Quantcast
Connect with us

VIDEOS

Εισήγηση Ν. Παναγιωτόπουλου στην 1η κοινή συνεδρίαση Επιτροπών

Εισήγηση Παναγιωτόπουλου στην 1η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε εισηγητής του κόμματος επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην 1η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και με δεδομένη τη συμπάθεια που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός προς τους Αμερικανούς Προέδρους, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό που έχει πει ένας από τους σοφότερους αυτών: «Μπορείς να εξαπατάς λίγους για πολύ, μπορείς και να εξαπατάς πολλούς για λίγο, δεν μπορείς, όμως, με κανέναν τρόπο να εξαπατάς πολλούς για πάντα».

Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης. Η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός, είναι εδώ για να αναδείξει σημείο προς σημείο το μέγεθος αυτής της εξαπάτησης, το μέγεθος του λογαριασμού και το μέγεθος των αδιεξόδων που έρχονται.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν και για εμάς εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνουμε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά προτάξαμε το εθνικό συμφέρον, την ίδια στιγμή που πολλοί σημερινοί κυβερνητικοί καταψήφιζαν ασύστολα.

Διαφωνούμε με τα προεκλογικά ψέματα, με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την αμιγώς επικοινωνιακή της διαχείριση, με τη δραματική επιδείνωση της σχέσης της χώρας με την Ευρώπη, τους εταίρους και τους δανειστές, με τις ζαριές που έπαιξε η κυβέρνηση εις βάρος της χώρας και με το λογαριασμό που φέρνει.

Η διαδικασία είναι, νομοτεχνικά, μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας καθώς το νομοσχέδιο εισήχθη για διαβούλευση μόλις για μία ημέρα και μάλιστα Κυριακή, από το Σάββατο βράδυ στις 20:00 έως Δευτέρα

πρωί στις 09:00. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, Δευτέρα βράδυ, μετά τις 23:00 και διανεμήθηκε στα μέλη των Επιτροπών, Τρίτη πρωί, με άλλο περιεχόμενο και κάποια πρόσθετα άρθρα που δεν ετέθησαν στη διαβούλευση, με την 1η συνεδρίαση να έχει οριστεί λίγες ώρες μετά, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.

Το νομοσχέδιο είναι υφεσιακό, καθώς επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό με την επιβολή ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και στους στεγαζόμενους χώρους των ξενοδοχείων

Το νομοσχέδιο είναι ατελέσφορο, γιατί:

  • η ευκολότερη αποβολή οφειλετών από τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, ακυρώνει στην πράξη ένα μέτρο που έχει φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο και έχει διευκολύνει οφειλέτες να ρυθμίσουν οφειλές
  • καταργείται η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ ΚΑΙ ΤΣΑΥ του ΕΤΑΑ

Το νομοσχέδιο είναι άδικο:

  • εξακολουθεί να επιβάλει φόρο στην ακίνητη περιουσία, χωρίς να προσαρμόζει επιτέλους τις πραγματικές αξίες των ακινήτων στην πραγματικότητα.
  • επιβάλει μεγαλύτερα αναλογικά βάρη σε χαμηλότερα εισοδήματα και μάλιστα αναδρομικά. Από 01-01-2015, για εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 € ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 11% στο 15% -αυτό συνιστά αύξηση 36,3%- ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 €, ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35%, δηλαδή αύξηση μόλις 6%.
  • φορολογεί και τα ανείσπρακτα ενοίκια
  • επιβάλλει είσπραξη ΕΝΦΙΑ και από το πρώτο ευρώ
  • καταργεί το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων

Τα είχαμε πει, στη συζήτηση στη Βουλή, του ν.4331/2015. Είχαμε επισημάνει την έλλειψη συντονισμού των Υπουργείων στην Ελλάδα με τη

διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες και είχαμε προειδοποιήσει για τις μονομερείς ενέργειες παροχών χωρίς επαρκή κοστολόγηση

Καταψηφίζουμε επί της αρχής:

  • λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στο ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα φορολογούμενο.
  • λέμε ναι, αλλά θα διαμορφώσουμε τη στάση μας μέχρι την Ολομέλεια και επί του παρόντος επιφυλασσόμαστε, σε διατάξεις, που εξορθολογούν το σύστημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
  • θεωρούμε ότι η αύξηση αυτή του αξιόποινου, στην ουσία αφήνει αρρύθμιστο μεγαλύτερο περιθώριο παραβατικότητας
  • είμαστε θετικοί και σε διατάξεις που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων ή ζητήματα διαρθρωτικά, αλλά θα περιμένουμε αύριο και την ακρόαση των φορέων

Συνημμένα θα βρείτε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας και video.

Εισήγηση επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» στην 1η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

 Κύριε συνάδελφε, δυσκολεύεστε τώρα; Εμείς δεν διευκολυνόμασταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά προτάξαμε το δίκαιο της ανάγκης, την δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία, όταν μιλούσαμε, πολλοί εκ των κυρίων που κάθονται στα υπουργικά έδρανα καταψήφιζαν ασύστολα και τώρα που προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα της δυσκολίας, μας ρωτάτε σε τι ακριβώς διαφωνούμε. Διαφωνούμε σε όλα όσα κάνατε και φέρατε την χώρα σε αυτό το σημείο. Διαφωνούμε με τα προεκλογικά ψέματα. Διαφωνούμε με την μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την αμιγώς επικοινωνιακή της διαχείριση. Διαφωνούμε με την δραματική επιδείνωση της σχέσης της χώρας με την Ευρώπη, τους εταίρους και τους δανειστές και τώρα που όλοι είμαστε με τους δανειστές, μπορούμε να το πούμε, ότι επιδείνωσε την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Διαφωνούμε με τις ζαριές που παίξατε εις βάρος της χώρας. Διαφωνούμε με τον λογαριασμό που φέρατε, διότι τώρα είναι η ώρα του λογαριασμού.

Οι εκλογές έγιναν, ο λαός έδωσε την δεύτερη ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που απώλεσε, διότι απέτυχε, την πρώτη της ευκαιρία. Αναγνώστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις, ακούσαμε των πρωθυπουργό να μας διαβεβαιώνει περίπου ότι όλα θα πάνε καλά με μια αισιοδοξία που πραγματικά κατά την άποψή μου δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα συζητήσουμε σε λίγες μέρες και κάνουν λόγο για ύφεση και το 2015 και το 2016. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2016 παρακαλώ! Παρήλθε το διάστημα της μετεκλογικής ευφορίας και τώρα έρχεται η άλλη εφορία και ο λογαριασμός.

Το εκλογικό σώμα όντως έδωσε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι έκρινε ότι αυτή η πολιτική δύναμη, αυτή η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, αυτό που διαπραγματεύτηκε ερήμην μας, έφερε και ψηφίστηκε στην Βουλή και με δική μας συνεισφορά, με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και με σκοπό τη μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Ας δούμε σε τι συνίσταται η μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και η εντονότερη κοινωνική δικαιοσύνη που διέπει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Θα ήθελα να

 πω δύο λόγια επί του τύπου της διαδικασίας. Νομίζω ότι πριν από την ουσία πρέπει να σχολιάσουμε και κάτι επί του τύπου. Για μια ακόμη φορά αυτό το νομοσχέδιο εισάγεται κατά τρόπο περίπου απαράδεκτο, κυριολεκτικά νύχτα, αφού η διαβούλευση αρχίσε το Σάββατο βράδυ και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα το πρωί. Στην ουσία μόνο κατά την Κυριακή θα μπορούσε να έχει γίνει διαβούλευση, δηλαδή ανάρτηση σχολίων. Βεβαίως, αυτό είναι αντίθετο και με την αρχή της διαβούλευσης επί δεκαπενθήμερο. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτήθηκε χθες το βράδυ μετά τις 23:00, στους δε συναδέλφους διανεμήθηκε σήμερα το πρωί μετά τις 11:00 με άλλο περιεχόμενο, κάποια πρόσθετα άρθρα που βεβαίως δεν ετέθησαν καθόλου στην διαδικασία της διαβούλευσης. Επειδή εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να υποστούμε «μασάζ», «φροντιστήριο» ή οτιδήποτε άλλο από νεόκοπους μνημονιακούς,  αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, διότι νομοτεχνικά είναι μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας.

Άλλα μας λέγατε, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, ως προς όλα αυτά. Μιλούσατε για αλλαγή στη νομοθετική λειτουργία, για απλοποίηση, για μεγαλύτερη διαφάνεια, για εκτενέστερη συζήτηση. Αυτά δεν γίνονται.

Επί της ουσίας, τώρα, κρίνουμε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι υφεσιακό. Διότι επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Διότι επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό, καθώς επιβάλλει ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που φρονώ ότι είναι αυτό το κομμάτι του τουρισμού που είναι το λιγότερο προνομιούχο -δεν είναι ο τουρισμός πολυτελείας- αλλά και στους στεγαζόμενους χώρους των ξενοδοχείων.

Κρίνουμε ότι το νομοσχέδιο είναι ατελέσφορο, γιατί η ευκολότερη αποβολή οφειλετών από τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, ακυρώνει στην πράξη ένα μέτρο που όντως έχει φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο και διευκόλυνε οφειλέτες να ρυθμίσουν οφειλές. Τώρα μάλλον τους δυσκολεύει.

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, δηλαδή, το «ατελέσφορο», γιατί η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ καταργείται, πλήττοντας ειδικά κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, όπως μηχανικούς, δικηγόρους, αυτοαπασχολούμενους. Και αυτό στην ουσία παίρνει πίσω διάταξη που η Κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» είχε θεσπίσει, η «δεύτερη φορά Αριστερά» ανακρούει πρύμναν.

Το νομοσχέδιο είναι άδικο, γιατί εξακολουθεί να επιβάλει φόρο στην ακίνητη περιουσία, χωρίς να προσαρμόζει επιτέλους τις πραγματικές αξίες των ακινήτων στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια επιβολής φορολογίας στην ακίνητη περιουσία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη συνθήκη. Άλλες οι πραγματικές αξίες των ακινήτων το 2007, το 2008, άλλες σήμερα. Εσείς που είστε υπέρ της

 ορθολογικότερης νομοθετικής διαδικασίας, αντίθετα με εμάς που υποτίθεται ότι δεν ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια, όταν δυσκολευόμασταν και εμείς, νομίζω ότι αυτό πρέπει να το προτάξετε τώρα.

Είναι άδικο, γιατί επιβάλει μεγαλύτερα αναλογικά βάρη σε χαμηλότερα εισοδήματα και μάλιστα αναδρομικά. Παράδειγμα: Αύξηση συντελεστή φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα αναδρομικά από 1/1/2015. Εδώ βλέπουμε ότι για εισόδημα έως 12.000 € ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 11% στο 15% -αυτό συνιστά αύξηση 36,3%- ενώ για εισοδήματα από ενοίκια, μεγαλύτερα από 12.000 €, εδώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35%, δηλαδή, αύξηση μόλις 6%. Επομένως οι λιγότερο έχοντες πληρώνουν περισσότερα. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο και επιτρέψτε μου να προβλέψω ότι εκτός από την έκρηξη της αδήλωτης εργασίας, το χειμώνα που μας έρχεται θα ζήσουμε και την έκρηξη των αδήλωτων μισθωμάτων, των «μαύρων» μισθωμάτων. Μια απλή πρόβλεψη.

Είναι άδικο, γιατί φορολογεί και τα ανείσπρακτα ενοίκια. Είναι άδικο γιατί επιβάλλει είσπραξη ΕΝΦΙΑ και από το πρώτο ευρώ. Είναι άδικο, όπως είπα, γιατί επιβάλει ΕΝΦΙΑ και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, το λιγότερο προνομιούχο ή προσοδοφόρο, αν θέλετε, κομμάτι του τουρισμού και είναι άδικο, φυσικά, γιατί καταργεί το επαναχορηγηθέν με τον νόμο Στρατούλη επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων.

Και για όσους από εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης σπεύσουν να μου πουν ότι δεν είχαμε ψηφίσει το νόμο Στρατούλη, τότε το Μάιο που είχε έρθει στη Βουλή, θα σας θυμίσω γιατί είχαμε αποχωρήσει από τη συζήτηση τότε. Σας είχαμε πει τότε, είχαμε πει στον Υπουργό που το είχε φέρει στη Βουλή ότι δεν ήταν συντονισμένοι οι Υπουργοί που έφεραν το νομοσχέδιο προς ψήφιση με τη διαπραγματευτική ομάδα που διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες, ότι προβαίνανε σε παροχές μονομερώς και ότι θα το βρίσκανε μπροστά τους. Σας είχαμε προειδοποιήσει και αν θυμάστε τότε είχαμε περίπου αντιμετωπισθεί με χλευασμό. Κάποιος πρώην σύντροφός σας – δεν είναι τώρα στο κόμμα σας, δεν είναι και στη Βουλή- μας έλεγε ότι δεν αντέχουμε να βλέπουμε να καταργούνται μνημονιακοί νόμοι και γι’ αυτό είχαμε τηρήσει αυτή τη στάση. Εμείς απλά σας είχαμε πει τι θα γίνει και αυτό που είχαμε πει, γίνεται τώρα.

Εσείς τώρα υποθέτω ότι αντέχετε και όχι μόνο αντέχετε, αλλά υπερθεματίζετε να γυρίσουν ένας-ένας πίσω στη Βουλή οι αντιμνημονιακοί νόμοι. Η συνολική στάση μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εδώ, επειδή νομίζω ότι στα πολλά και ενδιαφέροντα που λέει το νομοσχέδιο θα τοποθετηθούμε σε ειδικότερο βάθος αύριο στην Β΄ Ανάγνωση που θα είναι κατ’ ουσίαν συζήτηση επί των άρθρων επειδή δεν θα προλάβω να καλύψω ούτε τα μισά. Θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω τη στάση μας.

 Καταψηφίζουμε επί της αρχής, καταψηφίζουμε διότι λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στο ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα φορολογούμενο. Λέμε ναι, αλλά θα διαμορφώσουμε τη στάση μας μέχρι την Ολομέλεια και επί του παρόντος επιφυλασσόμαστε, αλλά είμαστε θετικοί σε κάθε περίπτωση σε διατάξεις, που εξορθολογίζουν το σύστημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αρκεί όντως να αντιμετωπίζουν την φοροδιαφυγή κατά τρόπο αποτελεσματικότερο από το προϋφιστάμενο πλαίσιο. Λόγου χάριν έχουμε κάποιες ενστάσεις στην αύξηση του ορίου του αξιόποινου του άρθρου 8 του παρόντος νομοσχεδίου.

Θεωρούμε ότι η αύξηση αυτή του αξιόποινου, στην ουσία αφήνει αρρύθμιστο μεγαλύτερο περιθώριο παραβατικότητας. Θα τα αναπτύξουμε εκτενέστερα αύριο στη συζήτηση στη Β΄ Ανάγνωση. Τέλος, είμαστε θετικοί και σε διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων ή ζητήματα διαρθρωτικά. Αλλά επειδή και εκεί έχουμε απορίες που χρήζουν επεξήγησης, θα περιμένουμε αύριο να δούμε τι θα γίνει κατά την ακρόαση των φορέων- φορείς που έχουμε καλέσει- θεωρούμε ότι θα διαφωτίσουν τη συζήτηση και θα μας επιτρέψουν να αναλάβουμε και τη τελική μας στάση, στην Ολομέλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην διάρθρωση των άρθρων εγώ θα σταχυολογήσω τις περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων του άρθρου 1 με αναδρομικές αυξήσεις, την φορολόγηση του άρθρου 2 και μάλιστα αναδρομικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Την αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης φοροδιαφυγής αλλά και τη μείωση προστίμων για πλαστά και εικονικά τιμολόγια που μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο στην αυστηροποίηση του πλαισίου-την από αυστηροποίηση των άρθρων 3 και 4. Την αυστηροποίηση του πλαισίου υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων του άρθρου 5, την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αντιμετώπισης του εγκλήματος φοροδιαφυγής-είπα όμως, για την ένσταση μας επί του άρθρου αυτού θα επανέλθουμε και αύριο.

Τις ρυθμίσεις σχετικά με την παραγωγή ζύθου που και εκεί κατά την άποψη μου οφείλονται εξηγήσεις. Είναι ενδιαφέρον όμως, ότι βάζετε άρθρα που έχουν να κάνουν με την βιομηχανία ποτών της χώρας στο μέσο και στο τέλος του νομοσχεδίου. Τι σημαίνει αυτό ότι κατά την ανάγνωση, σε κάποιο σημείο το ρίχνουμε στο ελαφρύ αλκοόλ και προς το τέλος θα έχουμε πάει όλοι στο σκληρό αλκοόλ στο άρθρο 18. Πρωτότυπο και με χιούμορ. Στα άρθρα 10 και 12 εκ των οποίων δεν προηγήθηκε διαβούλευση, διότι μπήκανε στο επικαιροποιημένο κείμενο σήμερα το πρωί όπως διανεμήθηκε. Εκεί έχουμε κάποιες ενστάσεις, σχετικά με τους ελέγχους πρόληψης του Συμβουλίου Επικρατείας εκτενέστερα θα τα πούμε αύριο.

 Το άρθρο 13 το οποίο κατά την άποψη μας, στερεί πόρους από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με την απαλλαγή κάποιων φυσικών ή νομικών προσώπων, από την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών σε ΟΤΑ.

Στο άρθρο 14 προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού που μέχρι πρότινος κάλυπτε τα ελλείμματα των κλάδου κύριας σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Εδώ πλέον τα ποσά αυτά ξαναμεταφέρονται στο ΑΚΑΓΕ. Όπως είχαμε πει όταν νομοθετούσαμε εμείς, δεν μπορούν πλέον τα ποσά αυτού του λογαριασμού να καλύπτουν ελλείμματα. Είναι άλλη μια προσαρμογή στη δυσκολία της πραγματικότητας. Νομίζω ότι εκτενής συζήτηση έγινε για τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς. Εκεί θα πρέπει να σταθμίσουμε τα πλήγματα που αναμφίβολα θα δημιουργηθούν στη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και στο γενικότερο όφελος μιας μείωσης των φαρμάκων που οπωσδήποτε ευνοεί τον καταναλωτή. Τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, κ.τ.λ., νομίζω ότι θα τα δούμε αύριο εκτενέστερα.

Σε κάθε περίπτωση, μια που τώρα ο Πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά και γενικώς αγαπά τους Αμερικανούς προέδρους, εγώ θα πω αυτό που είχε πει ένας από τους σοφότερους αυτών. Μπορείς να εξαπατάς λίγους για πολύ και μπορείς και να εξαπατάς πολλούς για λίγο. Δεν μπορείς, όμως, με κανέναν τρόπο να εξαπατάς πολλούς για πάντα. Αυτό το νομοσχέδιο, το πρώτο της νέας Κυβέρνησης, σηματοδοτεί όντως την αρχή του τέλους της εξαπάτησης. Η Ν.Δ., ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός, είναι εδώ για να αναδείξει σημείο προς σημείο το μέγεθος αυτής της εξαπάτησης, το μέγεθος του λογαριασμού και το μέγεθος των αδιεξόδων που έρχονται.

Σας ευχαριστώ.

Click to comment

Απάντηση

VIDEOS

Μποτιλιάρισμα στον Ειρηνικό: Δεκάδες πετρελαιοφόρα ακινητοποιημένα (video)

Εικόνες που εντυπωσιάζουν και θυμίζουν ταινία, αν και τα πλάνα επισημαίνουν την εν εξελίξει οικονομική κρίση.

Ένας στόλος περίπου 24 πετρελαιοφόρων περιμένει να εκφορτώσει αργό πετρέλαιο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου έχουν εξαντλήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα δεκάδες δεξαμενόπλοια στον Ειρηνικό Ωκεανό θυμίζουν κάτι από “μποτιλιάρισμα” περιμένοντας να ξεφορτώσουν το πετρέλαιο στο λιμάνι.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατρακύλησαν σε πρωτοφανή επίπεδα, εν μέσω της κάθετης πτώσης της ζήτησης και της μεγάλης προσφοράς που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Continue Reading

VIDEOS

Μία μεγάλη αποκάλυψη κρύβει το νέο trailer του Resident Evil 3

Στο επίκεντρο η Jill Valentine

Ένα νέο trailer για το νέο Resident Evil δημοσιοποίησε η Capcom, με την πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, Jill Valentine, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στο trailer εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς στον χώρο των video games.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, το timeline του Resident Evil 3 τοποθετείται 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τα γεγονότα του Resident Evil 2, με την Capcom να μην αποκλείεται να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, εκτός από τη μεγάλη αλλαγή του Nemesis, όπως φαίνεται στο τελευταίο καρέ του trailer.

Ένα επίσης νέο στοιχείο που αποκάλυψε η Capcom είναι πως η Jill θα είναι playable χαρακτήρας στο multiplayer mode του παιχνιδιού, Resident Evil Resistance.

Το Resident Evil 3: Nemesis θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου για PS4, Xbox One και PC.

Continue Reading

MEDIA

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ Ευλαλο – Εκπομπή (TEASER) FHD

To IMAM ΜΠΑΙΛΝΤΙ βρέθηκε στο χωρίο ευλαλο και στο παζάρι όπου γίνετε στην περιοχή , μίλησε με τον κόσμο τους παραγωγούς άλλα και τους επαγγελματίες

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en