ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα, focus στις ιταλικές τράπεζες

Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσφορία για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται  στην υλοποίηση προαπαιτούμενων, αλλά οι υπουργί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν τώρα σημαντικότερα και πιό επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Στη σημαρινή συνεδρίαση του Eurogroup κυρίαρχα θέματα  είναιτο μέγα πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών και η δημοσιονομική κατάσταση  στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το ελληνικό ζήτημα απουσιάζει από την ατζέντα του Συμβουλίου και τα συζητηθεί μόνον στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, σε τετ α τετ συναντήσεις του  Ευ. Τσακαλώτου με ομολόγους του.

Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί ακροθιγώς σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα γίνει αποδέκτης της ενόχλησης των ομολόγων του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία αντιστοιχούν στην υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Πάντως αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι  η Κομισιόν δεν πρόκειται να επιδιώξει να συζητηθεί  το θέμα της Ελλάδας πριν από τον Σεπτέμβριο, δεδομένου μάλιστα ότι έχουν ανακύψει σημαντιότερα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Σημειώνεται ότι μετά το  βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, πολλές χώρες της ΕΕ ζητούν αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να θωρακιστεί το ευρώ και να δυναμώσει η Ενωμένη Ευρώπη.

Τα μηνύματα αυτά είχαν φτάσει τις προηγούμενες ημέρες και στην Αθήνα, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούσαν την κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τη χαλαρότητα των συνομιλιών με τους Θεσμούς, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή διεξάγονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και να μην ξεφύγει από τις «ράγες» του τρίτου μνημονίου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version