Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακές συμφωνίες με Βουλγαρία | Υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

image_print

Διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρελαίου που θα λειτουργήσει με φορά από Nότο προς Βορρά. Υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρ. Ράντεφ.

Τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης ενεργειακής διπλωματίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επικυρώνουν σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπογραφή δύο διακρατικών συμφωνιών που κυοφορούνται από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πρώτη αφορά την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά πετρελαίου σε αντίστροφη ροή από τον αρχικό σχεδιασμό του. Το έργο είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου στη Μεσόγειο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως παρακαμπτήριας οδού των στενών του Βοσπόρου, και ενώ το 2007 βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έναρξη της υλοποίησής του, ματαιώθηκε οριστικά το 2011 με την αποχώρηση της Βουλγαρίας.

Η ιδέα κατασκευής του έργου επανήλθε εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αυτή τη φορά παρακάμπτοντας και τον ρωσικό παράγοντα, για να στηρίξει τα ευρωπαϊκά σχέδια απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το πετρέλαιο θα ρέει αντίστροφα και από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα φθάνει στα διυλιστήρια της Βουλγαρίας, στη Μαύρη Θάλασσα. Η Βουλγαρία μέσω αυτού του σχεδίου κάνει ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο, η δε Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, αφού μετά τη λειτουργία του IGB, που μεταφέρει από πέρυσι τον Οκτώβριο φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα και από εκεί σε άλλες αγορές των Βαλκανίων, θα στέλνει στην ενδοχώρα της και πετρέλαιο. Ταυτόχρονα αποδυναμώνεται ο ρόλος των στενών του Βοσπόρου ως γεωπολιτικού εργαλείου της Τουρκίας που διατηρεί λόγο στις διελεύσεις, τις οποίες επηρεάζει ανάλογα με το συμφέρον της ίδιας ή και του Πούτιν που τη χρησιμοποιεί στα σχέδιά του σε ρόλο «δούρειου ίππου».

Ο νέος αγωγός στον οποίο από ιδιωτικής πλευράς εμπλέκεται ο όμιλος Κοπελούζου θα είναι μικρότερης δυναμικότητας και συγκεκριμένα 10 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως, έναντι 35-50 εκατ. τόνων που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το έργο είναι αρκετά ώριμο για να προχωρήσει άμεσα, αφού μπορεί να στηριχθεί στις τεχνικές μελέτες που είχαν γίνει στην προηγούμενη φάση. Η διακρατική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης και την έναρξη κατασκευής του έργου με ταχύτατες διαδικασίες.

Η δεύτερη διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα στην Αθήνα αφορά την αποθήκευση 0,3 τεραβατωρών φυσικού αερίου σε αποθήκες της Βουλγαρίας για λογαριασμό της Ελλάδας και παράλληλα αντίστοιχες ποσότητες αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της γειτονικής χώρας.

Με αυτές τις δύο συμφωνίες η Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στα βόρεια σύνορα ως «πύλη» όχι μόνο φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου. Παράλληλα επιδιώκει να λειτουργήσει και ως δεύτερη «πύλη» στα νότια σύνορά της αξιοποιώντας τη φυσική θέση της για τη μεταφορά αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υδρογόνου από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει με τρία επενδυτικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης (δύο με την Αίγυπτο και ένα με το Ισραήλ), ενώ νέο πεδίο περαιτέρω συνεργασίας με το Κάιρο δρομολογείται και στον τομέα του φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος αποτελεί ήδη έναν από τους βασικούς εξαγωγείς LNG στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας μάλιστα το 2022 την τρίτη θέση (4,93 TWh), πίσω από την Αλγερία (5,43 TWh) και τις ΗΠΑ (20,10 TWh), και παράλληλα μια βασική πηγή τροφοδοσίας LNG της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 71% του συνολικού όγκου εξαγωγών της κατευθύνθηκε το 2022 στην Ευρώπη, από το 31% το 2021. Η Ελλάδα μέσω των νέων τερματικών σταθμών LNG (Aλεξανδρούπολη, Διώρυγα Gas στην Κόρινθο και Mediterranean Gas στον Βόλο) θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές από την Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αυτή την προοπτική φαίνεται ότι βλέπει με ενδιαφέρον η Αίγυπτος, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές στο Κάιρο η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Ελ Μόλα, στο περιθώριο του Egypt Petroleum Show 2023. Κύκλοι του ΔΕΣΦΑ μεταφέρουν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός είχε ήδη μια λεπτομερή εικόνα για τα ελληνικά FSRU. Η κ. Γκάλι ενημέρωσε για τις δυνατότητες του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και για ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση και τη χρήση των υποδομών του.

Το «πράσινο» υδρογόνο:

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα συνεργασίας για μεταφορά υδρογόνου μέσω του ελληνικού συστήματος, καθώς η Αίγυπτος θα αποτελέσει επίσης βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με «πράσινο» υδρογόνο που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά. Οι επαφές μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του αντίστοιχου διαχειριστή της Αιγύπτου αναμένεται να συνεχιστούν με σκοπό να διευκολύνουν επιχειρηματικές συμφωνίες για προμήθεια φυσικού αερίου βραχυχρόνιας διάρκειας (έως το 2026-2027). Με αυτές, και όχι μόνο, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις δύο χώρες συνδέεται και η παρουσία στο Egypt Petroleum Show στο Κάιρο των ομίλων HELLENiQ ENERGY, Κοπελούζου, Energean Oil and Gas, και των εταιρειών Asprofos και HEREMA.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

image_print

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πίεση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα έντονη.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές πολλών εκμεταλλεύσεων. Για αρκετούς παραγωγούς, η συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη «ανάσα» για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των μονάδων τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en