ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δώδεκα μέρες καίει η φωτιά στη Ροδόπη | Γιατί είναι ωφέλιμη οικολογικά, τι λένε οι επιστήμονες

Για 12 ημέρες, από τις 22 Οκτωβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη Η φωτιά στο Παπίκιο όρος στο νομό Ροδόπης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Ο ρόλος μιας πυρκαγιάς, ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να είναι και ωφέλιμος για το περιβάλλον και αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς και στην προκειμένη περίπτωση.

Στην ουσία, η φωτιά καθαρίζει το δάσος από τη νεκρή καύσιμη ύλη, που θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης μιας μεγαλύτερης πυρκαγιάς υπό διαφορετικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Ειδικότερα, μια ανάλυση οπτικού υλικού τόσο από πεζοπόρα τμήματα στο μέτωπο της φωτιάς όσο και από δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιφανείας, ή έρπουσα.

Οι πυρκαγιές επιφανείας ή έρπουσες είναι οι πλέον συνηθισμένες στη χώρα μας. Αυτές καίνε τη νεκρή δασική καύσιμη ύλη που βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος ή τη ζωντανή βλάστηση που αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος (π.χ. χόρτα, θάμνοι, μικρά δέντρα), και σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται ωφέλιμες οικολογικά αφού καθαρίζουν τον υποόροφο από τα νεκρά δασικά καύσιμα, τα οποία υπό διαφορετικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασική πυρκαγιά με μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή Γιάνναρο, η φωτιά θα συνεχίσει, όπως έκανε πάντα, να παίζει το ρόλο της, καθώς ζούμε σε Μεσογειακή χώρα.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το Flame.gr, χαρακτηρίζεται από χαμηλές εντάσεις καύσης μιας και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ήπιες, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης ενισχυμένων ανέμων.

Επίσης, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων διατηρείται σχετικά χαμηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

ieidiseis.gr

 

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version