ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσάρεστη έκπληξη από την ΕΚΤ | Μείωση QE από τον Απρίλιο

Οι αγορές ομολόγων “ψαλιδίζονται” από 80 σε 60 δισ. ευρώ το μήνα. “Παράθυρο” για συνέχιση ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Δεκέμβριο.

Σε μια δυσάρεστη έκπληξη για τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει μετά τον Μάρτιο 2017 το μηνιαίο ύψος των ομολόγων που θα αγοράζει, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρατείνεται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, αλλά, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο ρυθμός αγοράς ομολόγων από τον Απρίλιο θα περιορισθεί από τα 80 στα 60 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017, εάν υπάρξει ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, θα συνειχισθεί έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της (κοντά στο 2%).

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να εξηγήσει σε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version