ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016 | Μια γρήγορη ανάλυση της πρώτης τηλεμαχίας

Το πρώτο debate  ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε στις 5:30 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), και το ερώτημα «Ποιος έκλεψε τις εντυπώσεις» ζητά απάντηση.

Του Χαράλαμπου Χατζημαλλή

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χ. Κλίντον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νικήτρια της τηλεοπτικής διαμάχης. Είχε προφανώς καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις, χωρίς να διακόπτει τον συνομιλητή της και με μόνο 5 παρεμβολές στη διάρκεια του λόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να διακόπτει τον λόγο της 3 φορές και να παρεμβάλλεται κοντά στις 24!

Η Χίλαρι Κλίντον παρουσιάστηκε αρκετά συγκρατημένη, με καλύτερη στάση σώματος, λιγότερες κινήσεις και μεγαλύτερη σιγουριά, σε αντίθεση με την στάση σώματος του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος παρουσιαζόταν ανήσυχος και προσπαθούσε να ενισχύσει τον λόγο του με κινησιολογία.
Από πλευράς Ντόναλντ Τράμπ, δεν υπήρχε η αντίδραση του κοινού που ο ίδιος περίμενε και που προσπαθούσε να κερδίσει. Παρουσιάστηκε ως αγενής και αλαζονικός, τόσο από τις διακοπές και τις παρεμβολές, όσο και από τις αντιδράσεις του προς τον δημοσιογράφο, τον οποίο ανέφερε με το μικρό του όνομα και σταματούσε με κινήσεις του δακτύλου του.
Τα επιχειρήματα του σχετικά με το Εμπόριο και την NAFTA ήταν από άλλη δεκαετία, κατά την οποία δεν ήταν Πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον. Οι αναφορές φυσικά από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ ήταν λογικές, εάν υπολογίσουμε πως στόχευε σε ηλικίες της περιόδου, οι οποίες παραδοσιακά συμμετέχουν στις εκλογές σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι μικρότερες.

Από γενικής άποψης δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα συγκινησιακό κλίμα, παρόλα αυτά σε βαθύτερο επίπεδο ανάλυσης εντοπίζουμε πολλά σημεία, όπως την αναφορά στην «μαγείρισσα», πολίτη των Η.Π.Α. πλέον!

Κύριο χτύπημα του αντιπάλου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αναφορά της στην δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων του δισεκατομμυριούχου Ντόνταλτ Τραμπ : «Εδώ και 40 χρόνια όλοι δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους. Γιατί ο κ. Τραμπ δεν τα δημοσιοποιεί; Ίσως δεν είναι τόσο πλούσιος, ίσως δεν είναι τόσο φιλάνθρωπος, ίσως χρωστάει 160 εκ. δολάρια στη Wall Street, όπως μας λένε κάποιοι δημοσιογράφοι. Πάντως κάτι θέλει να κρύψει», κίνηση που οδήγησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, στο να αναφερθεί στα διαγεγραμμένα email της αντιπάλου του, αρκετά νωρίς βέβαια και με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να χάσει και το αντεπιχείρημα αλλά και την ευκαιρία να αναφερθεί στο ζήτημα αργότερα σε μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Συντακτικά ο Ντ. Τράμπ έκανε πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να θυμίζει την προηγούμενη υποψήφιο Σάρα Πέϊλιν, την οποία ο αμερικανικός λαός (και μετέπειτα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα) αποκαλούσε με όρους απαξιωτικούς από άποψη νοητικής δυνατότητας (με τον όρο «idiot»).

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αλαζονεία του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων αλλά και οι συνεχείς διακοπές στον λόγο της πολιτικής του αντιπάλου, η αντικανονικότητα της υποψηφιότητας του, που σε κάποιους από εμάς φαντάζει από αστεία εως και αφόρητη είναι ίσως αυτή που κινητοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που δεν θέλουν να «μείνουν σπίτι τους» την ημέρα των εκλογών αλλά ούτε να ψηφίσουν ένα από τα δύο συμβατικά κόμματα. Δίνει λοιπόν την εντύπωση του αντισυμβατικού και ενάντιου όλων όσων πρεσβεύει η υποψήφιος των Δημοκρατικών, του ξύλινου ευγενικού λόγου, το οποίο και ο ίδιος αποκάλεσε ως «λόγια» που δεν έχουν σημασία, αλλά και του ιδιαίτερου υποψηφίου που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και από το ίδιο το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Οι μετρήσεις προς το παρόν πάντως δίνουν προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών και στα δύο επίπεδα, ψηφοφόρων και εκλεκτόρων.

Aν και η συμμετοχή των υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στην δεύτερη τηλεμαχία εξαρτιόταν, από πολλούς, από την παρουσία του στην πρώτη και την εντύπωση που θα προκαλούσε, τελικά μάλλον θα συμμετέχει και στην δεύτερη…

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version