Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές με λίστα ή σταυρό, το ερώτημα

image_print

«Κι αν τελικά αποφασίσει εκλογές ο Τσίπρας, πότε θα γίνουν και με τι σύστημα» είναι το ερώτημα που επανήλθε αιφνιδίως μετά τις εξελίξεις του Eurogroup. H συζήτηση δεν άναψε τυχαία μεταξύ των βουλευτών, βέβαια, καθώς η συγκυρία συμπίπτει με μια ημερομηνία που τους αφορά άμεσα.

Οπως έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο η «Κ», η Κυριακή 19 Μαρτίου είναι ορόσημο για τα κόμματα και τους βουλευτές, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα παρέρχεται το 18μηνο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ως εκ τούτου, αν οι εκλογές διεξαχθούν μέχρι την Κυριακή 19 Μαρτίου, αυτές θα γίνουν με λίστα, ενώ από την επομένη Κυριακή 26 Μαρτίου, οι εκλογές υποχρεωτικώς θα διεξαχθούν και πάλι με σταυρό προτίμησης, όπως τον Ιανουάριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να γίνουν εκλογές με λίστα, τότε αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ αν προκηρυχθούν αργότερα, τότε αυτές θα γίνουν με σταυρό.

Η λεπτομέρεια αυτή δεν επισημαίνεται άνευ λόγου. Τις τελευταίες ώρες επανήλθε ως κρίσιμη παράμετρος στις συζητήσεις των κομματικών επιτελείων που προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδια του πρωθυπουργού. Και τα περισσότερα στελέχη από όσα μίλησαν στην «Κ», εκτίμησαν ότι ο κ. Τσίπρας –αν τελικώς επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών– δεν θα θελήσει να πάει σε κάλπες με λίστα.

Ο λόγος είναι αυτονόητος. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ασφαλώς ότι τις επόμενες εκλογές –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– θα τις χάσει. Γνωρίζει δηλαδή ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 50 βουλευτές, καθώς τόσο είναι το μπόνους που αυτομάτως θα μετακινηθεί στη νικήτρια Ν.Δ.

Επομένως, ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως αν πάει σε εκλογές με λίστα, οι βουλευτές του που θα ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν (έχοντας εκλεγεί τελευταίοι στις λίστες το 2015) δεν θα κινητοποιηθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η κεντρική εισήγηση που έχει φτάσει στο Μαξίμου –και επιβεβαίωσε στην «Κ» πηγή του υπουργείου Εσωτερικών– είναι, ότι αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τελικά να πάει σε εκλογές, θα πρέπει οπωσδήποτε να προτιμήσει εκλογές χωρίς λίστα, δηλαδή ημερομηνία μετά τη 19η Μαρτίου. «Μόνον αν οι εκλογές γίνουν με σταυρό προτίμησης και οι κυβερνητικοί βουλευτές τον κυνηγήσουν για να επανεκλεγούν, μπορεί να μειωθεί η δημοσκοπική διαφορά που υπάρχει σήμερα με τη Ν.Δ. και κυρίως να μην περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κλίμα ηττοπάθειας και κατάρρευσης», είπε η ίδια πηγή στην «Κ».

Το ενδεχόμενο αυτό –δηλαδή οι εκλογές να καθυστερήσουν μετά τον Μάρτιο, ακόμη κι αν διαφανεί πλήρες αδιέξοδο στην αξιολόγηση– εξυπηρετεί και πολιτικά τον κ. Τσίπρα, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον ότι επιθυμεί να κερδίσει χρόνο για να διαπιστώσει τις βουλές των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πλαίσιο των περιβόητων θεσμών.

Επιπλέον λόγος

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βιαστεί καθόλου να κάνει εκλογές, ακόμη κι αν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επιβεβαιωθεί μια πρωτοφανής ρήξη της κυβέρνησής του με όλους τους θεσμούς. Εμπειρα κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μνημονεύοντας ως «πολιτικά ασύλληπτα τυχοδιωκτικό» τον τρόπο που λειτούργησε ο κ. Τσίπρας το 2015, θεωρούν πολύ πιθανόν να επιδιώξει και πάλι να κάνει το ίδιο για να χτίσει ένα νέο πολιτικό εκλογικό αφήγημα που θα τον ηρωοποιήσει έναντι του κ. Μητσοτάκη. Με απλά λόγια, αυτό που πιστεύουν τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είναι ότι αν κ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι τα μέτρα που του ζητούν οι θεσμοί δεν θα περάσουν από τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε θα επιλέξει και πάλι μια εντελώς ακραία πολιτική αντίδραση. Αρχικά θα καταγγείλει τους θεσμούς ότι έξω από κάθε ευρωπαϊκή λογική αξιώνουν από την Ελλάδα εξωπραγματικά μέτρα που υποθηκεύουν το μέλλον της και θα επιφέρουν την πλήρη καταστροφή της, και στη συνέχεια θα αρχίσει να θέτει το δίλημμα στους πολίτες αν προτιμούν εκείνον που θα υπόσχεται να ξανασώσει τη χώρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο θα εμφανίζει ως πειθήνιο και πρόθυμο ηγέτη να αποδεχθεί όλες τις καταστροφικές απαιτήσεις του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, με μόνο αντάλλαγμα να ανέλθει στην εξουσία.

Μπορεί όλο αυτό το σενάριο να ακούγεται σε κάποιους ως εξωπραγματικό, αλλά σε πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης φαντάζει πλέον ως το επικρατέστερο. Πόσο μάλλον, όταν δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι για να παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, δεν θα διστάσει στο τέλος ακόμη και να υπαινιχθεί ως μόνη εναλλακτική λύση της χώρας την έξοδό της από το ευρώ, την οποία εικάζεται ότι θα αντιπαραβάλει με την «καταστροφική παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη της παράλογης νεοφιλελεύθερης λιτότητας του Σόιμπλε».

Οσοι εξακολουθούν να θεωρούν όσα προηγήθηκαν εικασίες της νοσηρής φαντασίας κάποιων κομματικών στελεχών, ας αναλογιστούν και τούτο. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά προκάλεσε τον κ. Τσίπρα «να κάνει εκλογές πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αν δεν μπορεί να την κλείσει», θέλοντας προφανώς να προλάβει όσα και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν θα διστάσει να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει στην εξουσία.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en