ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Δώρα με όρους από την ΕΕ στην Τουρκία

Ρευστότητα και επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι τα ανταλλάγματα που έλαβε η Τουρκία προκειμένου να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ δίνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, με αντάλλαγμα να χειριστεί η Αγκυρα τη ροή των προσφύγων, ενώ το ποσό θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται.

Η «ανάγκη και η φύση αυτών των χρημάτων θα επανεξετάζεται κάθε φορά ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας, διατύπωση που αποτυπώνει τον συμβιβασμό που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η ΕΕ προσέφερε 3 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια και η Αγκυρα ήθελε να λαμβάνει το ποσό αυτό ετησίως.

Τώρα, τα χρήματα θα δίνονται, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, λίγα λίγα, ανάλογα και από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε πώς θα καταμεριστεί το ποσό μεταξύ των χωρών – μελών.

Συμφωνήθηκε να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας και να επιταχυνθεί η άρση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στην συνάντηση των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική.

«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανενεργοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ, Α. Νταβούτογλου και Φρ. Ολάντ στη Σύνοδο για το Προσφυγικό

«Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και υποσχέθηκε ότι «η ΕΕ θα ελέγξει με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ». Επιπλέον προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα ξεχάσει «τις διαφορές της με την Τουρκία», ιδίως ό,τι αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου.

Υπήρξε συμφωνία για τη διεξαγωγή δύο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, καθώς και για διάλογο επί ενεργειακών θεμάτων, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες διασκέψεις.

Στο μεταξύ, ευχαριστημένη από το κείμενο των συμπερασμάτων είναι και η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ενώ ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ προσέφερε στην Αγκυρα το ποσό των τριών δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Αγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Εξάλλου, η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται υπό σκληρό πρέσινγκ στη χώρα της να διαχειριστεί την προσφυγική ροή, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει όσους αντιδρούν στην υποχρεωτική κατανομή προσφύγων, κυρίως χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πραγματοποίησε «μίνι σύνοδο» με τους αρχηγούς της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας πριν από τη Σύνοδο, για να προωθήσει μια συμφωνία fast-track με την Αγκυρα. Η συμφωνία περιλαμβάνει άμεση «ελάφρυνση» της Τουρκίας από εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και κατανομή τους σε πρόθυμες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος.

Χρυσούλα Κατσαρού

ethnos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version