Quantcast
Connect with us

ΝΕΣΤΟΣ

Δύναμη Πολιτών Νέστου: “Όχι” στην εγκατάσταση πλατφόρμας LNG

Διαβάζουμε από τον τοπικό τύπο (εφ. ΕΒΔΟΜΗ. Μάκης Λιόλιος) την είδηση που από καιρό είναι γνωστή: «Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επένδυση της ΔΕΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, όπου προτίθεται να κατασκευάσει έναν πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με την επωνυμία AegeanLNG και η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το σχετικό project αναμένεται πως θα είναι έτοιμη περίπου σε τέσσερις μήνες. Βάσει του σχεδιασμού προωθείται η λύση ενός πλωτού LNG που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην οποία θα δένουν δύο πλοία, ένα για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου και ένα δεύτερο που θα μετατρέπει το υγροποιημένο LNG σε αέριο για να το διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΠΑ. Η μονάδα σχεδιάζεται να τοποθετηθεί πίσω από το λόφο της Νέας Καρβάλης, σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή, ενώ στο σχεδιασμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία αποθήκης.»

Η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση πλατφόρμας για αποθήκευση και μεταφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που ετοιμάζεται να γίνει στο κόλπο της Νέας Καρβάλης. Για όλους εμάς, δεν έχει σημασία που θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα αλλά πόσο θα επηρεάσει ένα ενδεχόμενο ατύχημα το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις παραλίες του δήμου μας (Τιμάρι) αλλά και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής (αλιεία), που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες «επενδύσεις». (σ.σ. πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη « επένδυση» της ΔΕΠΑ θα εξασφαλίσει μόνο δέκα θέσεις εργασίας, τη στιγμή που μπορεί να καταδικάσει εκατοντάδες άλλους επαγγελματίες –αγρότες και αλιείς.) Δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση η ζωή μας και η παραγωγή μας. Έχουμε καταντήσει η χαβούζα της Περιφέρειας. Δεν είναι μόνο το LNG, αλλά και το εργοστάσιο των λιπασμάτων, οι δεξαμενές στην Βάσοβα, τα κουνούπια, τα λατομεία, τα σκουπίδια. Όποιο «πρωτοπόρο» επενδυτικό σχέδιο υπάρχει το δοκιμάζουν στην περιοχή μας.

Η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» εναντιώνεται με όλες τις δυνάμεις σε τέτοιου είδους «προοπτικές». Γνωρίζουμε ότι οι θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, αλλά και περιβαλλοντικά θα προκύψουν προβλήματα, όπως άλλωστε καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία. Από το 1943 που υγροποιήθηκε για πρώτη φορά το φυσικό αέριο  μέχρι και το 2000, έγιναν εκατοντάδες ατυχήματα μικρά ή σοβαρότερα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Αλλά και αργότερα, την δεκαετία 2000-2010 και παρά του ότι η τεχνολογία αναπτύχθηκε σημαντικά, έγιναν αρκετά και σοβαρά ατυχήματα, με σοβαρότερο τον Ιανουάριο του 2004 το ατύχημα σε τερματικό ΥΦΑ στην Skikda της Αλγερίας, όπου σκοτώθηκαν 27 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100 εργαζόμενοι.

Εξάλλου ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη αλιεία και στις παραλίες της περιοχής, ακόμα και με την όχληση των μεγάλων πλοίων που θα διέρχονται. Ταυτόχρονα θα υπάρξει σίγουρα τουριστική υποβάθμιση του τόπου μας.

Σε μια εποχή που ζητάμε  επενδύσεις φιλικές στο περιβάλλον, σε μια εποχή που περιμένουμε την τουριστική ανάπτυξη, που περιμένουμε θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα με καθαρά και ανταγωνιστικά προϊόντα, έρχονται να  βάλουν άλλη μια ταφόπλακα στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι αγώνες για το περιβάλλον και για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας είναι κοινοί. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και των όμορων περιοχών, το Δήμο Νέστου και τις παρατάξεις που πήραν μέρος στον προεκλογικό αγώνα  να δηλώσουν την άρνηση τους στην πλατφόρμα του LNGκαι να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε να μη περάσουν τα σχέδια που καταδικάζουν το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Η οικολογική καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν είναι μακριά από τα σπίτια μας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας.

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΕΣΤΟΥ

Ο επικεφαλής

Αμπεριάδης Περικλής

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Π.Ε Καβάλας | Απαγόρευση της αλιείας στα εσωτερικά νερά για το έτος 2024

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ.Θεόδωρου Μαρκόπουλου, απαγορεύεται από 15 Απριλίου μέχρι 30 Μαΐου 2024, η ενάσκηση της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδροβίων ζώων, με κάθε μέσο και εργαλείο, στα εσωτερικά νερά ( ποταμούς, παραπόταμους, χείμαρρους, ρυάκια, και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς ) για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και των λοιπών υδρόβιων ζώων,

α) στον ποταμό Νέστο,

β) στα Τενάγη Φιλίππων,

γ) στα αρδευτικά κανάλια,

δ) στους παραποτάμους και στα λοιπά εσωτερικά ύδατα.

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Για τους παραβάτες της παραπάνω απόφασης προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου και απαγόρευση άδειας αλιείας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μοναστηράκι Νέστου

Εθελοντές και Πυροσβεστική έθεσαν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε μετά από κάψιμο χόρτων στην περιοχή σε κοντινό χωράφι και επεκτάθηκε λόγω του αέρα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ακόμη και σπίτια.

Φωτογραφία Παρασκευάς Σναιντεράιτ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε χωράφι στο Μοναστηράκι Νέστου

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε χωράφι στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

Στο συμβάν επιχειρούν οχήματα της Π.Υ Χρυσούπολης και ένα όχημα της Π.Υ Καβάλας.

Φωτογραφία Αρχείου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en