Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο ακόμη χρόνια υπομονή για νέα τραπεζικά δάνεια

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί ως το Πάσχα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς θετικών ειδήσεων, η οποία θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού και προετοιμάζοντας το έδαφος για τον τελικό στόχο επαναφοράς του εγχώριου κλάδου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι τραπεζίτες έχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους δανειστές για τα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα, με τις πρώτες υπογραφές να «πέφτουν» αρχές Μαΐου και τις τελικές ως τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, οι τράπεζες θα αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα, ήδη από τα τέλη του β’ τριμήνου του έτους, να καταθέτουν στην ΕΚΤ εξασφαλίσεις που σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), ο οποίος είναι σημαντικά ακριβότερος.
Μεσοπρόθεσμο σχέδιο

Κεντρικό στόχο του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού των τραπεζών αποτελεί η μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα τα επόμενα 2 – 3 χρόνια σε βιώσιμα επίπεδα, δηλαδή κοντά στο 12% – 13% του ενεργητικού τους. Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός από ΕΚΤ και ΤτΕ από τα 104 δισ. ευρώ θα πρέπει να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 60% κοντά στα 40 δισ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί ο περιορισμός του ELA, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 68 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την άνοδο των υπολοίπων των καταθέσεων, την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και με κάποιες μικρές εκδόσεις repo. Εκτιμάται ότι το 2016 είναι εφικτή η μείωσή του κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μικρότερη ή μεγαλύτερη μεταβολή.
Μείωση εξόδων

Η ετήσια εξοικονόμηση τόκων μόνο από τη μεταφορά δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα λαμβάνονται από τον ELA, στον κεντρικό μηχανισμό της Φρανκφούρτης θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον μείωση των εξόδων θα επιτευχθεί από περικοπές επιτοκίων στις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων και από την ανατροπή του μείγματος των υπολοίπων, η πλειονότητα των οποίων πλέον είναι τοποθετημένα στους φθηνότερους για τις τράπεζες λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Η αναλογία ανοιχτών προϊόντων – προθεσμιακών καταθέσεων έχει πλέον διαμορφωθεί στο 60%-40% από 40%-60% το 2014.

Καλό β’ εξάμηνο

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, είναι η επιστροφή των καταθέσεων και η επανασύνδεση με τη διατραπεζική αγορά. Εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Δημοσίου και τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, η οποία θα επιτρέψει μεταξύ άλλων και τη χαλάρωση των capital controls.
Η συνεπακόλουθη βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια για την επαναφορά στο σύστημα των αποθησαυρισμένων μετρητών, αλλά και καταθέσεων που είναι «παρκαρισμένες» σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων. Οι προβλέψεις τραπεζών και αναλυτών κάνουν λόγο για μια αύξηση της καταθετικής βάσης κατά 5 – 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, αν τα πράγματα κυλίσουν ομαλά.

«Οι εκτιμήσεις αυτές δεν βασίζονται τόσο σε επιστημονική ανάλυση δεδομένων, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αλλά στη βάση παραδοχών που εξαρτώνται από την εξέλιξη διαφόρων παραμέτρων, με κυριότερη την ταχύτητα βελτίωσης της ψυχολογίας» τονίζει αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας που παρακολουθεί τον κλάδο.
Η πιστωτική επέκταση

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η επαναφορά της πιστωτικής μεταβολής ξανά σε θετικό έδαφος έπειτα από 8 χρόνια συνεχούς πτωτικής πορείας δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη συνέχιση της απομόχλευσης του ενεργητικού των τραπεζών (μείωση δανειακών υπολοίπων), τουλάχιστον ως το 2018.

«Μέχρι να επέλθει μια νέα ισορροπία στους χρηματοδοτικούς τους πόρους είναι δύσκολη η αύξηση της ρευστότητας που κυκλοφορεί στην πραγματική οικονομία μέσω των νέων χορηγήσεων» σημειώνει σχετικά. Επισημαίνεται ότι στον προηγούμενο κύκλο αναταραχής στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στα μέσα της ίδιας χρονιάς, για να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ στα 40 δισ. ευρώ και για να μηδενιστεί ο ELA, χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις από μικρομεσαίους

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία από τις επαφές που έχουν τα στελέχη των τραπεζών με πελάτες στο δίκτυο των καταστημάτων τους, προκύπτει αυξημένο ενδιαφέρον για επιχειρηματικά «ανοίγματα» από μικρές εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες αυτοί τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

«Είναι ατυχία λόγω πολιτικών αστοχιών η χώρα να καταδικάζεται στην ύφεση και να κρατά μακριά επενδυτές, εγχώριους και ξένους, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικές αξίες» επισημαίνει η ίδια πηγή.
Ανάλογο κλίμα είχε διαμορφωθεί στο β’ εξάμηνο του 2014, ως και την προκήρυξη και την εν συνεχεία ατέρμονη διαπραγμάτευση της νέας διακυβέρνησης, η οποία επανέφερε την οικονομία σε ύφεση. «Σπαταλήθηκε ήδη ενάμισης χρόνος και τώρα παλεύουμε να επανέλθουμε στο σημείο που βρισκόμασταν στις αρχές του 2014» τονίζει τραπεζική πηγή.
Και προσθέτει ότι μόλις τα πράγματα αρχίσουν να σταθεροποιούνται, θα ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίηση των κυοφορούμενων επενδυτικών σχεδίων.
Κεφάλαια από το εξωτερικό είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, εφόσον διαφανεί ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικές εισροές σε τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τις τιμές τους κατά 40% – 50% υψηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση-σταθμός από το ΣτΕ | Σύνταξη 400 ευρώ για οφειλέτες με χρέη άνω των 30.000

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας εντάσσει τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν θεμιλιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, στην ίδια κατηγορία με τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δικαιούνται την προνοιακή σύνταξη του ΟΠΕΚΑ.

Το πλήρες ποσό της οποίας ανέρχεται στα 399,54 ευρώ για το 2024, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης από ανασφάλιστους υπερίληκες, που είναι να μη λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, συντρέχει και όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον φορέα τους, λόγω του ότι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπερβαίνουν το εκάστατο οριζόμενο από το νόμο κατώτατο όριο οφειλών που συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τη σύνταξη και τις οποίες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Το όριο συμφηφισμού των χρεών με σύνταξη είναι ως τις 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ με χρέη από εργοδοτικές και ατομικές εισφορές, καθώς και από πλασματικά έτη, και ως 6.000 ευρώ για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Πιο απλά, η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέη ως 30.000 και ως 6.000 ευρώ δικαιούνται σύνταξη, καθώς οι οφειλέτες τους συμψηφίζονται με τη σύνταξη που θα λάβουν, ενώ αν τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου από τον ΟΠΕΚΑ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Πάσχα της… ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το κόστος φέτος -μετά από τιμοληψίες σε διάφορα καταστήματα– κυμαίνεται από 89,04€ έως 130,04€, ενώ πέρυσι ήταν από 76.53 ευρώ έως 109.03 ευρώ. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση από 16,3 έως 19,3%.

«Χρυσός» ο οβελίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αρνί η αύξηση φτάνει το 15,1%, στο κατσίκι το 25,1 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρωταθλητής των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 45,1%.

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κατευθύνονται σε άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό που είναι πολύ πιο οικονομικό.

«Οι τιμές είναι 12, 13 ευρώ αρνί κατσίκι, καλές τιμές, μπριζολίτσες, χοιρινά έχω 5 ευρώ, 6 ευρώ» ανέφερε κρεοπώλης.

Έως 166,6 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 5μελή οικογένεια

Η πρωινή εκπομπή του OPEN… έστρωσε ενδεικτικά το τραπέζι της Κυριακής για 5 άτομα: Με αρνί 6 κιλών, κόστους από 60 έως 90 ευρώ, κοκορέτσι, ανθότυρο, γραβιέρα, τυρόπιτα για όλους, σαλάτες, ψωμί, γλυκό, μπύρες, αναψυκτικά και βαμμένα αυγά. Συνολικά χρειάστηκαν από 136.66 έως 166.66 ευρώ.

«Φωτιά» και στα σοκολατένια αυγά

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφει διεθνώς η τιμή του κακάο. «Προσπαθούμε με όσο λιγότερα, να κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε και τα έθιμα για το Πάσχα και όλα αλλά με λιγότερα, με σύνεση», ανέφερε πολίτης στο OPEN. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή  αναμένοντας μειωμένες τιμές.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΑΔΕ | Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS.

Λόγω τεχνικής αδυναμίας η παράταση

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕΓιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en