Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για την Ευρώπη και τα δικαιώματα των γυναικών στη ΓΓΙΦ

Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καραμάνου με τίτλο: «Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία. Συγκριτική ανάλυση», πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2017 σε αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συν-διοργάνωση με τη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και φύλου της ΓΓΙΦ.

Το τιμώμενο πρόσωπο, η Άννα Καραμάνου, γυναίκα με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, έχει δώσει κυριολεκτικά αγώνα εντός και εκτός Ελλάδας για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Το βιβλίο βασίζεται στη διδακτορική της διατριβή και αποτελεί μια συγκριτική μελέτη των έμφυλων σχέσεων στην πολιτική και την κοινωνική διαδικασία εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε αυτό εξετάζονται κομβικά ερωτήματα, όπως το αν αποτελεί ο εξευρωπαϊσμός/εκσυγχρονισμός της πολιτικής αναγκαία και ικανή συνθήκη για ουσιαστική έμφυλη ισότητα, εξάλειψη της πατριαρχίας και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη θεματική του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι μελέτες όπως το έργο της Καραμάνου, αποτελούν σπουδαία εργαλεία ενίσχυσης του έργου της ΓΓΙΦ, της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και της κοινωνίας που εξελίσσεται, γενικότερα.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Σήμερα, η πορεία προς την ενοποίηση της Ευρώπης, ως ένα προοδευτικό κοινωνικό μοντέλο, που υποσχόταν ευημερία για όλες και όλους, με κοινωνική σύγκλιση και συνοχή, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Το Brexit, η ταύτισή της με την εσαεί  λιτότητα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και οι μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες των πολιτών και των κρατών, διαταράσσουν τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, επηρεάζοντας καθοριστικά και την πορεία έκβασης προς την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών».

Επιπλέον, για την κρίση κατεύθυνσης και προσανατολισμού που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε περιπτώσεις που προσβάλλουν τις έμφυλες σχέσεις, με τη δήλωσή της ότι: «Η επιχειρούμενη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, οι διαδοχικές ακραίες σεξιστικές αναφορές, που μιλούν ρητά για αδυναμία των γυναικών, τους προσάπτουν ανάρμοστους χαρακτηρισμούς και αναφέρονται σε έλλειψη ευφυΐας τους ή οι επίσης σεξιστικές χυδαίες επιθέσεις που δέχονται γυναίκες – στελέχη της Κυβέρνησής μας, με σχόλια που βάλλουν την ακεραιότητα και την ποιότητα των γυναικών, αποτελούν περιπτώσεις που δείχνουν το έλλειμμα της δημοκρατίας και της μη προοδευτικής υπεροχής των πολιτικών και των ανθρώπινων αξιών σήμερα στην Ευρώπη. Το έλλειμμα αυτό, επωφελούνται οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, και, σε κάθε ευκαιρία, ξεδιπλώνουν τις ακραίες ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και σεξιστικές τους θέσεις και απόψεις για τα ζητήματα φύλου».

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με τις εισηγήσεις τους και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις τους οι κκ Σία Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρ. αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών και αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, πρ. Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Υγείας και πρ. Ευρωβουλεύτρια, Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, πρ. Νομάρχης Ηρακλείου, πρ. Βουλεύτρια, ενώ διαβάστηκε και ο χαιρετισμός της κας Έφης Μπέκου, Γενικής Γραμματέα του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, πρ. Γενικής Γραμματέα Ισότητας των φύλων που, λόγω ασθενείας, δε μπόρεσε να συμμετάσχει στο πάνελ των ομιλητριών. Τέλος, το λόγο έλαβε η συγγραφέας, κα Άννα Καραμάνου, η οποία μίλησε από την προσωπική της σκοπιά για τη συγγραφή του βιβλίου της και ευχαρίστησε όλες τις εισηγήτριες για τις ομιλίες τους.

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΓΓΙΦ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων για τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών.  Για το επόμενο διάστημα, η ΓΓΙΦ έχει ήδη προγραμματίσει κι άλλες παρουσιάσεις βιβλίων με θεματικές που άπτονται της ισότητας των φύλων.

Το  Γραφείο Τύπου, 24/3/2017    

Τηλ 2131511102                   

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                          

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλήθος πιστών στην συνάντηση των Επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην συνάντηση των επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας.

Συγκεκριμένα τέσσερις επιτάφιοι από τους ιερούς ναούς Αγίου Ιωάννη, Αγίου Παύλου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου συγκεντρώθηκαν στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Η περιφορά του Επιταφίου στα κοιμητήρια της πόλης απο ψηλά

Στον χώρο των Δημοτικών Κοιμητηρίων της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023 η πρώτη περιφορά Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mε κατάνυξη η περιφορά του επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Καβάλας

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φετός οπως κάθε Μ.Παρασκευή, η περιφορά τoυ επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Καβάλας, παρουσία τοπικών και πολιτικών φορέων της Π.Ε. Καβάλας αλλά και εκατοντάδων πολιτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en