ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα | Ετοιμάζεται για την κρίσιμη Ολομέλεια ο Τσίπρας (Live)

Αθήνα: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, μετά και τη «βόμβα» που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, στο οποίο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ο ίδιος κατά πόσον αποδέχεται ή απορρίπτει την πρόταση των θεσμών. 

Κι ενώ οι δανειστές φαίνεται να μην ανέμεναν την απόφαση αυτή από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης, και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή, καλά ενημερωμένες πηγές, κάνουν λόγο για μια πρώτη σκέψη που έπεσε στο τραπέζι της σύσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας την Τετάρτη, όπου και συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ωστόσο, καθοριστική απέβη η χθεσινή πρωινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες όπου και ελήφθη η τελική απόφαση για δημοψήφισμα – με το Γιάνη Βαρουφάκη να την υποστηρίζει σθεναρά- λίγο πριν η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα.
 
Χθες αργά το βράδυ, μεταδόθηκε ότι ο Γιούνγκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση Τσίπρα ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι», με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζει την άποψη πως αυτό ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Αρχίζει το…θρίλερ 

12:04 – Για «κρυφή ατζέντα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εξυπηρετεί «το λόμπι της δραχμής», έκαναν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του άτυπου πολιτικού συμβούλιο του κόμματος, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, το πρωί του Σαββάτου.

11:50 – Ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να εξηγήσει σε λίγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του αποφάσισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού 96-100 που αφορούν τη διαδικασία συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον λόγο παίρνουν οι εισηγητές των κομμάτων,ωστόσο έχουν τη δυνατότητα αν το ζητήσουν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να προβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές. Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

11:40 – Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

11:13 – Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης του Euroworking Group. Εκεί θα παρουσιαστούν οι θέσεις των 19 κρατών μελών και θα προετοιμαστεί η συνεδρίαση του Eurogroup που θα ακολουθήσει στις τρεις. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα ακολουθήσει καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν αυτήν την ώρα τις εισηγήσεις τους. Ορατό το ενδεχόμνο για σχέδιο β’.

10: 45 – Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ημερήσια διάταξη της Βουλής αναφέρει:

«Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α’ του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

» Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

»Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

» Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

» Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015»

10:30 – Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο Γιώργος Παπανδρέου. 

09:55 – Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το Eurogroup αναμένεται σήμερα να επικεντρωθεί σε σχέδιο β΄ για την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται οι θεσμοί να αποσύρουν την πρότασή τους σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσουν την Κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αυτό διότι, εάν η πρόταση αποσυρθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει σε ένα δημοψήφισμα άνευ αντικειμένου.

08:00π.μ. – Αρχίζουν οι διεργασίες κι εντός κι εκτός Ελλάδας καθότι η σημερινή μέρα αναμένεται πολύ μεγάλη. Στις 10:00π.μ. συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα -, στις 10:30π.μ. συνέρχεται η Νέα Δημοκρατία, ενώ στις 12 το μεσημέρι συγκαλείται η Βουλή για να αποφασίσει σχετικά με το δημοψήφισμα. Το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 03:00μ.μ. αλλά προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σχετικά με αυτό, στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.

04:00 π.μ. – Αποχώρησε τελευταία από το Μέγαρο Μαξίμου η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πέρα από τους υπουργούς στις ολονύκτιες συσκέψεις το παρών έδωσαν και ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version