ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελίζα Βόζεμπεργκ | Έγκριση από την ΕΕ αυστηρότερων κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ

Τη διασφάλιση της πλήρους ιχνηλασιμότητας κατά τις μεταφορές κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για όσα εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται το νέο ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο σκιαγράφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ. Η νεα ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελείται από την τέταρτη υπ’ αριθμ. 2015/849  Οδηγία της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και το δεύτερο υπ’ αριθμ. 2015/847 Κανονισμό ΕΕ για τις μεταφορές χρηματικών ποσών. 

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων,  κα. V. Jourová, σημείωσε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των μονάδω ν χρηματοοικονομικών πληροφοριών και θα ενισχύσει τη διαφάνεια των πληροφοριών για τους πραγματικούς δικαιούχους. Ουσιαστικά, θα καθίσταται δυνατή η κατανόηση του ποιός βρίσκεται όντως πίσω από ένα νομικό πρόσωπο (π.χ. εταιρεία) ή νομικό ρυθμιστικό μηχανισμό (π.χ. καταπιστεύματα), καθώς θεσπίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των κρατών μελών να τηρούν κεντρικά μητρώα για τους πραγματικούς δικαιούχους. Αυτή η σειρά νέων μέτρων θα διασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση των αρμόδιων αρχών στις σχετικές πληροφορίες, γεγονός που θα τους επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων πριν από την τέλεση των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, η Επιτροπή δεσμεύτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια να εξετάσει περαιτέρω δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών καθώς και των ευρωπαϊκών οργανισμών, προκειμένου να παρακολουθούνται καλύτερα οι οικονομικές συναλλαγές των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι θα επιτραπεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές η δέσμευση και η δήμευση των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ άλλων, όταν τα περιουσια&kapp a;ά στοιχεία βρίσκονται σε διάφορα κράτη μέλη.

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version