Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας | Ανάβαση στην κορυφή του Λαϊλιά (1849μ) Σερρών.

Μετά από παρατεταμένη, και αφύσικη για την εποχή, καλοκαιρία, χειμωνιάτικο ήταν τελικά το κλίμα της ανάβασης στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (1849μ), του Λαϊλιά των Σερρών, που πραγματοποίησαν 10 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Η πρόσκαιρη αλλά ισχυρή χιονόπτωση κι ο δυνατός αέρας δεν επέτρεψε τη στάση στην κορυφή για παραπάνω από τα λίγα λεπτά, τα απαραίτητα για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Έτσι την ανάβαση ακολούθησε μια περιήγηση στο πανέμορφο δάσος του Λαϊλιά, και η επίσκεψη στον γνωστό πεδίο παγοαναρρίχησης με τους εντυπωσιακούς παγωμένους καταρράκτες, που αποτελεί και κύριο αξιοθέατό της περιοχής. Η συνολική πορεία που ήταν μέτριας δυσκολίας διήρκησε 4 ώρες.

Η επόμενη εξόρμηση του συλλόγου προγραμματίζεται για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας  17-18-19 Φεβρουαρίου, στο Πιρίν, με ανάβαση στην κορυφή Todorka και πεζοπορία στην περιοχή.

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανησυχία πολιτών για τα μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα στα 300 μέτρα από δασική έκταση

αρότι δεν αλλάζουν οι προθεσμίες και ούτε οι πολίτες θα… αποφύγουν να πληρώσουν περί τα 500 ευρώ για να συντάξουν με μηχανικό τα δύο σχετικά έγγραφα, περιορίζεται, ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών που αφορά ο Κανονισμός. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους -οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα για τον όγκο που θα είχαν να διαχειριστούν- να αξιοποιούν, σε περίπτωση έλλειψης, προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία αρχικά αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση, περιπτώσεις δηλαδή που σύμφωνα με τους ειδικούς αφορούσαν σε περισσότερα από 2 εκατ. ακίνητα. Πλέον ο Κανονισμός αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι – Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών

Ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνεχίζονται τα σενάρια για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Παραμένει το θέμα στο επίκεντρο που θέλει την συγχώνευση των υπηρεσιών ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Πολλά τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί εως και σήμερα χωρίς τίποτα όμως να είναι σίγουρο αφήνοντας σε αβεβαιότητα τόσο εργαζόμενους όσο και αρμόδιους της υπηρεσίας.

Σενάριο υπάρχει γύρω από θέμα με τις ΔΕΥΑ να γίνονται μια ανά περιφερειακή ενότητα ενώ εκεί που χρήζει ανάγκη να υπάρχει ακόμη μια ως υποβοήθεια.

Σίγουρα όμως δεν είναι ένα σχέδιο που από οποίο σενάριο και να ισχύσει , θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΡΑΜΑ

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας | Όρβηλος | Διάσχιση Βουλγάρικης πλευράς

Ο ΕΟΣ Καβάλας στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει πολλές αναβάσεις στον Όρβηλο, το βουνό της Δράμας στα σύνορα με την Βουλγαρία, πάντα από την ελληνική πλευρά. Όλες αυτές οι αναβάσεις χαρακτηρίζονταν ως δύσκολες και απαιτητικές λόγω της απουσίας βλάστησης και εμφανών μονοπατιών.

orvilos01

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου όμως, ο ΕΟΣ Καβάλας δοκίμασε για πρώτη φορά την ανάβαση του Όρβηλου από την πλευρά της Βουλγαρίας, μια ιδέα που αποδείχτηκε εξαιρετική, αφού η βουλγαρική πλευρά έκρυβε ένα μικρό ορειβατικό παράδεισο. Η ανάβαση ξεκίνησε το Σάββατο από το συνοριακό χωριό Paril όπου ένας κακός χωματόδρομος 3 χιλιόμετρων οδήγησε τους Καβαλιώτες ορειβάτες μέχρι το πλήρως ανακαινισμένο καταφύγιο Slavyanka στα 1040 μέτρα όπου και διανυκτέρευσαν.

orvilos04

Η πορεία της Κυριακής αποδείχτηκε μια από τις ωραιότερες που έχει κάνει ο ΕΟΣ Καβάλας χάρη σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: την πανέμορφη φθινοπωρινή φύση, τον υπέροχο καιρό και την καλή φυσική κατάσταση της 7μελούς ομάδας. Από το καταφύγιο, ένα καλοδιατηρημένο και άψογα σηματοδοτημένο μονοπάτι, οδήγησε τα μέλη του ΕΟΣ μέσα από πυκνά δάση οξιάς και πεύκων που εναλλάσσονταν από όμορφα ξέφωτα μέχρι την κορυφογραμμή των Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή “Αλή Μπουτούς” στα 2212 μέτρα. Η εκπληκτική διαύγεια της μέρας επέτρεψε τη θέα όλων των ορεινών όγκων σε μακρινή απόσταση, από την οροσειρά της Ρήλας και του Πιρίν μέχρι τον Όλυμπο, τον Άθω, το Μενοίκιο, το Παγγαίο και το, κοντινό όπως φαινότανε, Φαλακρό. Η πολύ καλή διάθεση της ομάδας την οδήγησε στην απόφαση, αντί της σύντομης επιστροφής της από τον ίδιο δρόμο, να πραγματοποιήσει μια μεγάλη κυκλική πορεία αρχικά κατά μήκος της κορυφογραμμής και στην συνέχεια κατά μήκος του κεντρικού ρέματος για να επιστρέψει τελικά μετά από πορεία 34 χιλιομέτρων που διήρκησε συνολικά 11 ώρες και πάλι στο χωριό Paril.

orvilos03

Στις 6 το πρωί της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου ξεκινούσε ο πιο δύσκολος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ο  ROUT είναι αγώνας 164 χιλιομέτρων, με 7877 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, και απαιτεί αυτονομία καθώς οι σταθμοί ανεφοδιασμού είναι ελάχιστοι, ενώ το αυστηρό χρονικό όριο ορίζεται στις 40 ώρες. Στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν και δυο μέλη του ΕΟΣ Καβάλας, ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Γιάννης Γκίκας. Ο τραυματισμός από πτώση του Γ. Γκίκα τον ανάγκασε να σταματήσει μετά από 100 περίπου χιλιόμετρα, τα τελευταία είκοσι εκ των οποίων τα έτρεξε τραυματισμένος. Ο Γ. Μιχαηλίδης, που μέχρι εκείνο το σημείο συνόδευε τον συναθλητή του, συνέχισε μόνος, για να τερματίσει τελικά με χρόνο 36 ώρες και 40΄. Ο ΕΟΣ Καβάλας συγχαίρει και τα δυο μέλη του που τον εκπροσώπησαν. Ο Γ. Μιχαηλίδης είναι δεύτερη φορά που τερματίζει τον αγώνα, ενώ το μικρό της ηλικίας του Γ. Γκίκα υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

orvilos05

σημα mail2

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Στην Δράμα το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Την Κυριακή 28 Απριλίου στην Δράμα θα διεξαχθεί το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει ότι το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00 στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο “Δημήτριος Κραχτίδης”.
Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα πιάσουν τα χέρια τους και πατώντας γερά στην γη, θα ζωγραφίσουν με τον δυναμισμό της καρδιάς τους το δικό τους κύκλο μέσα από τον οποίο, θα ξεχειλίζουν μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δράμας θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, η κυρία Παρθένα Μισαηλίδου, για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά της στον Ποντιακό Ελληνισμό και ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου κ. Θεόδωρος Κεσίδης, για την προσφορά του στην Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική.

Είσοδος ελεύθερη.

Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά Νομό

Τα Σωματεία της Θράκης θα εμφανιστούν με τους χορούς:

  1. Τικ Μονον’, περιοχής Ματσούκας
  2. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Πατούλα ή Πιπιλοματαινα, παμποντιακος
  4. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
  5. Τικ Διπλόν, παμποντιακός

Μουσικοί

  • Λύρα: Γιώργος Βοσνίδης, Παύλος Κενανίδης.
  • Λύρα – Τραγούδι: Αντώνης Αναστασιάδης, Γιώργος Αποστολίδης, Στέργιος Βοσνίδης.
  • Νταούλι: Αντώνης Ελευθεριάδης, Νικόλας Σμυθιάς.
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Στέλιος Νικολάου, Μαρία Τριανταφυλλίδου, Πασχαλιω Σταθόγλου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Ανδροκλής Γεωργουσίδης, Αλέξανδρος Δημόπουλος, Ευαγγελία Μαρμαρίδου, Ιωάννης Νικολαΐδης, Χρήστος Τσεπνίδης.

Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα παρουσιάσουν τους χορούς:

  1. Κερασουντέϊκον Ομάλ
  2. Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Τίτταρα, περιοχής Καρς
  4. Ουτς-αγιάχ (ούτσαϊ) περιοχής Νικοπόλεως
  5. Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν

Μουσικοί:

  • Λύρα: Τάσος Τσακλίδης, Μανώλης Κεκρίδης, Κωνσταντίνος Βαλάσης, Αντώνης Αναστασιάδης
  • Τραγούδι: Αντώνης Σιδηρόπουλος
  • Νταούλι: Γιώργος Ταξίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Ματίνα Τσουλφίδου
  • Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Αθανασιάδου, Ελένη Αλεξανδρίδου, Μιχάλης Κατασίδης, Χρήστος Πακαταρίδης, Περικλής Τριανταφυλλίδης, Σίμος Κουλακίδης.

Τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:

  1. Ομάλ περιοχής Καρς
  2. Διπάτ
  3. Τριάρ Σεβαστειας
  4. Τιζ Ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
  5. Τούρι, περιοχής Καρς

Μουσικοί:

  • Λύρα: Αρχιτεκτονιδης Τέλης.
  • Νταούλι: Γιώργος Συμεωνίδης, Μενια Καλτσίδου
  • Τραγούδι: Λάζαρος Κεφαλίδης
  • Κλαρίνο: Θόδωρος Κεσίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου – Κεσαπίδου, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Σωτηρία Νικολαΐδου, Κυριακη Σαλωνίδου, Δέσποινα Τσαλίδου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Σάββας Βέττας, Μαρία Διδινάκι, Ματθαίος Καλτσίδης, Γεώργιος Τίρλας, Δέσποινα Σιδηροπούλου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Αλέξανδρος Ράιδος και η Σωτηρία Νικολαΐδου.

Alexandroupoli Online

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας |120 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο ως ασπίδα αλληλεγγύης

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τοποθετημένο στην ακριτική περιοχή της Δράμας.

Σκοπός και λόγος ύπαρξής του σωματείου αυτού, είναι σαφώς η προσφορά πάσης φύσεως στήριξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ωφελούμενου ατόμου.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en