ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενέσεις αυτοπεποίθησης Τσίπρα στους βουλευτές του εν μέσω πολεμικού κλίματος

Τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας σε χαλαρό κλίμα μεταξύ… τυρου και αχλαδιού είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας για λίγο πίσω τους το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο διάλογο και την καθημερινή σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Οι βουλευτές άρχισαν να περνούν την κεντρική πόρτα της Ηρώδου Αττικού λίγο πριν τις 21:30 με τη συνάντηση να γίνεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σε πολύ καλό κλίμα και τους βουλευτές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τα πλέον επίσημα χείλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυβερνητικό «καραβάνι» αλλά και να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό προβληματισμούς και ζητήματα από τις περιφέρειές τους, ζητώντας μία ευκρινή προοπτική.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης βουλευτές μιλώντας στο newsbeast έκαναν λόγο για πολύ καλό κλίμα, με εμφανή την αναπτέρωση του ηθικού μετά από το στενό πρέσινγκ των τελευταίων εβδομάδων. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέσα από την κίνηση αυτή προσδοκούσε εξαρχής σε ενέσεις στους βουλευτές του και την καλλιέργεια μίας συμπαγούς εικόνας για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος του Μαξίμου στο newsbeast, τονίζοντας πως «το κεντρικό μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι πως είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε μόνο μπροστά», παραφράζοντας επί της ουσίας το γνωστό «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά».

Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, η πορεία του οικονομικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ζητήματα για τα οποία σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε την αγωνία της. Ο πρωθυπουργός ο οποίος… περιόδευσε από όλα τα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στην αυλή του Μαξίμου συνομιλώντας με τους βουλευτές εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Αναφορικά με την πορεία του οικονομικού προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος θα έχει εκεί ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα και συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, τονίζοντας ότι πλέον εφόσον η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όσοι αντιτίθενται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Αθήνα για τη διευθέτηση του χρέους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ένδεια… προσχημάτων.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι έως τον Δεκέμβριο θα υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά σημαντική εξέλιξη, η οποία θα αποτελέσει το κλειδί, το οποίο θα ξεκλειδώσει την δυναμική της οικονομίας και θα δώσει ώθηση, παρέχοντας στους επενδυτές τα εχέγγυα, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο, είπε ότι ο διάλογος έχει επιτυχή έκβαση, γιατί βασίσθηκε στην ειλικρίνεια, καθώς και την αμεσότητα στην ανταλλαγή των απόψεων.

«Ενορχηστρωμένη παράσταση» βλέπει το Μαξίμου με τις παραιτήσεις στο ΣτΕ

Το κλίμα χαλάρωσης πάντως στο Μαξίμου λειτούργησε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης μετά από σκληρότατη αντιπαράθεση του Μαξίμου με τη Νέα Δημοκρατία τόσο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων – κατόπιν αιτήματός τους – όσο και για την ανακοίνωση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για «σπέκουλα» αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε η ΝΔ ότι τα μισθολογικά των δικαστικών είναι θέμα των Ενώσεων και όχι της ηγεσίας, παραπέμποντας μάλιστα και στην αντίστοιχη συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «όταν κάποιος θεωρεί πως οι δικαστές τίθενται σε αμφισβήτηση προσβάλλει τη Δικαιοσύνη και όλο το δικαστικό Σώμα».

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως βρίσκονται αντιμέτωποι με «ενοχρηστρωμένη παράσταση», καθώς «λίγες ώρες μετά την ομιλία Μητσοτάκη δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ υποβάλλουν παραίτηση από την Ένωσή τους και μέσα σε τρία λεπτά ο κ. Κουμουτσάκος έχει βγάλει ανακοίνωση».

Ακόμα πιο σκληρή γλώσσα πάντως χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η ΝΔ υιοθετεί και αναπαράγει οτιδήποτε για να αμφισβητήσει το διαγωνισμό», ζητώντας απαντήσεις από τη ΝΔ για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου η οποία παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας «αρνησιδικία», σύμφωνα με τα οποία έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την επίμαχη υπόθεση, επειδή συγγενικό της πρόσωπο είναι δικηγόρος των καναλαρχών.

Τέλος για την Επιτροπή διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στελέχη και της ΝΔ μετέχουν σε αυτήν εκπροσωπώντας τόσο τις περιφέρειες όσο και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Είναι απόδειξη πως η κυβέρνηση επιδιώκει το μέγιστο εύρος συμβολής από όλες τις πλευρές για τον εκτενή διάλογο πριν φτάσουν οι προτάσεις για το νέο Σύνταγμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», τονίζουν πηγές του Μαξίμου ενώ αναφορικά με την «απαξιωτική» όπως τη χαρακτηρίζουν ανακοίνωση της ΝΔ, σημειώνουν πως «είναι απολύτως κατανοητή η αρνητική στάση του κ. Μητσοτάκη και της ομάδας του. Στην δική τους ατζέντα βρίσκεται μόνο η υπεράσπιση της διαπλοκής, η εκπροσώπηση των καναλαρχών, η μάχη χαρακωμάτων του παλιού πολιτικού κατεστημένου, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης για ίδιο πολιτικό όφελος».

«Μέχρι εκεί μπορούν, μέχρι εκεί φτάνουν. Ο κοινωνικός διάλογος για το Σύνταγμα, είναι σύνθετο πρόβλημα και πολύ ψιλά γράμματα για τους κήρυκες των Χανίων. Δεν πειράζει. Ας μείνουν στο περιθώριο. Δικό τους πρόβλημα» καταλήγουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version