ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση δυνάμεων ΝΑΤΟ για αποτροπή ρωσικής επιθετικότητας

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης των στρατιωτικών δυνάμεων του από τον Ψυχρό Πόλεμο για την αντιμετώπιση των ρεαλιστικών απειλών από τηΡωσία, όπως ισχυρίζονται κορυφαίοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συζητούν τα μελλοντικά τους σχέδια στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, να αναφερθεί ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να υπογράψουν τα εν λόγω σχέδια στη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβίατον ερχόμενο Ιούλιο.

«Ψάχνουμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε συνδυασμό με την διατήρηση της ικανότητας για περαιτέρω ενίσχυση, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ,Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα συζητήσουμε για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει περισσότερα για να προωθήσει τη σταθερότητα και την ίδια στιγμή πώς μπορεί να συνεχίσει να προσαρμόζει τη δράση του σε μια πιο διεκδικητική Ρωσία, προκειμένου να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ άμυνας και διαλόγου», προσέθεσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Στο μεταξύ, περίπου 4.000 στρατεύματα έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μια επανάληψη της κρίσης του 2014 στην Ουκρανία, κατά την οποία η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία και έστειλε τις δυνάμεις της στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η παρούσα στρατηγική ακολουθεί μια χρόνια πολιτική περικοπών στον τομέα της άμυνας από τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας, προκαλώντας την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εξυπηρετούν το ένα πέμπτο του συνολικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι υπουργοί υπέγραψαν μια συμφωνία με το βαλκανικό κράτος του Μαυροβουνίου, η οποία και σηματοδοτεί την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι η ένταξη «θα συμβάλει στην σταθερότητα στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής».

Μολοταύτα, η Ρωσία έχει από καιρό δηλώσει επίσημα ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλειά της.

Αυτό που σίγουρα θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Συμμαχικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι οι πρόσφατες δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων της Συμμαχίας περί ανεπάρκειας της δύναμης ταχείας αντίδρασης και αιχμής τους δόρατος (spearhead force) του οργανισμού ως προς την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας.

Βρισκόμαστε, επομένως, εν αναμονή των εξελίξεων τόσο της Υπουργικής Συνόδου που, ως πολιτικής φύσης, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αντίστοιχες των Υπουργών Αμύνης, όσο και της Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία.

Πηγή: Euronews

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version