LIFESTYLE

Είναι οι άνδρες «προγραμματισμένοι» να προτιμούν το ευκαιριακό σεξ;

Από τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών μέχρι και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανές ότι η κοινωνία σκιαγραφεί το προφίλ των ανδρών, έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι βιολογικά ρυθμισμένοι να δείχνουν την προτίμησή τους στις ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις και την περιφρόνησή τους στις σχέσεις αφοσίωσης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μια ομάδα ανθρωπολόγων παρουσίασε δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η «ανδρική ανηθικότητα» δεν αποτελεί ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο όλων των ανδρών που αναπτύχθηκε μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης. Αντιθέτως, οι στρατηγικές εύρεσης συντρόφου των ανδρών φαίνεται να είναι ευέλικτες και να ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες συνθήκες, όπως είναι για παράδειγμα η αναλογία των δύο φύλων σε ένα περιβάλλον. Όταν για παράδειγμα οι γυναίκες είναι δυσεύρετες, οι άνδρες φαίνεται να προτιμούν τις μακροχρόνιες σχέσεις αφοσίωσης, ενώ οι γυναίκες, κόντρα στη στερεοτυπική αντίληψη, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις σχέσεις της μιας βραδιάς.

Η ιδέα ότι η προτίμηση των ανδρών για το ευκαιριακό σεξ είναι ρυθμισμένη μέσα από την εξελικτική διαδικασία είναι καλά εδραιωμένη σε θεωρητικό επίπεδο. Όσο περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχει ένας άνδρας για σεξουαλικούς συντρόφους και όσο λιγότερο αφοσιώνεται μόνο σε μία, τόσο περισσότερους απογόνους μπορεί να έχει και να μεταφέρει τα γονίδιά του, με αποτέλεσμα να έχει σαφές εξελικτικό πλεονέκτημα.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν την εφαρμογή της ιδέας αυτής στη φυλή Makushi της Γουιάνας. Στη μελέτη συμμετείχαν μέλη οκτώ διαφορετικών κοινοτήτων, στις οποίες οι αναλογίες των ενήλικων ανδρών προς τις ενήλικες γυναίκες κυμαίνονταν από 1,43 έως 0,93.

Όσο περισσότεροι ήταν οι άνδρες από τις γυναίκες, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να προτιμούν το ευκαιριακό σεξ από τις σχέσεις αφοσίωσης. Αυτό έχει νόημα από την οπτική της εξέλιξης, διότι η σχέση αφοσίωσης στην περίπτωση αυτή αυξάνει τον αριθμό των πιθανών σεξουαλικών συνευρέσεων, τη στιγμή που η άλλη επιλογή του άνδρα θα ήταν να προσπαθεί συνέχεια να προσελκύσει νέες συντρόφους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία της φυσικής επιλογής μπορεί να ευνοεί συμπεριφορές που αυξάνουν τον αριθμό των απογόνων που μπορεί να έχει ένας άνδρας, αλλά προάγει ακόμα περισσότερο συμπεριφορές που αυξάνουν τις πιθανότητες οι απόγονοι να μεγαλώσουν και να τεκνοποιήσουν με τη σειρά τους. Η σταθερή σχέση, λοιπόν, έχει το πλεονέκτημα ότι οι άνδρες μένουν κοντά στα παιδιά τους για να παρέχουν τα απαραίτητα και να τα προστατέψουν αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες, ικανούς για αναπαραγωγή.

Επομένως, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες δεν είναι βιολογικά ρυθμισμένοι, ώστε να προτιμούν τις ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις, σε σύγκριση με τις σταθερές σχέσεις αφοσίωσης. Δεν διαφωνούν, βέβαια, στο ότι αναφορικά με την επιλογή συντρόφου οι άνδρες είναι πιο ένθερμοι κι ενθουσιώδεις, ενώ οι γυναίκες πιο επιφυλακτικές. Τονίζουν, όμως, ότι η στρατηγική επιλογή συντρόφου που υιοθετεί τελικά ένας άνδρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται.

news.yahoo.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version