Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ελλάδα | Πόσο κινδυνεύουμε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ;

Μνήμες 2008 ξύπνησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), μιας τράπεζας, με αναφορά στην ψηφιακή και καινοτόμο οικονομία των ΗΠΑ, που αποτελούσε το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Silicon Valley, της “πρωτεύουσας” της αμερικανικής και όχι μόνο νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Συνέπεσε, δε, με την παύση εργασιών της τράπεζας της Silvergate Capital, που αποτελούσε βασικό δανειστή της “βιομηχανίας” κρυπτονομισμάτων. Τα δύο αυτά γεγονότα ενέτειναν, πάντως, τον προβληματισμό για τις γενικότερες εξελίξεις σε κλάδους, που συγκέντρωναν και συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αυτούς των νεοφυών (startup) επιχειρήσεων, των κρυπτονομισμάτων, των επενδυτικών σχημάτων που επενδύουν σε startup εταιρείες, των λεγόμενων Venture Capital κτλ.

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν, με τα επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη να είναι στο μηδέν, τα Venture Capital γνώρισαν “στιγμές δόξας”, καθώς έχοντας πρόσβαση και σε φθηνό χρήμα είχαν προβεί σε σειρά μεγάλων και φιλόδοξων κινήσεων χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων. Κάτι που ωστόσο τώρα τίθεται σε νέο και πιο “ασφυκτικό πλαίσιο” με προφανή θύματα τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που, πλέον, θα δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια, κάτι που αφορά βέβαια και τις ελληνικές start up που σιγά σιγά είχαν αρχίσει να ανοίγουν φτερά.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις

“Ο αντίκτυπος του περιστατικού SVB στον κλάδο της τεχνολογίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί”, ανέφεραν με βάση τα διεθνή ΜΜΕ, αναλυτές με επικεφαλής τον Liu Zhengning της China International Capital Corp. Με βάση τα δημοσιεύματα, οι καταθέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, επειδή γενικά απαιτούν πολλά μετρητά για να πληρώσουν βαριές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των μισθών του προσωπικού, είπαν.

Η “μοναδική θέση της SVB στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ένα πραγματικό όφελος όταν αυτή η επιχείρηση ανθεί, αλλά σημαντικό πρόβλημα όταν δεν ανθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

“Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το οικοσύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφερε παράλληλα δημοσίευμα του Bloomberg που βασίζεται σε απόψεις στελεχών της αγοράς “Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί” προσέθετε.

Οι συνειρμοί

Εύλογοι, προφανώς, είναι και οι συνειρμοί με το 2008, χρονιά σταθμός για την παγκόσμια οικονομία, με την κατάρρευση τότε της Lehman Brothers, αλλά και άλλων στεγαστικών τραπεζών των ΗΠΑ.

Παράλληλα εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει κλίμα ανησυχίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. “Νωπές” άλλωστε είναι οι μνήμες με τις κυβερνητικές αναφορές το 2008 για “θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα”, που στην πορεία αποδείχθηκε ότι είχε ζητήματα, έστω κι αν δε συνδεόταν άμεσα με την κατάρρευση του τότε αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού.

Με βάση, πάντως, αναλυτές οι περιπτώσεις του 2008 και της πτώσης της SVB είναι διαφορετικές, αν και βέβαια η SVB είχε παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία, κράτη όπου υπάρχει και η σχετική αναστάτωση και ενεργοποίηση των εποπτικών αρχών .

Ηδη, η Goldman Sachs έχει επιχειρηματολογήσει σχετικά σε ανάλυσή της, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι συστημικός. Όπως τονίζει, το ρίσκο μετάδοσης από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες είναι χαμηλό, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσοστό των περιφερειακών τραπεζών στον αμερικανικό δείκτη τίτλων επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης, σημειώνει, ότι ο κίνδυνος οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα πιστωτικό γεγονός ή πρόβλημα ρευστότητας (capital event ή liquidity event), που οφείλεται σε αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού – παθητικού ή συγκεντρωμένες θέσεις σε χαρτοφυλάκια τίτλων, είναι εξαιρετικά χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό περιβάλλον μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επιπλέον, των όσων αναφέρθηκαν και σε σχέση τώρα με την Ελλάδα:

  • Δε φαίνεται σε πρώτη φάση, να υπάρχει έκθεση κλίμακας στην εν λόγω τράπεζα καθώς η δράση της ήταν εστιασμένη στην Silicon Valley και συνδεδεμένη με μεγάλα ονόματα της διεθνούς “νέας οικονομίας” (πελάτης της ήταν π.χ. η Pinterest). Κύριά της δουλειά είναι η διακράτηση των καταθέσεων, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των επενδυτών που, μέσω Venture Capital, τοποθετούνται σε αυτού του είδους τις εταιρείες της Silicomn Valley.
  • Μέσω της Wall Street μπορεί να υπάρχουν σε χαρτοφυλάκιa μετοχές της τράπεζας SVB, ωστόσο, όπως φαίνεται, τόσο μια πιθανή μετοχική έκθεση, όσο και η διακράτηση άλλων προϊόντων της SVB, δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ανάλογη που υπήρχε στην περίπτωση της Lehman Brothers, που είχε ενεργητικό άνω των 600 δισ. δολ. και ένα τεράστιο δίχτυ συναλλαγών με ολόκληρο το σύστημα τραπεζών και αγορών. Με βάση τα στοιχεία της FDIC, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων, που πλέον ελέγχει την τράπεζα και αναζητεί επιτακτικά αναζητά αγοραστή, ο οποίος αναλάβει την τράπεζα και θα προστατεύσει το σύνολο των καταθέσεών της πέρα από την κρατική εγγύηση των 250.000 ευρώ, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Όμως είναι, όπως αναφέρθηκε εστιασμένη η δράση της στη Silicon Valley, καθώς από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Βέβαια πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Αναμφισβήτητα η SVB μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο “θύμα” της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η ίδια η τράπεζα δεν είχε αναπτύξει δανειακό χαρτοφυλάκιο. αλλά είχε επενδύσει σε ομόλογα στεγαστικών δανείων με “κλειδωμένα” επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά. Έτσι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed, αφενός τη στέρησε από πόρους λόγω των “spread” δανείων – καταθέσεων (όπως συμβαίνει π.χ. στην Ελλάδα), αλλά και της έφερε ζημιές από την αξία των ομολόγων όπου είχε επενδύσει.

Ήδη, με βάση αναφορές το “άνοιγμα” ήταν της τάξης των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της σταθερού εισοδήματος. Επίσης, η εταιρεία, που αντιμετώπιζε παράλληλα μαζική εκροή καταθέσεων, το γνωστό στα καθημάς κι από τις μέρες του 2014-15 “bank run”, προσπάθησε και απέτυχε να συγκεντρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών για να καλύψει τις ζημίες, που είχε από τις επιχειρηματικές της επιλογές.

Απότοκο όλων αυτών ήταν η ανάληψη του ελέγχου από τις εποπτικές αρχές αλλά και η πτώση στα χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται, ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley – απώλεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη. Ο δείκτης KBW Bank – ο οποίος παρακολουθεί την τιμή των κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – σημείωσε βουτιά 7,7% την Πέμπτη για τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Βέβαια η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και ένας από τους διεθνείς τραπεζικούς κολοσοοσυς η JP Morgan έγραψε άνοδο την Παρασκευή της τάξης του 2,5% στη Νέα Υόρκη λόγω εκτιμήσεων ότι μέσα από την “τρικυμία” αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι μεγάλοι του τραπεζικού συστήματος.

Το κλίμα

Βέβαια μια συνολική αναστάτωση στις αγορές, ειδικά σε μια συγκυρία στην Ελλάδα, που υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με την πολιτική της εικόνα κι ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και με την επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της “σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας” με στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% από το 2024, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κάτι άλλωστε που φάνηκε με την κίνηση του Χρηματιστηρίου που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχασε την Παρασκευή με πτώση 2,49% και σε εβδομαδιαία βάση κατά -5,24%. Γιαυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκκίνηση των διεθνών αγορών από την Δευτέρα αλλά και το τι θα γίνει συνολικά σε επίπεδο ΗΠΑ για τη διαχείριση της κατάστασης.

Βέβαια, γνώση από την τρικυμία του 2008 υπάρχει αλλά σχετικά εργαλεία. Ήδη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε με τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές χθες και εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ικανότητές τους να ανταποκριθούν στην κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, όταν ρωτήθηκε για την κατάρρευση της SVB.

news247.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κακοκαιρία | Έκτακτο δελτίο καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας,

ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις

Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
 Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σοφία Σακοράφα | Στην δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της κινείται η Περιφέρεια ΑΜΘ

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το γραφείο του στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η από κοινού προετοιμασία του καθιερωμένου διακρατικού πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού με συμμετοχές αθλητών/τριών κατηγορίας Κ-18 από Ελλάδα και Κύπρο, με την Περιφέρεια να στηρίζει οικονομικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου (Ελευθερούπολη) της ΠΕ Καβάλας.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την προαγωγή του αθλητισμού, με τις οδηγίες και των ειδικών, όπως είναι ο ΣΕΓΑΣ» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τοψίδης, με την κα Σακοράφα να ευχαριστεί για τη συνάντηση και να υπογραμμίζει ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ήταν ο πρώτο θεσμικός εκπρόσωπος που ζήτησε τη γνώμη των Ομοσπονδιακών για τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Στη μεγάλη εικόνα της συνάντησης, συζητήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κα Σακοράφα να δηλώνει ένθερμη υποστηρίκτρια της προοπτικής αυτής. Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να διερευνήσει με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών την προοπτική αυτή, με γνώμονα πάντα την προαγωγή του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ για θέματα Απασχόλησης και Αθλητισμού κ. Στέλιος Ιγνατιάδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης κ. Βάσω Παυλακάκη.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

  • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

  • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
  • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

  • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

  • voria.gr

    https://youtu.be/QQOpxnozhR4

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en