ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ.Σ. ΠΟΕΣΕ : Ρουφιάνεψαν τα μέλη τους με αντάλλαγμα χρηματική μίζα

Πρωταγωνιστής της προκλητικής αυτής ενέργειας στην Κομοτηνή ο Αργύρης Αργυρόπουλος – Άραγε πληρώνει ο ίδιος την ΑΕΠΙ για την επιχείρηση του;

Μια προκλητική ενέργεια ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), που καταγγέλλει τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Οι  αρχισυνδικαλιστές της ΠΟΕΣΕ που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων των μελών τους θεώρησαν καλύτερη λύση για τους ίδιους να δημοσιοποιήσουν τα μητρώα των μελών ώστε η γνωστή εταιρεία που επιβάλει τα αντίστοιχα χαράτσια σε όλους τους επαγγελματίες να έχει πρόσβαση σε αυτά ώστε να έχει χωρίς κόπο τα απαραίτητα έσοδα. Είναι γνωστό ότι δεκάδες επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων σύρονται στα δικαστήρια επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα δυσβάστακτα χαράτσια για τη χρήση ραδιόφωνου στα καταστήματα τους με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εισπράττουν πολύμηνες φυλακίσεις.

Τώρα εξηγείται γιατί το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αλλά και η Ομοσπονδία των Επαγγελματικών Σωματείων δεν σήκωσαν ποτέ φωνή διαμαρτυρίας για τη δράση της ΑΕΠΙ. Άλλωστε  τι θα είχαν να πουν και γιατί να διαμαρτυρηθούν αφού τα χρήματα που εισέπρατταν οι απίθανοι συνδικαλιστές και ήταν σε ποσοστό 3%  επί των εισπράξεων ασφαλώς βοηθούσαν και τη δική τους συνδικαλιστική δράση .

Δημοσιοποίησαν σε γνωστή εταιρία Συγγενικών δικαιωμάτων τα μητρώα των μελών του Σωματείου Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων για την επιβολή χαρατσιού στους επαγγελματίες με αντάλλαγμα την προμήθεια του 3%

Πολλές φορές κατά το παρελθόν αναφερθήκαμε στην οικονομική διαχείριση των επαγγελματικών φορέων με τις  προκλητικές δαπάνες και τις χαριστικές δωρεές που εξυπηρετούσαν την επικοινωνιακή πολιτική των προέδρων και των παρεών τους. Αποδεικνύεται ότι μοναδικός σκοπός και φιλοδοξία των συμμετεχόντων στα κοινά είναι η προώθηση των οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων αφού το χρήμα που διαχειρίζονται και προέρχεται από τις εισφορές των επαγγελματιών είναι πολύ και χωρίς να απαιτηθεί έστω και ο υποτυπώδης απολογισμός.

Άραγε τι έχουν να πουν τα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου  Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων από την απαράδεκτη αυτή  συμμετοχή του προέδρου Αργυρόπουλου στο σκάνδαλο που καταγγέλλει η ΠΑΣΚΕΔΙ; Άραγε την ιδία τακτική ακολούθησαν και για τις άλλες επαγγελματικές ομάδες;

Η καταγγελία της ΠΑΣΚΕΔΙ

Βρώμικο τάτσι μίτσι κότσι με γνωστή εταιρία Συγγενικών δικαιωμάτων, εδώ και 10 χρόνια, σε βάρος 120.000 επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), καταγγέλλει σε όλο τον κλάδο, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών του Νόμου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), διότι από τον Νοέμβριο του 2002 υπέγραψε Σύμβαση με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων Μουσικής, με τους εξής κατάπτυστους όρους σε βάρος και εν αγνοία του κλάδου:

Οι «Οργανισμοί» θα καταβάλλουν στην ΠΟΕΣΕ, ποσοστό 3% από τις εισπράξεις των δικαιούχων, ως αποζημίωση, εφόσον προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την έγκαιρη καταβολή των εν λόγω δικαιωμάτων και θα χορηγεί το νόμιμο παραστατικό προς τους Οργανισμούς. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από μέρους ΠΟΕΣΕ είναι:

  1. Ενημέρωση των μελών της.
  2. Χορήγηση από τα Σωματεία – μέλη της ΠΟΕΣΕ, προς τους Οργανισμούς, καταλόγων επιχειρήσεων που ανήκουν στη δύναμή τους.
  3. Αποστολή σχετικών ενημερωτικών επιστολών, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσπραξη των δικαιωμάτων.
  4. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θεωρηθεί χρήσιμη για την εφαρμογή του παρόντος.

Οι Οργανισμοί, αν και συστήθηκαν το 1993, ξεκινούν τη δράση τους το 2003, μετά την υπογραφείσα Σύμβαση με την ΠΟΕΣΕ, διότι δεν μπορούσαν με άλλο τρόπο να μπουν στον κλάδο των 120.000 καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Η ΠΟΕΣΕ τους παρέδωσε το «χρυσό κλειδί» κι εδώ και μια δεκαετία περίπου, εισπράττουν, μέσω εκατοντάδων χιλιάδων ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ και όχι μόνο, τεράστια ποσά κάθε χρόνο από ανυποψίαστους επιχειρηματίες και η ΠΟΕΣΕ αντίστοιχα, τα παράνομα ποσά που της αναλογούν από την προμήθεια του 3%. Το τραγικό είναι, ότι με την είσοδό τους στον κλάδο, απέκτησαν τέτοια «αναγνωρισιμότητα» που προχώρησαν με περισσό θράσος και σε άλλους κλάδους, όπως ξενοδοχεία, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς, ιστοσελίδες, εμπορικά καταστήματα κλπ.

Τώρα εξηγείται γιατί το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αλλά και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Σωματείων δεν σήκωσαν ποτέ φωνή διαμαρτυρίας για τη δράση των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων

Πρέπει όλος ο κλάδος να μάθει και να φυλάγεται, όχι για τη δράση των μΟργανισμών, αλλά για την παράνομη δράση της ΠΟΕΣΕ και των Προέδρων των τοπικών Σωματείων που εκπροσωπεί, που εδώ και δέκα χρόνια παίζουν «ζάρια» στις πλάτες τους και που συνεχίζουν φυσικά ακόμη και τώρα. Το 3% μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα καταστήματα του κλάδου σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 120.000 και μέσο όρο από κάθε κατάστημα παίρνουν 500 Ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι το… φτωχό 3%, μπορεί να αντιστοιχεί σε 1.800.000 Ευρώ κάθε χρόνο βρέξει χιονίσει.

Η ζημιά όμως που έκανε και συνεχίζει να κάνει στον κλάδο, δεν είναι η μίζα που έπαιρνε και παίρνει, αλλά:

  1. Τους καθιέρωσε απέναντι στον κλάδο και ενώ θα μπορούσε την εποχή εκείνη να στραφεί δικαστικά εναντίον τους για τον ορισμό αμοιβολογίου, όπως ο Νόμος προβλέπει, προτίμησε να αποδεχτεί ένα υψηλό αμοιβολόγιο των Οργανισμών, που όπως όριζε ο Νόμος, το είχαν δημοσιεύσει σε 2 πολιτικές πανελλήνιες εφημερίδες, την ΑΥΓΗ και τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, λες κι ολόκληρος ο κλάδος είναι κουκουέδες, χωρίς φυσικά να έχουμε κάτι με το ΚΚΕ. Για να έχει όμως οικονομική αξία το 3%, έπρεπε το αμοιβολόγιο να είναι υψηλό.
  2. Ενημέρωνε τα καταστήματα με επιστολές, ότι πρέπει να τους πληρώνουν με όσα χρήματα τους ζητούν.
  3. Όλα τα Σωματεία μέλη της παρέδωσαν στους Οργανισμούς τα στοιχεία των χιλιάδων επιχειρήσεων, φυσικά κρυφά από αυτές κι αν αυτό δεν λέγεται προδοσία, τότε πως λέγεται;
  4. Τα τοπικά Σωματεία πλέον λειτουργούσαν και λειτουργούν εκβιαστικά (χωρίς τα μαγαζιά να το αντιλαμβάνονται) ως εξής: Σε περιοχές που δεν έχουν μέλη, στέλνουν τους Οργανισμούς να τις ‘’θερίζουν’’ με ΑΓΩΓΕΣ και μετά από μια εβδομάδα επισκέπτεται ως Σωτήρας την περιοχή η ΠΟΕΣΕ, με το χαμηλότερο αμοιβολόγιο θερίζοντάς τους κι αυτή. Τέτοια ‘’φάμπρικα’’ έστησαν.
  5. Δεν απαγορεύεται σε ένα Σωματείο να υπογράφει Συμβάσεις, με διάφορους άλλους φορείς, προς όφελος του κλάδου που εκπροσωπεί, αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητά στη σύμβαση αυτή να υπάρχει… μίζα. Γι’ αυτό και το Σωματείο λέγεται «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Η ΠΟΕΣΕ όμως προκειμένου να εμπορεύεται «Συμβάσεις» ίδρυσε την ΠΟΕΣΕ Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία κι έτσι έλυσε το εφοριακό πρόβλημα.

Όλα τα ανωτέρω, σαν ΠΑΣΚΕΔΙ τα γνωρίζαμε και με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το 2006 προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κλάδο. Δεν είχαμε όμως στα χέρια μας την ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ. Πριν από 3 μήνες στείλαμε εξώδικη πρόσκληση στους Οργανισμούς, ορίζοντάς τους αμοιβολόγιο προσιτό για τον κλάδο και προτείνοντάς τους να το αποδεχτούν και να μας απαντήσουν σε 30 ημέρες. Πράγματι μας απάντησαν και «ώ του θαύματος» μας κοινοποίησαν τη ΣΥΜΒΑΣΗ που είχαν υπογράψει με την ΠΟΕΣΕ, προτείνοντας και στον ΠΑΣΚΕΔΙ να την αποδεχτεί και να την υπογράψει. Ο ΠΑΣΚΕΔΙ όμως δεν πρόκειται ποτέ να φορέσει… κουκούλα και να δείχνει τα μέλη του.

Ξεκινάμε λοιπόν Δικαστικό Αγώνα εναντίον των Οργανισμών και όσων βλάπτουν αυτό τον κλάδο, προκειμένου να πληρώνουμε αυτά που πρέπει και μπορούμε κι όχι αυτά που μας ζητούν οι «έμποροι» Συνδικαλιστές.

Ο Δικαστικός αυτός αγώνας θα είναι και για ΑΕΠΙ και για GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ. Η συμμετοχή όλου του κλάδου θεωρείται επιβεβλημένη, αν θέλουν φυσικά να πληρώνουν λιγότερα χρήματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως και η ΑΕΠΙ απεδέχθη το αμοιβολόγιο που προτείναμε, αρκεί να της αποδείξουμε νόμιμα ότι οι χρήστες θα πληρώνουν και αυτό γίνεται μόνο με δικαστική πράξη. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ που προσφέρει στον κλάδο ο ΠΑΣΚΕΔΙ είναι ανυπολόγιστη.

Πηγή

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version