ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο οι Κομοτηναίοι επιχειρηματίες

Το φυσικό αέριο φαίνεται ότι αποτελεί πολύ σημαντικό “εφόδιο” για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της ΠΕ Ροδόπης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ροδόπης σε εκδήλωση ενημέρωσης που συνδιοργάνωσαν με την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) στη Λέσχη Κομοτηναίων το βράδυ της Δευτέρας 27/09.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Νίκος Αγγελίδης και Αντώνης Γραβάνης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και εκπρόσωποι εμπορικών και επαγγελματικών φορέων, όπως και κάτοικοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύνδεσης
Ο διευθύνων σύμβουλος Μάριος Τσάκας σε δηλώσεις του αρχικά πληροφόρησε για την πορεία των έργων λέγοντας πως «είναι η μοναδική Περιφέρεια (η ΑΜΘ) που οι και οι έξι πόλεις (Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) είναι με συμβάσεις με τους εργολάβους και έχουν ξεκινήσει ή ξεκινούν πολύ άμεσα τα έργα».

Χαρακτήρισε ως πολύ «ζεστό» το ενδιαφέρον από τους πολίτες και τους επαγγελματίες των πόλεων και ειδικά στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Δράμα. «Στην συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων μπορούμε από την πρώτη μέρα ουσιαστικά να συνδέουμε πολίτες. Δηλαδή δεν θα περιμένουμε να τελειώσει το έργο για να δώσουμε αέριο στην πόλη. Θα γίνεται ένα έργο επέκτασης αγωγού θα συνδέονται πολίτες, θα σταματάμε εκεί και θα συνεχίζουμε στην διπλανή περιοχή. Ελπίζουμε ότι από φέτος το χειμώνα αρκετοί πολίτες της Θράκης και της Ανατολικής Θράκης θα συνδεθούν στα δίκτυά μας», εξήγησε ο κος Τσάκας.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος είπε πως «συμφέρει πολύ το όποιο κόστος αλλαγής (σε φυσικό αέριο) και ειδικά σε περιοχές που έχει πολύ κρύο όπως είναι όλες οι πόλεις της Περιφέρειας η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα». Το εάν εκτός από τις μεγάλες πόλεις θα δουν φυσικό αέριο και οικισμοί ή κωμοπόλεις της περιοχής μας ο ίδιος δήλωσε ότι «το βασικό στοίχημα ήταν να ξεκινήσει το έργο στις πρωτεύουσες. Το επόμενο στοίχημα είναι οι επεκτάσεις σε κοντινές περιοχές που θα συνδεθούν στις επεκτάσεις των αγωγών, ενώ στις πιο απομακρυσμένες θα κοιτάξουμε λύσεις όπως το συμπιεσμένο φυσικό αέριο».

Εργαλείο για τις επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ο ενεργειακός κόμβος της Θράκης μετατρέπεται σε πραγματική, ανταγωνιστική προοπτική μόνο μέσα από αυτήν την εκμετάλλευση των δικτύων (του φυσικού αερίου)». Παράλληλα σημείωσε ότι «σήμερα κάνουμε την αρχή για να μετατρaπούμε σε ενεργειακό κόμβο. Να ωφεληθούμε δηλαδή οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά η ίδια η κοινωνία, από τη διέλευση των αγωγών του φυσικού αερίου».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Γραβάνης τόνισε ότι «είναι ένα έργο που θα δώσει λύση σε θέματα ενεργειακά και θα κάνει τις επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές, καθώς η φθηνή ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σημείο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» ενώ το χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό έργο» για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Στόχος του Δήμου να μπει φυσικό αέριο στα κτίρια του
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είπε ότι η δημοτική αρχή έχει «αγκαλιάσει» το έργο και ότι «εννοείται ότι θα βάλουμε σε όλα τα κτήρια του Δήμου και στα σχολεία, αλλά και τα μεγάλα κτίρια εκείνα που έχουμε πετρέλαιο».

Για το ότι το φυσικό αέριο θα τονώσει την τοπική οικονομία έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. «Είναι τεράστιο έργο για την τοπική οικονομία για την δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε. Ο ίδιο σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε και μικρότεροι Δήμοι να αποκτήσουν την δυνατότητα «δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου και της αξιοποίησης μέσω της προμήθειας του αερίου και όχι μέσω της σύνδεσης».

Χαρακτηριστικά που αφορούν την Κομοτηνή
Ο συντονιστής διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ Δημήτρης Αυλωνίτης ήταν ένα από τα στελέχη της ΔΕΔΑ που μίλησε στην εκδήλωση κατά την διάρκεια της παρουσίασης που έκανε πληροφόρησε ότι στην Κομοτηνή «ξεκινάμε με 36 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης και δύο χιλιόμετρα μέσης πίεσης. Στη μέση πίεση συνδέονται βιομηχανίες και στη χαμηλή πίεση οικιακοί καταναλωτές και εμπορικές επιχειρήσεις».

Επιπροσθέτως, ο Βασίλης Λογοθέτης διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης της εταιρείας επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ βασικό και για την οικονομία αλλά και για την μείωση της όχλησης των περιοίκων να έχουμε εγκαίρως τις αιτήσεις σύνδεσης».

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version