ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2023: Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στο πρόγραμμα ρίχνει το βάρος ο Μητσοτάκης

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στο πρόγραμμα ρίχνει το βάρος ο Μητσοτάκης- Αλλαγές στα πρόσωπα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τα τελευταία ανοιχτά θέματα , καθώς η πολιτική ζωή της χώρας κινείται σε  προεκλογικούς ρυθμούς. Εκτός απροόπτου αναμένεται η επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις 22 Απριλίου , ενώ σε ειδική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια και στόχος είναι να υπάρχουν και πρόσωπα – έκπληξη. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός «θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισορροπημένη, σε όλες τις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας».

Επισημαίνεται πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρκή είναι τα μηνύματα για την κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου,  γεγονός  πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για «χαλαρή ψήφο» και «θολά μηνύματα». Στο πλαίσιο αυτό οι μάχες δίνονται για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και δίνεται  έμφαση κυρίως στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης και κοστολογημένης πρότασης για την επόμενη τετραετία.

Ενώ το θέμα των μισθών είναι ενα  από τα κεντρικά σημεία του γαλάζιου προγράμματος,  η κυβέρνηση  μιλά για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024. Παράλληλα θίγονται ειδικά θέματα όσον αφορά  την παιδεία, την υγεία αλλά και για το κρίσιμο θέμα για εκσυγχρονισμού του κράτους (καθώς η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο φως παθογένειες του συστήματος).

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας φαίνεται πως θα είναι ριζικά ανανεωμένο και στόχος είναι να υπάρχουν σε αυτό και πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ένα ακόμα μέλος του υπουργικού συμβουλίου τον Χ. Στυλιανίδη.

Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος – που ήταν στο Επικρατείας το 2019- θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Όσον αφορά στον Χ. Ταραντίλη δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Οσον αφορά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλαγές θα υπάρξουν σύμφωνα με την προκήρυξη των εκλογών καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στην Φθιώτιδα και επομένως υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις.

Στην επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης κομβικό ρόλο θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ δυναμικά βγαίνουν μπροστά στελέχη από την νεότερη γενιά όπως ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές θα υπάρξει ένας νέος γύρος περιοδειών του πρωθυπουργού που την Τετάρτη του Πάσχα θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα και θα ακολουθήσει στις 22 και 23 του μήνα επίσκεψη στην Κρήτη. Παράλληλα συνεχίζονται οι στοχευμένες επισκέψεις σε δήμους της Αθήνας, ενώ στην προσπάθεια προσέγγισης των αναποφάσιστων δίνεται έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στρατηγική Συγκρίσεων

Η κυβέρνηση  πλέον επενδύει σε μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ , θέλοντας να προβάλει τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  χαρακτηριστικά είπε «Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής. Γιατί οι πολίτες έχουν μπροστά τους επιλογές», επισημαίνοντας «μην κοροϊδευόμαστε, δύο είναι τα κόμματα τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές και πιστεύω δύο είναι και οι πολιτικοί οι οποίοι ουσιαστικά μπορούν να διεκδικήσουν να γίνουν πρωθυπουργοί».

Παράλληλα, από το Μαξίμου εστιάζουν σε μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την μείωση των φόρων, την αμυντική θωράκιση της χώρας κ.α. Μιλούν δε για μια σειρά από εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίστηκαν, ενώ αναγνωρίζουν πως κρίσιμη είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (καθώς η οικονομία κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα).

 

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version