ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ | Εφιαλτική εκτίναξη των αιφνίδιων θανάτων παιδιών στην Ελλάδα

Οι αιφνίδιοι και χωρίς αιτία θάνατοι παιδιών και εφήβων εξελίσσονται στην ασθένεια της χρονιάς.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν πεθάνει ανεξήγητα πέντε παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας για την παρεχόμενη περίθαλψη.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι οι θάνατοι ήταν 43, πρόπερσι 37 και ότι ακόμα είμαστε στα μισά του 2022, τότε κάτι ανησυχητικό συμβαίνει. Αν υποθέσουμε πως τα περιστατικά θανάτων θα παρουσιάσουν την ίδια συχνότητα μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε να κάνουμε με τετραπλασιασμό  αιφνίδιων θανάτων παιδιών και εφήβων, σε σχέση με το 2020!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Στις ηλικίες 0-4 έχουν καταλήξει 82 παιδιά, στις ηλικίες 5-9 έχουν πεθάνει 12 παιδιά, 11 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ηλικίες 10-14 και 33 στις ηλικίες 15-19.

Τα στατιστικά που τρομάζουν – Χάθηκαν 138 παιδιά σε έξι μήνες

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2020 πέθαναν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 άλλα 37 παιδιά.

37 παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων είχαν καταλήξει το 2020 και 43 το 2021.

Συνολικά, λοιπόν, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

Αυτό το έτος έχουν πεθάνει 138 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).

Στην ομάδα 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, άλλες 11 σε παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων και 33 στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Συντετριμμένοι οι γονείς

Υπενθυμίζεται ότι μετά το Πάσχα κατέληξαν δύο παιδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα 3χρονο κοριτσάκι και ένα 7χρονο αγόρι, στις αρχές Μαΐου βρέθηκε νεκρή στην Πάτρα στο σπίτι από τη μητέρα της μία 12χρονη, στη συνέχεια έχασε τη ζωή του νοσηλευόμενος στο Παίδων ένας 16χρονος από τη Ρόδο και χθες κατέληξε μια 12χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Πέντε θάνατοι παιδιών ηλικίας 3 έως 16 χρόνων που έχουν βυθίσει στο θρήνο τις οικογένειές τους, που γεννούν ερωτήματα και αγωνία σε όλους τους γονείς και απασχολούν τους επιστήμονες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της πλήρους ιατροδικαστικής έρευνας η οποία ελπίζεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου των άτυχων παιδιών.

Η 12χρονη Δήμητρα

Ένα μήνα μετά τον θάνατο της μικρής Κατερίνας, χάθηκε η 12χρονη Δήμητρα. Ένα παιδί που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και που το τελευταίο διάστημα έδειχνε καλά.

Η μαθήτρια της 6ης Δημοτικού πέθανε στον ύπνο της. Οι προσπάθειες ανάνηψης στο διαμέρισμα δεν απέδωσαν κι οι γιατροί στο νοσοκομείο, διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Η ιατροδικαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Λήδα Κοβάτση που ολοκλήρωσε τη νεκροψία αναφέρει την ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

«Ούτε από την αυτοψία στο σπίτι, ούτε από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία για το πως προήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από τη ιστολογική και τοξικολογική εξέταση που θα διενεργήθηκε», λέει η ιατροδικαστής.

Ο 16χρονος στη Ρόδο

Το δικό της Γολγοθά ανεβαίνει και η οικογένεια του 16χρονου Λευτέρη στη Ρόδο. Ενός παιδιού που υπέκυψε στο νοσοκομείο του νησιού, μετά από υψηλό πυρετό που εμφάνισε.

Στην υπόθεση έχει ήδη παρέμβει η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του νησιού, καθώς ο πατέρας του άτυχου μαθητή καταγγέλλει πως οι γιατροί αδιαφόρησαν.

Ο άτυχος Λευτέρης είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε μικρή ηλικία, αλλά όπως μας λέει ο πατέρας του, οι γιατροί δεν συγκινήθηκαν από το ιστορικό του.

Του έδωσαν εξιτήριο με αντιπυρετικά για το σπίτι, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Η 3χρονη Κατερίνα

Αναπάντητα ερωτήματα και πίσω από τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας, που εισήχθη παραμονές του Πάσχα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με πρήξιμο στον αστράγαλο και χαμηλό πυρετό.

Μετά από 11 μέρες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο, η μικρή Κατερίνα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε.

Κοινή συνισταμένη πίσω από τους 5 τελευταίους θανάτους παιδιών, το ότι οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια και περιμένουν απαντήσεις από τις ιστολογικές εξετάσεις.

Τι προκαλεί όμως όλους αυτούς τους θανάτους στα παιδιά; Ως τώρα οι επιστήμονες παρακολουθούν μάλλον «μουδιασμένα» το φαινόμενο, ικανοποιητικές απαντήσεις δεν δίνονται, και η λίστα του πένθους μεγαλώνει, με υγιέστατα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους «ξαφνικά».

Ανδρέας Γιαννόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ: Τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων είναι κυρίως αρρυθμιολογικά κι έρχονται ακόμα και στον ύπνο των ατόμων

«Προερχόμαστε από μία πανδημία των προηγούμενων δύο ετών. Χάσαμε γενικά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, και μέσα σ’ αυτούς και παιδιά. Αυξάνονται λοιπόν οι θάνατοι, μην το ξεχνάμε. Μάλιστα, στο τελευταίο διάστημα είχαν προστεθεί ως αιτίες θανάτων τα πολυφλεγμονώδη σύνδρομα που χτυπούν παιδιά κι εφήβους είπε ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Έπαιξε ρόλο και ο κορονοϊός, και ειδικά τελευταία με τις μεταλλάξεις του ιού. Τον πρώτο καιρό, δεν είχαμε παιδοκορονοϊό. Με τα νέα στελέχη, χτυπήθηκαν και τα παιδιά».

Διαχωρίζουμε τα περιστατικά των αιφνίδιων θανάτων των παιδιών σε παιδιά που είναι άρρωστα και πέθαναν αιφνίδια, αλλά ήδη ήταν άρρωστα. Αυτή είναι η μεγάλη κατηγορία. Πάμε και στο τελευταίο τραγικό γεγονός, που έχουμε αυτό το υγιέστατο κοριτσάκι που πεθαίνει αιφνιδίως στον ύπνο του. Στην περίπτωση αυτή, το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ενας λόγος μπορεί να είναι τα καρδιακά αίτια. Τα περισσότερα πλέον τα “πιάνουμε”, αλλά δυστυχώς δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μηδέν θανάτους. Ελαττώνονται σε σημαντικό βαθμό με την πρόοδο της Καρδιολογίας.

Τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων είναι κυρίως αρρυθμιολογικά κι έρχονται ακόμα και στον ύπνο των ατόμων» τόνισε ο καθηγητής και προέτρεψε τους πολίτες να προβαίνουν σε συχνές προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version