/var/www/vhosts/enanews.gr/httpdocs/wp-content/themes/zox-news/amp-single.php on line 77

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/enanews.gr/httpdocs/wp-content/themes/zox-news/amp-single.php on line 77
" width="36" height="36">

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στα Κύθηρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν όλη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατασβέσουν την πυρκαγιά που καίει για τρίτη μέρα στα Κύθηρα και οδήγησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο νησί.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Σήμερα, με το πρώτο φως της μέρας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα: τρία καναντέρ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις νερού, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμει και ένα ελικόπτερο σινούκ.

Στο νησί, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αναμένεται στο νησί και περαιτέρω ενίσχυση.

Τα βίντεο, που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο χρήστης Δημήτριος Κυριακόπουλος, συγκλονίζουν.Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι των οικισμών Μυλοπόταμος, Αραιοί και Φράτσια, που είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Οπως δήλωσε ο κ. Χαρχαλάκης, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ γνωστοποίησε και πως σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.Την ίδια στιγμή στο νησί χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για αντιμετώπιση της φωτιάς, ακόμη και αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία μετέφεραν υδροφόρες. Σε άλλες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα» για τα Κύθηρα, ενώ είπε ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα πρασίνου. Όπως ανέφερε, πρόκειται είτε για πυκνό δάσος, είτε για δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Μάλιστα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι κάηκε και ένα μέρος που είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version