Κύρια αιτήµατά τους, τα οποία µετέφεραν µε επιστολή τους και προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες συνοριακές δίοδοι µε τη Βουλγαρία, για να γίνει πιο εύκολη και προσιτή οικονοµικά η έλευση εργατών από τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα να διευκολυνθούν οι µετακινήσεις και για τους µετακλητούς από τρίτες χώρες και κυρίως από την Αλβανία.
Το θέµα απασχόληση ευρεία σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου στη Χρυσούπολη Καβάλας, µε συµµετοχή εκπροσώπων από 9 τοπικές οµάδες παραγωγών σπαραγγιού και του Αγροτικού Συλλόγου του ∆ήµου Νέστου, όπου καλλιεργούνται περί τα 8.500 στρέµµατα του προϊόντος, µε στόχο να οργανώσουν τις επόµενες κινήσεις τους. Και αυτό διότι βλέπουν πως η κλεψύδρα για την έναρξη συγκοµιδής στο σπαράγγι, αδειάζει πλέον γρήγορα και τα µέτρα για την αναχαίτιση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας του κορωνοϊού δεν λένε να αρθούν ή έστω να χαλαρώσουν.
«Ο µόνος τρόπος για να εισέλθει κάποιος στη χώρα από τη Βουλγαρία, σήµερα, είναι ο συνοριακός σταθµός του Προµαχώνα στις Σέρρες. Αυτό σηµαίνει, όµως, πως οι Βούλγαροι εργάτες γης µε τους οποίους έχουµε συνεργασία, θα πρέπει να κάνουν έναν κύκλο σχεδόν 400 χιλιοµέτρων για να έρθουν στη Χρυσούπολη. Το κόστος για το ταξίδι είναι µεγάλο, καθώς αφορά ανθρώπους χαµηλών εισοδηµατικών τάξεων κι αυτό δυσχεραίνει τη µετακίνησή τους. Ζητάµε να ανοίξουν για αγρεργάτες κι οι άλλοι συνοριακοί σταθµοί σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο για να µειωθεί το κόστος µετακίνησής τους», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.
Ως προς τους µετακλητούς από τρίτες χώρες, αίτηµα των οργανώσεων της περιοχής είναι να αποσυνδεθεί ο αριθµός εργατών που µπορεί να προσκαλέσει ο αγρότης, από τις εκτιµώµενες ώρες εργασίας στην κάθε καλλιέργεια. «Μπορεί στο σπαράγγι να απαιτούνται 100 ώρες εργασίας και σε αυτές να αναλογούν 2-3 εργάτες στη σεζόν, όµως επειδή οι 85 ώρες αφορούν συγκοµιδή και συσκευασία είναι προφανές ότι το διάστηµα αυτό απαιτούνται επιπλέον χέρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.
LOCKDOWN σε βασικές χώρες εξαγωγής
Ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών υπάρχει, επίσης και
για το πώς θα εξελιχθεί εµπορικά η επικείµενη φετινή σεζόν για το σπαράγγι, διότι το lockdown ισχύει και στις βασικές αγορές εξαγωγής του προϊόντος. «Στη Γερµανία που κατευθύνεται το 70% του ελληνικού σπαραγγιού έχουµε κλειστή την εστίαση, ενώ παρόµοια είναι η εικόνα και στη Γαλλία και
την Ιταλία, οι οποίες απορροφούν το άλλο 30% της παραγωγής µας», παραδέχθηκε
ο κ. Αργυράκης και συµπλήρωσε πως «υπό αυτούς τους όρους είναι λογικό να υπάρχει ένας προβληµατισµός»
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...