Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Ελλάς – Γαλλία- αμυντική συμμαχία: Κλείδωσε το ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν

Στις 10 Σεπτεμβρίου με φόντο τα εξοπλιστικά, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει τη διπλωματική αντεπίθεση

Κλείδωσε οριστικά η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Δεν είναι όμως τυχαίο προφανώς το γεγονός ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία για τα εξοπλιστικά, και ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου, χωρίς φυσικά να ανακοινωθεί καμία από τις δύο.

Η Αθήνα θέλει φυσικά να κρατά χαμηλούς τόνους μέχρι να πέσουν οι υπογραφές αλλά και για να μη δυσαρεστηθούν άλλοι σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ, από τις οποίες βεβαίως επίσης η Ελλάδα θα προμηθευτεί εξοπλισμό, τηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες και καλύπτοντας τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις διπλωματικές αναγκαιότητες.

Η στάση του ΝΑΤΟ όμως έχει ενοχλήσει την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε χθες Σάββατο στο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά είχε ήδη απευθύνει στο ΝΑΤΟ σαφές μήνυμα ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία κρατά το ερευνητικό πλοίο και τον στόλο της στην περιοχή, με αφορμή την πρόταση για τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, την οποία ο Στόλτενμπεργκ παρουσίασε ως έναρξη διαλόγου (κάτι που αναγκάστηκε να «μαζέψει» στη συνέχεια). Αυτό το μήνυμα είχε μεταφέρει στον ΓΓ της Συμμαχίας και ο κ. Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης τους στο Βερολίνο, επομένως στην Αθήνα θεωρούν προφανώς αδικαιολόγητη τη στάση του.

Για την πρόταση Στόλτενμπεργκ αναμένονται παρατηρήσεις εντός μίας εβδομάδας. Οι συζητήσεις αυτές σε τεχνικό επίπεδο σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν συμφωνία για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκαθαρίζουν όμως από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα και ενώ ο Ερντογάν μετά τις προσχηματικές δηλώσεις για διάλογο ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, η Αθήνα επιμένει στη στρατηγική των χαμηλών τόνων στο διπλωματικό επίπεδο χωρίς να πέφτει στην παγίδα των ρητορικών προκλήσεων. Συνειδητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική, που εκθέτουν την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, την οποία εγχείρισε ο κ. Δένδιας στον κ. Γκουτέρεζ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και τις απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κεντρικό στοιχείο της διπλωματικής στρατηγικής της Αθήνας είναι να αναδείξει το διακύβευμα της τουρκικής συμπεριφοράς για ολόκληρη την περιοχή και τους κινδύνους για την σταθερότητα και την ασφάλεια. Αλλά και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα τόσο σε επίπεδο ρητορείας, όσο και σε επίπεδο ενεργειών, με την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, η οποία λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και πιθανότατα και το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και καθώς τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία τις ημέρες εκείνες, και εφόσον στις 10 Σεπτεμβρίου Μητσοτάκης- Μακρόν υπογράψουν αμυντική συμμαχία, προβεί σε νέες προκλήσεις, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο υπό καθεστώς απειλών, ούτε με δημιουργία τετελεσμένων όπως επιχειρεί η Άγκυρα, καθώς και ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, η συζήτηση επί τομεακών κυρώσεων θα αποτελέσει μονόδρομο αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en