Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενίσχυση 443 εκατ. ευρώ για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφίας

Την προκήρυξη, την άλλη εβδομάδα, του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος  των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα  443 εκατ. ευρώ  Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή).

Παράλληλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Σύμφωνα με αυτά, το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016  έφτασε  στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ. 

Ανακοίνωσε, δε, ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, το μέτρο της Κατάρτισης  των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης  και εμπορίας  γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, «Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».

Από την μεριά του ο Αν. Υπουργός ΑΑ&Τ, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφίας της, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ ευχήθηκε σε μερικά χρόνια, με τις σωστές πολιτικές, να αποτελέσει η χώρα μας ένα βιολογικό περιβόλι όπου τα προϊόντα μας να διατηρούν ανταγωνιστική θέση στις εξειδικευμένες αγορές. Όσο αφορά στο νέο Μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι με την εφαρμογή του διευκολύνει τη διαφάνεια ενώ παράλληλα, με την πιστοποίηση της ετικέτας και τους ελέγχους, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά βιολογικών προϊόντων. Επίσης, δίνει λύση στο ζήτημα της πολυκαλλιέργειας και της συγκαλλιέργειας, πρακτικές που είναι στην φύση της βιολογικής καλλιέργειας και μέχρι τώρα υπήρχαν κωλύματα στην επιδότησή τους.

Τέλος, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι αγρότισσές μας, με τους οποίους προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική του Υπουργείου στον τομέα της βιολογικής γεωργίας.,

«Μέτρο 11 “Βιολογικές Καλλιέργειες” του ΠΑΑ 2014-2020»

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, σας ενημερώνουμε τα εξής:

  1. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.
  2. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.
  3. Υπάρχουν τα ακόλουθα Υπομέτρα και Δράσεις:
  • Υπομέτρο 11.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
  • Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
  • Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
  • Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
  • Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
  • Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
  1. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος Πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (δράση 11.2.1).
  2. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος Πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο Μέτρο που θα προκηρυχθεί.
  1. Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.
  2. To Μέτρο είναι συμβατό και με άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.
  3. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι 30/11 εκάστου έτους.

Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί, το συνολικό ύψος  των πιστώσεων ανέρχεται σε  τετρακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (443.000.000) ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα 2 Υπομέτρα ως εξής:

  • Υπομέτρο 11.1 : Εκατό εκατομμύρια  (100.000.000) ευρώ
  • Δράση 11.1.1: Εξήντα έξι εκατομμύρια  (66.000.000) ευρώ
  • Δράση 11.1.2: Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια (34.000.000) ευρώ
    • Υπομέτρο 11.2 : τριακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (343.000.000) ευρώ
  • Δράση 11.2.1: εκατόν ογδόντα τρία εκατομμύρια  (183.000.000) ευρώ
  • Δράση 11.2.2: εκατόν εξήντα εκατομμύρια  (160.000.000) ευρώ

Προκειμένου η εφαρμογή του Μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ⁿ Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:

  1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά, από τον κάθε ενδιαφερόμενο.
  2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσων αφορά:
  • την ιδιότητα του ενεργού  αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ),
  • την ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερόμενου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ),
  • την έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣ),
  • τον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ), κ.α..
  1. Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.
  2. Ο Γενικός Γραμματέας ΑΠ&ΔΚΠ εκδίδει Απόφαση Ένταξης με το σύνολο των δικαιούχων.
  3. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).

Επιπρόσθετα, έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών για το Μέτρο 11. Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν στη ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται και την έγκριση των προταθέντων αλλαγών, θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε νέα πρόσκληση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις νέες καλλιέργειες που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

Αρχική Εισήγηση Υπουργού στη Συνέντευξη για την Βιολογική Γεωργία – ΠΑΑ

Προχωρούμε τις επόμενες ημέρες  στη προκήρυξη ενός μέτρου, πολύ σημαντικής βαρύτητας για  τη πολιτική μας στον αγροτικό χώρο, αυτού της Βιολογικής  Γεωργίας  και Κτηνοτροφίας.

Το συνολικό ύψος  των πιστώσεων ανέρχεται στα  443 εκατ. ευρώ και αφορά Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική Συμμετοχή).

Ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας θα δώσουν στη συνέχεια επί μέρους στοιχεία για το μέτρο, τι καινούργιο έχουμε εισαγάγει, αλλά και τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα.

Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αρκεί η ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια τη λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό.

Θα ήθελα ωστόσο με την ευκαιρία της προκήρυξης του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας να αναφερθώ στην πορεία του ΠΑΑ, του βασικού εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης:

Πριν δύο μήνες  ευρωβουλευτής της αντιπολίτευσης με  Δελτίο Τύπου  ισχυριζόταν  ότι η απορρόφηση του ΠΑΑ στη χώρα μας ήταν προτελευταία στην ΕΕ με 5% όταν ο μ.ο. της  ήταν 12,4%, αποκρύπτοντας βέβαια ότι το δικό μας ΠΑΑ είχε εγκριθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2015… κι αυτό με δικές μας ενέργειες.

Ατύχησε όχι μόνο γιατί, όπως ανέφερα  απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, το ποσοστό μας ήταν ήδη στο 9% με το μ.ο. της ΕΕ να είναι στο 13,7% και αρκετές χώρες ήταν κάτω από το ποσοστό μας ή πολύ κοντά στο δικό μας.

Ατύχησε επιπλέον γιατί το τελικό μας ποσοστό για το 2016  έφτασε  στο 16% και το ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ. 

Υποβλήθηκε επίσης στην Ε.Ε. η 1η τροποποίηση του ΠΑΑ με βελτιωτικές προσθήκες που αφορούν σε μια σειρά μέτρων στη βάση της διαβούλευσης που έγινε κατά την ενεργοποίησή τους.

Θέλω να υπενθυμίσω επίσης  τα μέτρα του ΠΑΑ που έχουν ήδη προκηρυχθεί και υλοποιούνται ή βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης:

  • Το μέτρο ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση) με 243,5 εκ. (πληρώθηκε ήδη) ,
  • Το μέτρο των νέων γεωργών που θα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου, με 241 εκ. € δημόσια δαπάνη, όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους,
  • Την κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , δαπάνης 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ.    

Θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα , όπως έχουμε δεσμευτεί:

  • το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών
  • Το μέτρο της Μεταποίησης και εμπορίας  γεωργικών προϊόντων
  • Το υπομέτρο 4.2 Στήριξης  για επενδύσεις στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
  • Η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στο γεωργικό τομέα.

Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, με βασικό εργαλείο το ΠΑΑ, και με ένα στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε από την πρώτη στιγμή βήμα – βήμα:

Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα , των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών.

Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες.

Με τις πληρωμές   του 2016  κάναμε και  ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάγκα στον αέρα , καταβάλλοντας  στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις ,ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008    3,7 δις .

Συνεχίσαμε με τη διασφάλιση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι οι αγρότες θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη επιβάρυνση από τις συμφωνίες με τους θεσμούς.

Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, τη ρευστότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, το εργόσημο κ.λπ.

Και ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχεδιάζει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η ΕΑΣ Καβάλας

Δυναμική παραμένει η παρουσία του Καβαλιώτικου ακτινίδιου στις διεθνείς αγορές, χάρη στην ποιότητα, τη φήμη και τις καλές εμπορικές πρακτικές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει απορροφηθεί όλη η περσινή παραγωγή, πριν φτάσει το ακτινίδιο του Νοτίου Ημισφαιρίου, κυρίως αυτό της Χιλής, ενώ θα ακολουθήσει της Νέας Ζηλανδίας.

Για νέα πρωτόκολλα προς τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημειώνοντας πως οι δυο τους θα προστεθούν στις 15 χώρες που ήδη εξάγει η ΕΑΣ. Ο ίδιος προσθέτει ότι έστειλαν φορτία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς αναγνωρίζεται η νοστιμιά και η άριστη ποιότητα του φημισμένου Καβαλιώτικου φρούτου. «Κυρίως μετά τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεγάλο καταναλωτικό κοινό λόγω της περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά C.  Γενικά, την τελευταία εικοσαετία, οι καταναλωτές το έχουν εντάξει στη διατροφή τους εξαιτίας της πληθώρας θρεπτικών συστατικών».

Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Σαραντίδης εξηγεί ότι οι συνεργαζόμενοι με την ΕΑΣ Καβάλας τοπικοί παραγωγοί είναι περισσότεροι από 200 και καλλιεργούν περισσότερα από 4.000 στρέμματα. «Η καλλιέργεια ξεπέρασε τα 25.000 στρέμματα στην περιοχή μας και, μαζί με την Ξάνθη, δημιουργείται ένας ισχυρός παραγωγικός άξονας», σημειώνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι φυτεύσεις έχουν αραιώσει σημαντικά, μετά από μια περίοδο που είχαν εκτοξευθεί, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο κ. Σαραντίδης τονίζει πως πάγια στόχευσή τους αποτελεί η επέκταση των αγορών και η βελτίωση των εγκαταστάσεων. «Η αυξημένη παραγωγή μάς αναγκάζει να επενδύσουμε σε ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους και σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας πολλών κατηγοριών, ανάλογα με τις δυνατότητες της περασμένης χρονιάς και τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025, έτσι ώστε να καλύψουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν τα ψυγεία, «με στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερη τιμή στον παραγωγό», καταλήγει.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Από σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες.

Η προκήρυξη υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ:

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://pvstegi.gov.gr), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

· Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW

· B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει, με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος “Απόλλων” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε:

«Από σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και να επιδοτηθούν με ποσοστό 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση τη ελάφρυνσης των αγροτών. Με την δράση «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en