Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύναμη Πολιτών Νέστου | Κύριε Δήμαρχε, κύριε Τσομπανόπουλε, επιτέλους ενηλικιωθείτε…

Το «δίλημμα» που πλανάται πάνω από τον Δήμο μας και υπάρχει στα χείλη πολλών δημοτών είναι αν η Αντιπολίτευση είναι αφελής ή η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Νέστου είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι.

Και αυτό μετά το τελευταίο Δελτίο Τύπου, όπου ο Δήμαρχος -ή μάλλον συγγενικό του πρόσωπο καθ’ ομολογία του στο Δημοτικό Συμβούλιο-, ανάλαβε πάλι το δημοσιογραφικό δικαίωμα και υποχρέωση να ενημερώσει τον Τύπο της Καβάλας για τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλά κι από την δική τους «αμερόληπτη» σκοπιά.

Μέχρι τώρα ο «συγγραφέας» των εβδομαδιαίων Δημοτικών Δελτίων Τύπου, που προκαλούν το ελάχιστο θυμηδία και σαρκασμό σε όλους τους δημοσιογραφικούς κύκλους, κατέγραφε τις κινήσεις του Δημάρχου με υπερβολική σχολαστικότητα: «ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στο τάδε χωριό», «παρακολούθησε το δείνα θεατρικό έργο», «έκανε σύσκεψή στο Δημαρχείο με τους συνεργάτες του», «τον προσφώνησε κάποιος ιερέας κάποιου χωριού» και άλλα τραγελαφικά, που αν ήταν μια «Τσομπανοπούλειος» θεατρική παράσταση θα την εξηγούσαμε σαν «ιδιοτροπία» του καλλιτέχνη, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε να κάνουμε με Δήμο και Δημότες και τα πράγματα είναι πλέον σοβαρά. Καλέσαμε άπειρες φορές τον Δήμαρχο να σοβαρευτεί και να αφήσει τους δημοσιογράφους να καταγράφουν το όποιο «έργο» του, κι όχι να υποβάλει ο ίδιος το τι θα γράψουν.

Ωστόσο, τελευταία είμαστε μάρτυρες κι ενός περίεργου επικοινωνιακού πινγκ-πονγκ με εκατέρωθεν Δελτία Τύπου μεταξύ του Δημάρχου και του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι ο χώρος της αντιπαράθεσης, αλλά και των προτάσεων, όλα μέλι γάλα. Καμία πολιτική αντιπαράθεση και ανταλλαγή πολιτικών θέσεων αλλά και προτάσεων. Σιγή ασυρμάτου. Αλλάξαμε την πολιτική αρένα από τον φυσικό χώρο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο tempora o mores. Και όλα αυτά ΜΟΝΟ για επικοινωνιακούς λόγους.

Για τον πολίτη, λοιπόν, τον συνδημότη και τη συνδημότισσά μας, που αδυνατεί να ακούσει και να κρίνει τις θέσεις μας, γιατί τα «ρεπορτάζ» γίνονται κατά παραγγελία ενημερώνουμε για τις παρεμβάσεις μας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό το κάνουμε, όχι

γιατί θέλουμε να προσχωρήσουμε στη λογική των Δελτίων Τύπου, αλλά για να αποκαταστήσουμε την τάξη σε ό,τι ψευδώς και υποτίθεται δημοσιογραφικώς παρουσιάζεται.

Επαναλαμβάνουμε, επομένως, τα ερωτήματα που θέσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο:

1. Τι έκανε η Δημοτική αρχή τρία χρόνια που η περιοχή δεν καλύπτεται με ασθενοφόρα και συμπολίτες μας πεθαίνουν στον δρόμο αβοήθητοι ή στις κλήσεις προς το ΕΚΑΒ; Και φυσικά το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης δεν διαθέτει οδηγούς ασθενοφόρων. Η απάντηση στις κλήσεις είναι να μεταφερθεί ο ασθενής με δικό του μέσο ακόμα και αν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Τι κάνει ο Δήμαρχος τρία χρόνια από το να ποιεί την νήσσαν; Μήπως πίεσε τον Διευθυντή της ΥΠΕ; Μήπως συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΕΚΑΒ; Μήπως κινητοποίησε φορείς και συλλόγους του Δήμου; Μήπως κάλεσε τους Βουλευτές του Νομού να τους ζητήσει εξηγήσεις; Μήπως έκανε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου σε περίπτωση που συμβεί θάνατος στον Δήμο μας και να αναφερθεί αργοπορία του ΕΚΑΒ; Μήπως αυτό είναι «ανεύθυνη» και «αφελής τοποθέτηση» της Αντιπολίτευσης;

2. Το επόμενο ερώτημά μας αφορά στην Κεραμωτή. Περιμένουμε να γίνει η Κεραμωτή πόλος έλξης τουριστών. Πως θα γίνει αυτό; Πιθανόν με προσευχές και επικλήσεις στον Ουράνιο Θεό. Η εικόνα της Κεραμωτής δύο μέρες πριν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο: Σκουπίδια στους δρόμους και στο λιμάνι. «Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο ΟΛΚ» η μόνιμη επωδός του Δημάρχου Νέστου. Αυτό να περιγράψει, λοιπόν, ο κ. Τσομπανόπουλος στους ξένους τουρίστες που περνούν το λιμάνι μας. Ας τους ρωτήσει την γνώμη τους για τον ΟΛΚ. Γελοιότητες! Εν μέσω θέρους θα λύσουμε το πρόβλημα με τον ΟΛΚ; Δεν το λύσαμε τρία χρόνια! Σκουπίδια στις παραλίες μας – μέχρι αιχμηρά αντικείμενα ανακαλύψαμε και δυστυχώς υπάρχουν φωτογραφίες- στην Αμμόγλωσσα και ακόμα χειρότερα στο ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ Τιμάρι! Θέλουμε τουρισμό αλλά δεν υπάρχουν χώροι άθλησης ούτε μία παιδική χαρά να παίξουν οι φιλοξενούμενοι και τα παιδιά τους. Η μεγάλη μας ανεπάρκεια. Παραλάβαμε έργο στον περιφερειακό της Κεραμωτής, όπου υπάρχει ποδηλατοδρόμος αλλά δεν φαίνεται διότι το κόκκινο χρώμα του έχει εξαφανιστεί μόλις λίγα χρόνια μετά την τελική παράδοση του έργου. Δεν φαίνεται, γιατί τον βάψανε με υλικό που ξεθώριασε.

Έργα και ημέρες του κ. Τσομπανόπουλου. Τον Μάρτιο που μας πέρασε ο ΟΛΚ παρουσίασε το masterplan του λιμανιού. Αφ’ ενός δεν μας το έδωσαν στο Δημοτικό συμβούλιο – ποιο Συμβούλιο τώρα;- και αφετέρου από ό,τι καταλάβαμε από τα ψελλίσματα του Αντιδημάρχου… «Τουρισμού» η Δημοτική Αρχή Νέστου ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ πάνω σε αυτό το master plan. Και εκ των πραγμάτων, πιθανόν, θεωρήθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΚ η μη απάντηση, συμφωνία και στάλθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Ανικανότητα; Αμέλεια; Ποιός ξέρει; Αλλά δυστυχώς έτσι διοικείται ο Δήμος. Στον αυτόματο πιλότο. Γνωρίζεται βέβαια ότι ο αυτόματος πιλότος στην προσγείωση του αεροσκάφους το ρίχνει στα βράχια. Τελευταίο παράδειγμα… Τουριστικής Εκμετάλλευσης είναι το γεφύρι του Δύσβατου που πέφτει. Γι΄ αυτό, ο Δήμαρχος δεν εγκρίνει λίγα χρήματα για την συντήρηση του. Αφήνουμε ένα ιστορικό μνημείο να καταρρεύσει. Γιατί «ο δρόμος

είναι δύσβατος» κατά την απάντησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν ζωοτροφές και εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε υλικά για την επισκευή του! Δεν θεωρείται τουλάχιστον αφελής, αν όχι άσχετη, μια τέτοια απάντηση από έναν «υπεύθυνο» φορέα; Ποιος όμως νοιάστηκε για το Ορεινό; Πότε ΘΑ νοιαστεί; Ίσως στην προεκλογική περίοδο με επιπόλαιες παρεμβάσεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

3. Τέλος πληροφορήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο – γεγονός που έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσομπανόπουλο ή από την πρόεδρο της «ΕΥΝΕΣΤΙΑ»- ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας κατάργησαν το Κοινωνικό Φαρμακείο τους, λόγω του νέου νόμου περί ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων, που τώρα πια έχουν άμεση πρόσβαση στο φάρμακο και εκ των πραγμάτων καταργείται και το δικό μας ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Καβάλας. Το δικό μας Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο (ως παράρτημα της Καβάλας), γιατί δεν βρήκαμε τότε νομική φόρμουλα για την ανεξάρτητη λειτουργία του. Και τι είπε ο ΣΩΦΡΩΝ Δήμαρχος μας που ΔΕΝ γνώριζε το γεγονός; «Μου κάνει εντύπωση που ο Αμπεριάδης πανηγυρίζει, γιατί καταργείται το Κοινωνικό Φαρμακείο». Αυτό κατάλαβε ο έμπειρος πολιτικός ανήρ, αυτό είπε. Ωστόσο, η Δύναμη Πολιτών Νέστου εξήγησε τους λόγους κατάργησης του Κοινωνικού Φαρμακείου -κάτι που ο Δήμαρχος μάλλον αγνοούσε- και επισήμανε πως η κατάργηση αυτή δεν αποτελεί πλήγμα, γιατί ήδη η λειτουργία του έχει αντικατασταθεί από άλλες δομές. Δε θα ήμασταν ποτέ υπέρ της κατάργησης μίας δομής, για την οποία ως Παράταξη παλέψαμε για να υπάρχει, αν δεν προέκυπτε η αντικατάστασή της από ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν τη λειτουργία της (οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και είναι ανασφάλιστοι μπορούν πλέον να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν με κανονική συνταγογράφηση).

Όμως, οι φίλοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν (;) το Δημοτικό Συμβούλιο τι λένε για τον Πρώτο Πολίτη του Τόπου; Ειδικά από τους δημοσιογράφους δεν είδαμε ούτε ΜΙΑ αναφορά στο συμβάν. Αλλά ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ είδαμε ολοσέλιδο Δελτίο Τύπου, χωρίς να φαίνεται ότι είναι Δελτίο Τύπου, όπου -άκουσον άκουσον!!!- ο τίτλος δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο και κατηγορεί τη Δύναμη Πολιτών για αφέλεια χωρίς όμως να παρουσιάζονται οι «αφελείς» μας θέσεις. Λες και γράφτηκε για να διαβαστεί ΜΟΝΟ ο τίτλος. Νέα ήθη λοιπόν.

Με λύπη μας, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος Νέστου αναλώνεται σε επικοινωνιακά «τσαλιμάκια» και «τερτίπια». Ελλείψει επιχειρημάτων και θέσεων προτιμά να λασπολογεί, για να κάνει το κομμάτι του. Ωστόσο, ο τόπος έχει ανάγκη από έναν πολιτικά ενήλικα Δήμαρχο κι όχι από έναν παλίμπαιδα αυτοκρατορίσκο που παίζει με τα κουβαδάκια του στην ακροθαλασσιά πετώντας λάσπη.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Τσομπανόπουλε, επιτέλους ενηλικιωθείτε…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε καλύβα στο Ελαιοχώρι του Παγγαίου

Μία καλύβα τυλίχτηκε στις φλόγες, κάτω από άγνωστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η συγκεκριμένη καλύβα ήταν εντός δασικής έκτασης ενώ στο σημείο υπήρξε άμεση παρέμβαση της Π.Υ Ελευθερούπολης.

Επίσης στο σημείο βρέθηκε άμεσα και ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης.

Δείτε video και φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en