Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο κείμενα συμφωνίας με Ευρωπαίους και ΔΝΤ χωρίς τη δόση

Στη σύνταξη δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και ένα δεύτερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Αθήνας και του κουαρτέτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Η προοπτική σύνταξης των δύο κειμένων τα οποία θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι τα ίδια αποκαλύπτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά σε αυτή τη φάση την εκταμίευση δόσης από την πλευρά του ESM.

Το προσύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  θα περιγράφει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα ενδεχομένως και να αποτελεί τη βάση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ανάλογο, αλλά όχι ίδιο, θα υπάρχει και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη διαφορά ότι σε αυτό θα καταγράφονται οι ενστάσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και η ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ στο κείμενο θα ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στα προσχέδια και των δύο κειμένων περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα για συντάξεις, φόρους, αγρότες, καθώς και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδικά στο τελευταίο είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα υπάρχει ένα κείμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλο με το ΔΝΤ «τα οποία θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι τα ίδια», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως το κείμενο αυτό δεν θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση κάποιας δόσης αφού είναι γνωστό ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέτουν ως προϋπόθεση για την έγκριση χρηματοδότησης τη συμφωνία του Ταμείου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι στόχος είναι το κείμενο αυτό να αποτελέσει βάση συζήτησης στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη (στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ) και να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «για να φθάσουμε σε αυτό το κείμενο χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση και σε κάποια θέματα χρειάζεται πολιτική συζήτηση».

Η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν φέρνει και δόση, διότι υπάρχει η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.φορίες παραμένει το χάσμα με το κουαρτέτο των δανειστών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en