Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις».

Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «ως ηγέτες, έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάζουμε στους πολίτες τα οφέλη του καλή τη πίστει διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αντίστοιχα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι απλός: λύνοντας τα προβλήματα να εδραιώσουμε τη φιλία μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων σε ένα πρωτοφανές για την ιστορία επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, ως Τουρκία, κάναμε το τελευταίο διάστημα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».

Αναφέρθηκαν και οι δύο στη γεωγραφία που φέρνει κοντά τις δύο χώρες, όπως και σε κοινά στοιχεία των δύο χωρών πάνω σε ιστορική διάσταση.

Η Διακήρυξη των Αθηνών και το «βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκαν στη Διακήρυξη των Αθηνών, όπου αποτελεί,  «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το γεγονός ότι με τον πρόεδρο Ερντογάν υπογράψαμε τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις μας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας για τη Διακήρυξη των Αθηνών τόνισε πως αυτή η δήλωση «σηματοδότησε την αρχή μιας νέας φάσης στις σχέσεις μας. Φυσικά, αυτό δεν το θεωρούμε επαρκές και εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο. Πιστεύω ότι αυτή η διακήρυξη θα αποτελέσει τη βάση των νέων ελληνοτουρκικών σχέσεων και ελπίζω να φτάσουν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ».

Το ζήτημα της Μονής της Χώρας

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Απογοητευμένος δήλωσε από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη «Milliyet».

«Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση να χτίζουμε διαρκώς περισσότερες γέφυρες μεταξύ των λαών μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αύριο στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δύο πολιτικών ηγετών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης στην Άγκυρα.

«Φυσικά, όταν φιλοξενήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, θα επιδείξουμε ένα από τα πιο σπάνια δείγματα τουρκικής φιλοξενίας», προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «θα αποτελέσει ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των σχέσεων», τονίζοντας πως «έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας, και όχι αντιπαράθεσης».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση αναμένονται κοινές δηλώσεις ενώ οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Τουρκίας θα έχουν συνομιλίες για διάφορα θέματα.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά θα γίνει η επιστροφή στην Αθήνα

tanea.gr