξασφαλίζεται κατάλληλη θερμοκρασία στους χώρους συντήρησης. Γενικά όλα τα νωπά κρέατα πρέπει να βρίσκονται εντός ψυκτικών θαλάμων και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5 °C.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δέχεται καταγγελίες καταναλωτών στη Γραμμή Καταναλωτή 1520, και στην ιστοσελίδα www.1520.gov.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος : Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού

image_print

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής αναβάθμισης για τη Μύρινα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική και τουριστική αξία για τη Λήμνο.

Το έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες δημόσιο χώρο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων, βελτίωση του φωτισμού, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ενίσχυση της προσβασιμότητας και αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γέωργα, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το νησί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

«Η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εικόνα της Λήμνου. Δημιουργούμε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας», ανέφερε η δήμαρχος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει με συνέπεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en