Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

“Εισβολή” Καταριανών στην Αλεξανδρούπολη | Έρχονται 100 αξιωματικοί για εκπαίδευση

Τετράμηνο πρόγραμμα  εκπαίδευσης για πάνω από 100 Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κατάρ, σε αντικείμενα τεθωρακισμένων και πυροβολικού στα κέντρα εξομοιωτών των δύο Όπλων και σε πεδία των ασκήσεων στον Έβρο (Αλεξανδρουπολη) ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε το  το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και του Κατάρ,η εκπαίδευση  θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014 και θα παρασχεθεί από κατάλληλους Έλληνες εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το onalert.gr
Με την έναρξη της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, παρουσία της ηγεσίας.
‘Ήδη προ μερικών ημερών είχε μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο αξιωματικών του Κατάρ και είχε συνεργασία με επιτελείο Ελλήνων αξιωματικών που συντονίζει το πρόγραμμα για όλα τα σκέλη του προγράμματος με επιτόπιες επισκέψεις σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις.
Για το καταρτισμό επιμέρους τμημάτων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε και η εμπειρία στελεχών των Τεθωρακισμένων από την Αυλώνα όπου είχαν φιλοξενηθεί και εκπαιδευτεί σχετικά πρόσφατα μερικές δεκάδες Ευέλπιδες από το Κατάρ με τους εκπαιδευτές τους. Η εμπειρία αυτή έχει την σημασία της ακόμη και σε ”λεπτομέρειες” σε τομείς διοικητικής μερίμνης κλπ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες  για ορισμένες κατηγορίες και ειδικότητες τα προγράμματα <<μετεκπαίδευσης>> στον Εβρο θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή μέσα στο τετράμηνο μπορεί να βγουν 2 ή και 3 <<σειρές>> Καταριανών αξιωματικών.
Και πάνω από 100 Λίβυοι σπουδαστές σε Σ.Σ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα μια παρόμοιας μορφής συνεργασία στην παροχή εκπαίδευσης είναι και ένα επεξεργαζόμενο ακόμα πρόγραμμα για φοίτηση σε ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές αρκετών δεκάδων Λίβυων νέων – ορισμένοι μιλούν για πάνω από 100. Κατά πάσα πιθανότητα 40-50  νεαροί Λίβυοι πρόκειται να φοιτήσουν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το  Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015, με έξοδα πληρωμένα από το λιβυκό κράτος!.
Στο ίδιο γενικό πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασία εξετάζεται  να φοιτήσουν και άλλοι περίπου 60 Λίβυοι στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ικάρων και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στην Θεσσαλονίκη.Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα <<εξειδικεύσεων>>  ορισμένων ειδικοτήτων σε νέες τεχνολογίες ή πρακτικές σε Σχολές Υπαξιωματικών με προγράμματα τρίμηνα, εξάμηνα κ.ο.κ.
Τα προγράμματα αυτά είναι ΄΄μετεξέλιξη” παλιότερων με διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής , της Αφρικής αλλά και άλλων χωρών ( Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, κλπ) για φοίτηση στις Στρατιωτικές Σχολές  μέσα από διακρατικές συμφωνίες , που όμως το κόστος ουσιαστικά δεν καλυπτόταν από την συνεργαζόμενη χώρα ή αν καλυπτόταν ήταν ένα πολύ μικρό μέρος. Τώρα μιλάμε για πλήρη ”πακέτο”.
”Τεστ” για τους Ακολούθους Άμυνας
Η νέα αυτή διάσταση της συνεργασίας με φιλικές χώρες – μια ευρεία γκάμα – που αναπτύσσει το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία  εντάσσεται σε ένα προγραμματισμό για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης  ή ακόμα και χώρων και υποδομών για δική τους εκπαίδευση που έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικά χρόνια και τώρα, κατάλληλα ενισχυόμενος, ήδη αποδίδει. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κάθε επιτελείο και κάθε Σχολή έχει λάβει εντολές να επεξεργασθεί προτάσεις <<με ευρύτητα πνεύματος και δημιουργικότητα >>  και να αξιοποιήσει εμπειρίες και άλλων χωρών.
Ακόμα και τη εμπειρία της ΕΑΒ – που έχει σχετική πολυετή εμπειρία παροχής τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής- έχει προταθεί να αξιοποιηθεί. <<Πρεπει όμως να βγουμε από το καβούκι μας>> παραδέχεται αυτοκριτικά στέλεχος που έχει εμπλοκή με τέτοια θεματα.
Ηδη πάντως σχετικές εντολές έχουν λάβει εδώ και μήνες οι Ακόλουθοι Αμυνας  και οι βοηθοί τους για να κάνουν τις κατάλληλες επαφές με προώθηση σχετικών προτάσεων. Μάλιστα ένα από τα κριτήρια που θα αξιολογείται η απόδοση των Ακολούθων , είναι σύμφωνα με πληροφορίες , και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων. Λέγεται ότι στις σκέψεις είναι να κόβονται” όσοι δεν αποδίδουν ικανοποιητικά! Επισης έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνουν και πρόσθετα ”μαθήματα” (σεμινάρια) στους υπάρχοντες Ακολούθους αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι <<”έτσι και αλλιώς” οφείλουν να κινηθούν με ευελιξία και δημιουργικότητα  στο πόστο που τους έχει εμπιστευθεί η πατρίδα>>.
thrakitoday.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη: Ο 15χρονος πήγε να βγάλει φωτογραφία με φανέλα του ΠΑΟΚ και έπεσε από την ταράτσα

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης από την είδηση του θανάτου του 15χρονου Γιάννη, που σκοτώθηκε πέφτοντας στο κενό από τον φωταγωγό του σπιτιού του, μπροστά στα μάτια του πατέρα του.

Ο 15χρονος φέρεται να ανέβηκε στην ταράτσα μαζί με τον πατέρα του για να κουβαλήσουν μερικά κιβώτια, ενώ αργότερα στην προσπάθειά του να βγάλει μια φωτογραφία πάτησε πάνω στο τζάμι που κάλυπτε τον φωταγωγό και βρέθηκε στο κενό.

Ο 15χρονος μια ημέρα πριν την τραγωδία είχε τα γενέθλιά του: «Χθες το βράδυ είχε τα γενέθλια του. Μιλήσαμε, του ευχήθηκα, του είπα να ζήσεις Γιάννη μου χρόνια πολλά και στα αγγλικά του το είπα και στα ελληνικά. Γελούσε, “παππού μου θα έρθω να σε αγκαλιάσω, να σε φιλήσω για τα καλά λόγια που μου λες”» δήλωσε ο παππούς του χθες στο Star.

Όπως ανέφερε επίσης ο παππούς του 15χρονου, το παιδί πήγε να βγάλει σέλφι, όταν έγινε η τραγωδία: «O πατέρας ήταν λίγο πιο μακριά, μέχρι να δει πού είναι ο Γιάννης, αυτός είχε πέσει. Πήγε πίσω πίσω μάλλον να βγάλει μία σέλφι, φωτογραφία και έγινε το μοιραίο» δήλωσε. Μάλιστα, όπως ανέφερε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ανάρτησή της, ο 15χρονος προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία με φανέλα του ΠΑΟΚ πέφτωντας στο κενό.

Ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Τα συλλυπητήρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 15χρονου.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση «βρήκε φρικτό θάνατο προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία με την αγαπημένη του, ασπρόμαυρη φανέλα».

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη | Νεκρός 15χρονος που έπεσε στο κενό μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Τραγωδία σημειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη σήμερα το πρωί (Σάββατο 16.3.2024), οπότε και σκοτώθηκε ένας 15χρονος που έπεσε από τον φωταγωγό του σπιτιού του.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο 15χρονος φαίνται ότι εκτελούσε εργασίες μαζί με τον πατέρα του στην ταράτσα της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Για άγνωστους λόγους έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο κενό.

Ο πατέρας σε σοκ είδε τον γιο του να πέφτει στο κενό μη μπορώντας να αντιδράσει. Δυστυχώς ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

protothema.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Η επόμενη μέρα στην Ανασυγκρότηση του Έβρου – Δηλώσεις Χρ. Τριαντόπουλου

Τον Έβρο, επισκέφθηκε χθες και προχθές ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου που υλοποιείται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Τριαντόπουλος συμμετείχε στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, στην Αλεξανδρούπολη, και δη στο πάνελ «Rising Phoenix: Social and Economic Strategies to rebuild Evros», όπου και παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, το οποίο και τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή.

Τριαντόπουλος: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Έβρου

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που αφορά τόσο την αποκατάσταση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος, όσο και την ενίσχυση όσων επλήγησαν από την πυρκαγιά. Η δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται, καθώς, προχωρά η υλοποίησή του. Συγκεκριμένα, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Έβρου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει (α) την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και έναντι επιχορήγησης κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ύψους 0,7 εκατ. ευρώ, (β) την παροχή προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, (γ) την καταβολή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ – κυρίως για ζωικό κεφάλαιο – ύψους 0,3 εκατ. ευρώ, (δ) τη δρομολόγηση – σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ – της παροχής της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, (ε) τη δρομολόγηση – μετά από έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής – έκτακτης χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, και (ζ) τις δράσεις και τα έργα αναβάθμισης και αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων -υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- συνολικού ύψους 74 εκατ. ευρώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en