Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκβιασμός για προσφυγικό

Στην πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων ζητούν οι δανειστές να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.

Αν και τυπικά η απόφαση είναι ειλημμένη, το Euroworking Group της Πέμπτης άναψε το πράσινο φως με… αστερίσκους. Οι ευρωπαίοι με τον μίνι “πάγο” που έθεσαν στην εκταμίευση της δόσης, επιχειρούν να πιέσουν για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναδείξει το προσφυγικό σε θρυαλλίδα εξελίξεων για τα εθνικά θέματα, επιτυγχάνοντας να δεσμεύσει τους Ευρωπαίους σε μια πολιτική πίεσης προς την Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν οι ροές προσφύγων από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Αν και η ελληνική διπλωματία είχε εγκαίρως αναγνωρίσει τους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους που γεννά ο πόλεμος στη Συρία καθώς και τη διάθεση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, εν τούτοις η έλλειψη κοινής Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ επέτρεψαν στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις. Χαλαρώνοντας τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και διευκολύνοντας τη μετακίνηση των προσφύγων από τα ανατολικά στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για εξαγωγή της κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία μεταθέτει το πρόβλημα στην Ελλάδα και κατ επέκταση στην ΕΕ, ενώ υποβαθμίζει τις διαφορές στο Αιγαίο σε ζήτημα τεχνικό, χρεώνοντας την Ελλάδα με την άρνηση κοινής δράσης για τη διαφύλαξη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση είναι να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση σήμερα των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος «Θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής».

Πώς η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον άρον το παράλληλο πρόγραμμα
 
Στο ψυγείο μπαίνει το αποκαλούμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα πρώτα δέκα λεπτά της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group, με τους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως και δεν υπήρχε επαρκής κοστολόγηση του πολυνομοσχεδίου.
 
Η αναγκαστική υπαναχώρηση, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Γιάννη Δραγασάκη, σύμφωνα με τις οποίες το «παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι μέτρα ανακούφισης αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης» προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, πυροδοτώντας παράλληλα θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιρρίπτουν τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα». Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους»
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση για την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.
 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.
 
Το νομοσχέδιο εισήχθη την Τετάρτη το απόγευμα στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, ενώ το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και σήμερα η τελευταία για την δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη.
 
Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, η πρόταση του στη Διάσκεψη των Προέδρων, για αναβολή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».
  
Ένα τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τον κ. Βίζερ στον Γ. Χουλιαράκη, ήταν αρκετό για να αναβληθεί η συζήτηση στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα».
 
Οι δανειστές, διαφώνησαν γιατί δεν είχε αποτυπωθεί το κόστος των μέτρων στον προϋπολογισμό και επίσης δεν είχε υπάρξει προ-συνεννόηση με τους θεσμούς.
 
Παράλληλα, οι δανειστές θεώρησαν ότι 10 με 15 μετρά στο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι αντίθετα σε ρυθμίσεις του μνημονίου που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν ήταν και κοστολογημένα.
 
Έτσι, ο κ. Βίζερ τηλεφώνησε στον Γ. Χουλιαράκη και τον προειδοποίησε ότι αν δεν αποσυρθεί θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και μπορεί να μην γίνει το σημερινό Euroworking Group που θα ξεκλείδωνε τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
 
Τι απαντά η κυβέρνηση
 
«Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα».
 
«Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους). Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις» προσθέτουν από το κυβερνητικό επιτελείο.
 
«Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.  Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en